Çuvaş Türk Mitolojisi

Çuvaşlar’da atalara tapınma

Çuvaşlar’da atalara tapınma
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Çuvaş Türk Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 4632 Beğen : 0

Eski Çuvaşlar, ölü aile üyelerinin (Çuvaşça ‘vattisem’) dünyevi işlerle ilgilerini kesmedikleri ve yaşayan kişilerin kaderlerini etkileme imkanlarının bulunduğuna inanıyorlardı. Hayattayken çok büyük saygı gösterdikleri atalar öldükten sonra canlıların her işine yardım eden kutsal heykele (ikona) dönüşürdü. Aynı anda ikonaların da ikram, hediye, eğlence ve dualara ihtiyaçları vardı.

Atalara tapınmanın ana töreninin ismi Yupa’dır. Çuvaş halk takviminde ölülerin anma ayı olarak sanılan Yupa (Ekim) ayında atalar anılırdı. Sonbaharda düzenlenen ölüler anma törenlerinde cenaze sırasında konulan geçici mezar taşı (salam kalake) yerine yupa adlı kalıcı tahta ya da taş mezar anıtı dikilirdi.

Atalara tapınma törenleri arasında defin töreni, salam kalake ve yupa dikme töreni, ayrıca ölülerin anması ile ilgili kutlamalar yer alırdı.

Dualar (hıvni) eşliğinde yapılan kurban verme törenleri atalara tapınmada büyük önem taşıyordu. Tören sırasında ateşler ve tütsü yakılıyor, kömürler üzerinde dans ediliyor, şarkılar söyleniyor, keman çalınıyordu. Özel olarak kurulan altar üzerine ölünün sembölü olan mezar taşı konulur, sonra mezarlığa dikilir ve üzerinde mumlar yerleştirilip sabaha kadar yanması sağlanırdı. Tören sırasında kullanılan mumlar, ateş ve başka unsurlar hep birlikte Evren’in yaratılmasını simgelerdi. Eski Çuvaşların inançlarına göre böyle tören düzenlendikten sonra ölü yakınlarının karşısına gelir, aile mutluluğunun korunması, bolluk içinde yaşanması içina ona ikram edilirdi. Atalara hava koşulları, tarlaların verimliliği bağlıydı.

Kalam isimli bahar ve Simek isimli yaz bayramları de atalara tapınma ile ilgiliydi.

Kalam – doğanın canlanması ile ilgili geleneksel bahar bayramıdır. Bu bayramda bütün akrabaların evleri tek tek gezilir, dua edilir, ataların ruhlarına yemek ikramları verilirdi. Atalar ile iletişimin kurulması için evde bulunan Uşa yupi isimli özel taş üzerinde mumlar yakılırdı.

Simek – mezarlıkların ziyaretiyle atalara tapınmaya adanan yaz baharıdır. Bu bayramda hamamda yıkama, pencere ve kapıları yeşil yapraklarla süsleme, börek ve krepler pişirme, kurban kesme, mumlar yakma, dua etme, ataların ruhlarına ikram etme, mezarlıkları ziyaret etme, anma şarkılarını söyleme, müzik çalma ve dans etme gibi faaliyetleri içeren törenler düzenlenirdi. İnanca göre şenlik havası ölülerin dünyasını renklendirirmiş.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Mitoloji