Zerdüşt Dini Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Zerdüşt Dini Haberleri Zerdüşti Piri: Kürdlerin eski geleneğini koruyacağız

Zerdüşti Piri: Kürdlerin eski geleneğini koruyacağız

Zerdüşti Piri: Kürdlerin eski geleneğini koruyacağız
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Zerdüşt Dini Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 3150 Beğen : 0

Geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı (Kuzey Irak Federe Yönetimi ) tarihi bir adım atarak Süleymani’ye kentinde Zerdüşti merkezini resmi bir törenle açtı. Zerdüşti inancı din adamlarından Pir Loqman önümüzdeki süreçte ateşgede açacaklarını söyledi.

19 Ağustos’ta Güney Küridistan’ın Süleymaniye kentinde Zerdüşti inancının merkezi açıldı. Açılışa çok sayıda siyasetçi, sivil toplum örgütleri, Kürdistan bölgesi Diyanet İşleri Bakanı, dini önderler ve akademisyenler katıldı. Törende ilk önce Zerdüştilere ait gatalar okundu ve çocuklar güvercin uçurdu. Zerdüştileri temsilen Pir Loqman Hecî Kerîm resmi olarak tanıtıldı.

Haftalık BasNews Soranca gazetesine konuşan Pir Loqman Hecî Kerîm duygularını şöyle ifade etti: ‘‘Yasaklanmasından tam bin 400 yıl sonra Zerdüşti kutsal inancı ilk defa Kürdistan Bölgesi’nde bir merkez açıyor. Şüphesiz bu Kürdistan tarihinde büyük bir adım ve değişim anlamına gelmektedir. Umarım bu adım ortak yaşam kültürünün yeniden canlanmasına vesile olur.’’

Pir Hecî Kerîm, Zerdüşti merkezinin açılmasının büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek, Zerdüştiler için büyük bir agirgeh (ateşgede) kuracaklarını söyledi.

Pir Hecî Kerîm, ‘‘Zerdüştilerin Piri olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Sasanilerden bu yana ilk defa bir Zerdüşti Piri resmi olarak gösteriliyor. Umarım özgürlük yıldızı bir kez daha Kürdistan’ın üzerinde parlar’’ ifadelerini kullandı.

Süleymaniye’de açılan merkez için ise Zerdüşti Piri Hecî Kerîm, ‘‘Bu merkezi ‘iyi düşün, doğru söyle, güzel yap’ felsefesi ile kurduk. Bu merkez, barışın, saygının ve Kürd halkının en eski geleneği olan ‘hayvana dost, yaşama dost’ geleneğini koruma amacıyla açıldı’’ dedi.

Zerdüşti Pir, Kürdistan Bölge Hükümeti’ne seslenerek tüm kurum ve kuruluşların Zerdüşti inancını resmi olarak tanınmasını istedi.

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ




Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler