Yezidilik Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yezidilik Haberleri Ezidiler Laleş'te Cema Bayramını Kutlamaya Başladı

Ezidiler Laleş'te Cema Bayramını Kutlamaya Başladı

 Ezidiler Laleş'te Cema Bayramını Kutlamaya Başladı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yezidilik Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 2643 Beğen : 0

Ezidilerin kutsal mekanı Laleş’te Cema Bayramı etkilnlikleri devam ediyor. Bir hafta sürecek etkinliklere 150 bin kişinin katılması bekleniyor.

Her yıl 6 Kasım’da kutlanan Cema Bayramı, diğer cema bayramlarından farklı olaran Laleş’teki kutsal tapınakta gerçekleştiriliyor. Bu yüzden halk arasında Şeyh Hadi Ceması olarak adlandırılıyor.

Rudaw’a konuşan Ezidi din adamı Baba Çavuş, bayramın ilk 3 gününde dini ayinlerin gerçekleşeceğini ve çıra yakılacağını söyledi.

Ezidi Ruhani Meclisi bu yıl bayrama katılanlar için yeni kurallar belirledi. Laleş Basın Sözcüsü Lokman Süleyman, “Bu yıl bayrama 150 bin kişinin katılmasını bekliyoruz. Bu yüzden Ruhani Meclisi katılımcıların kılık kıyafetlerine ilişkin bazı kurallar çıkardı” dedi.

Ezidi geleneklerine göre kutsal mekan Laleş’e gelenlerin yeşil giyinemediklerinden dolayı ilk gün kutlamalarında, sabah saatlerinden itibaren kıyafetlerinde yeşil enk bulunan yüzlerce kişi geri gönderildi. Yine, yaşları 17 ile 24 arasındaki gençlerin tapınağa yanlız gelmeleri yasak. Bu kişilerin aileleriyle gelmesine izin verildi.

IŞİD’in Şengal saldırılarından sonra 4 yıl boyunca kutlanmayan Cema Bayramı dolayısıyla bir hafta sürecek olan Laleş’teki törenlere katılan Hristiyan Hatun Musa, “Hangi dinden olursak olalım, bizler insanız ve kardeşiz. Kardeşliğimiz sadece kelimelerde bırakmamalıyız, pratikte de göstermeliyiz. Bu düşünceyle Laleş’e geldim” dedi.

Cema Bayramı’nı görmek için Kanada’dan gelen Rejin Muhammed ise, “Ben bir Müslümanım.Kanada’dan buraya bu bayrama katılmak için geldim. Ezidi inancını sadece kitaplardan okumak yerine gelip yakından görmek istedim” diye konuştu.

Laleş’e Almanya’dan gelen Kasım Başur ise, “Em aslen Rojava Ezidilerindenim. Yaşanan acıların ardından tekran burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Ezidi Ruhani Meclisi 4 yıl aradan sonra Laleş’te Cema Bayramı kutlamalarına izin verdiğini açıklamıştı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler