Yezidilik Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yezidilik Haberleri Yezidi Coğrafyasında Toplu Dua Zamanı Başladı

Yezidi Coğrafyasında Toplu Dua Zamanı Başladı

Yezidi Coğrafyasında Toplu Dua Zamanı Başladı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yezidilik Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 3514 Beğen : 0

Êzidîler 'in ( Yezidi ) yaşadığı Şengal’de ( Irak ) ‘qewallar’ zamanı başladı. Ev ev dolaşan ‘qewallar’ın okuduğu qewl yani dualar eşliğinde toplu merasimler yapılıyor. Her inancın kendisine has uygulamaları var; Êzidî inancının da öyle… Birçok dini ritüelden biri de “qewallar’ın yılın belli dönemlerinde Êzidi toplumuna mensup köyleri dolaşarak toplu dua okumaları.

Her yıl Mart ayıyla birlikte Şengal’de qewallar ellerinde def ve kavalllarla köy köy dolaşır, ‘koçk’ denilen yerde konaklar, Êzidî alimleri Şesems, Şerfedîn, Fexredîn, Şex Hesen adına dualar okurlar. Ancak her duada ismi zikredilen Şêx Adî Bîn Mûsafir’dir.

Eski dönemlerde yılın her günü yollarda olan qewallar, artık ziyaretlerini sadece bahar aylarında yapıyor. Mart ayında başlayan qewalların bu yolculuğu, Eylül ayında sona eriyor.

Toplanma yerleri

Her Êzidî köyünde qewalların konaklayacağı, ’koçk’ denilen bir ev bulunur. Qewallar koçka yakın yerde def ve kavallar eşliğinde qewl okur ve kalabalık tarafından karşılanır. Koçk’a alındıktan sonra baş köşeye oturup çalgıları eşliğinde qewl denilen dualarını okumaya başlarlar.

Qewl okuma merasimi bittikten sonra herkes qewalların yanlarında getirip odanın baş köşesine koydukları Teyrê Tawis heykelini öpmek için sıraya girer. Bu bir nevi tavaf etme törenidir.

Dualar bittikten sonra yemeğe geçilir. Qewalların geldiği gün herkes evinde yemek hazırlar ve hazırladığı yemeği toplanma yerine getirir ve burada toplu yemek yenir.

Peki bu qewallar kimdir? Qewallar, Êzidîlikte herhangi bir dinî sınıfa mensup değiller. Bunlar sadece Şêx Adî’nin hizmetkârları olarak kabul edilir. Qewallar bu dolaşma dışında Êzidilerin kutsal mekanı Laleş’te hizmet verir.

İÇERİK RESİMLERİ



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler