Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogunda Ahnasat Sefer Tora kutlaması

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogunda Ahnasat Sefer Tora kutlaması

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogunda Ahnasat Sefer Tora kutlaması
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1777 Beğen : 0

Sinagoga yeni bir Sefer Tora’nın getirilmesi - Ahnasat Sefer Tora merasimi, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh, Başkan Vekili Moris Levi, Başkan Yardımcısı Jojo Nasi, sinagog rav akaalleri, sinagog başkanları, cemaat temsilcileri ve İstanbul’un çeşitli semtlerinden bu tören için gelen 100’e yakın kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Tören, 13 Şubat Salı akşamı Arvit duası ile başladı. Duayı takiben Tiferet İsrael Sinagogu Rav Akaali İzak Peres, Sefer Tora’nın kimin anısına yazdırıldığını, yeni Sefer Tora’yı yazdırıp buraya getirilmesini sağlayan Yaşar Franko ailesinin duygusal mesajı ile paylaştı: “Bugün burada sevgili eşim, annem ve ablam için bulunmaktayız. Bir çocuk için anne, dünyayı temsil eder. Biz dünyamızı maalesef çok erken kaybettik. Mami Mirey, bize tüm kattıkların, öğrettiklerin, kazandırdıkların için ve hayatını bize, çocuklarımıza ve babamıza adadığın için sonsuz teşekkürler. Yokluğuna hiçbir zaman alışamayacağız. Özel eş, özel anne, özel abla, torunlarının özel Mami’si ve tüm ailenin sevgi dolu Mirey’ciği, seni çok seviyoruz.”

Kalpleri derinden etkileyen bu mesajdan sonra deraşa veren Rav İzak Peres, konuşmasında Mahane Efrayim kitabında sözü edilen bir Talmud bölümünden bahsetti: “Dünya bir düğüne benzetilir. Düğüne katılan kişilerin düğüne gelme sebepleri farklı farklıdır. Kimisi gelini sevindirmek, kimisi damadı sevindirmek, kimisi her ikisini sevindirmek, kimisi sadece davet edildiği için ve daha başka sebeplerden gelir. Düğünün asıl amacı, damadın eşine söylediği şu anlamlı sözlerdir: ‘Are At Mekudeşet Li / Sen Benim İçin Kutsalsın, Özelsin.’ Aynı Li kelimesini, bu haftanın peraşası Teruma’da da görürüz: ‘Veyikhu Li Teruma / Benim İçin Bağış Alın.’ Ve ‘Veasu Li Mikdaş / Benim İçin Bir Mabet İnşa Edin.’ Bu sözlerin hepsinin ortak paydası, bize verilen, bize layık görülen neyse, onu en iyi şekilde muhafaza etmek, korumak ve yüceltmek yükümlülüğünde olmamızdır. Bet Amikdaş’ı da, erkek eşini de, parayı da kutsal bir amaca hizmet için kullanarak yüceltecektir. Bu şekilde Yaşar Franko ailesinin bağışlamış olduğu bu Sefer Tora da, bizim tarafımızdan okunduğunda bu ulvi geçişe hep beraber katkıda bulunmamız mümkün olacaktır. İlk yazılan, Moşe Rabenu’nun yazmış olduğu Sefer Tora, hiç okunmamıştı. Bu Sefer Tora, Aron Aberit-Antlaşma Sandığında, diğer Sefer Tora’ların buna uygun olarak yazılmış olduğuna şahitlik etmesi için saklanmıştır. Yaşadığımız sürece Yaşar Franko ailesinin getirmiş olduğu Sefer Tora’yı okumamız ve eşinin ruhunun cennette mekân bulmasını diliyoruz.”

Rav İzak Peres’den sonra söz alan Yeniköy Tiferet İsrael Başkanı Nesim Bihar konuşmasında, Tanrı’nın Moşe Rabenu’ya emrettiği en son mitsvanın, yani Tora’nın 613. mitsvasının “Şimdi kendinize şu Şira’yı / Şarkı’yı yazın” olduğunu, burada bahsedilen şarkının da Tora olduğunu anlattı. “Onu Bene İsrael’e öğret ve ağızlarını Ona alıştır. Bu sayede bu şarkı, Bene İsrael’e karşı benim şahidim olacaktır.” Bihar, Sefer Ahinuh’un bu son mitsvayı, “Her Yahudi kendisi için bir Sefer Tora yazmak üzere gerekeni yapmalıdır” şeklinde açıkladığını belirtti.

Bihar konuşmasında ayrıca Tanrı’nı bize yerine getirilmesi gereken birçok mitsva verdiğini, bizlerin bu mitsvaları yerine getirirken ruhen ve bedenen aklandığımızı ifade etti. Mitsva yapan kişiye Tanrı’nın barış, bereket ve huzur vaat ettiğini, güzel olaylarla karşılaştığını, günlerinin uzadığını anlattı. Bihar, sözlerine Midraş’tan bir alıntı ile devam etti: “Lehol Makom Seteleh Amitsva Malale Otha / Kişi nereye giderse gitsin, mitsvalar ona eşlik eder.” Mitsvaların insanın ayrılmaz birer parçası olduğunu, insan hayatına renk ve güzellik kattığını, he Yahudi bireyin kendisine ait bir Sefer Tora olma mecburiyeti olduğunu ve bu mitsvayı yerine getiren kişinin sanki kendisi Sina Dağından Tora’yı almış sayıldığını sözlerine ekledi. Bihar, konuşmasının sonunda bir Sefer Tora yazdırarak ve bu Sefer Tora’yı Yeniköy Tiferet İsrael Sinagoguna ve toplumumuza kazandırarak bu büyük mitsvayı yerine getiren Yaşar Franko ailesine Yeniköy Sinagogu Yönetimi olarak teşekkürlerini iletti.

Ahnasat Tora töreninden hemen önce söz alan Hahambaşı Rav İsak Haleva, Ehal’e yeni bir Sefer Tora konulmasının ne kadar önemli bir mitsva olduğunu örneklerle açıklayarak bu mitsvayı gerçekleştiren Yaşar Franko ailesine ve tüm toplumumuza güzel dileklerini iletti.

Törenin Ahnasat Sefer Tora kısmında, Sefer Tora, bir gelin gibi şofar sesleri ve şarkılarla karşılanarak teva’ya getirildi. Mürekkebi eksik bırakılan Tora’nın son üç kelimeleri, “Leene Kol Yisrael / İsrael’in gözü önünde” Sefer Tora’yı bağışlayan Yaşar Franko Ailesi, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Rav İsak Alaluf, Rav Mendy Chitrik, Yeniköy Sinagogu yahidleri ve çocuklar tarafından tamamlandı. Herkes Sofer olan Rav İzak Peres yazarken onun elini tutarak Sefer Tora yazma mitsvasına iştirak ettiler. Tamamlanan Sefer Tora kaldırılıp gösterilerek hep birlikte Vezot ATora duası söylendi. Bu dua ile, bu Sefer Tora’nın, Sina Dağında verilen Tora’nın tamamen aynısı olduğu, Tora’da hiçbir şekilde bir değişiklik yapılmasının mümkün olamayacağı belirtilmiş oldu.

Tören sonunda katılımcılar La Casa Catering tarafından özel olarak hazırlanmış lezzetli yemekleri yerken Tora sohbetlerine devam etti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler