Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber İsrail Sukot bayramını kutluyor

İsrail Sukot bayramını kutluyor

İsrail Sukot bayramını kutluyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 4060 Beğen : 0

Geçen haftalarda "Yom Kibur" bayramını kutlayan Yahudiler, yedi gün sürecek Sukot (çardaklar) bayramını kutlamaya hazırlanıyor.Kudüs'de Ortodoks Yahudiler evlerinin önlerine ve balkonlara çardaklar kuruyor.

İsrailoğulları'nın Sina çölünde 40 yıl dolaştırılmalarını temsil eden, yedi gün sürecek Sukot bayramı Perşembe günü başladı, yarın sona eriyor. Yahudilikte "Yom Kibur" (kefaret) gününü takip eden beşinci gün kutlanmaya başlayan Sukot bayramı nedeniyle Ortoks Yahudilerin her biri Kudüs sokaklarına çardak kurmakla meşgul.

Bir çardak, temiz bir palmiye dalı, temiz bir sögüt dalı, limona benzer Erzog meyvesi Sukot bayramının vazgeçilmezleri. Dua sırasında bunların birarada olması ve bir hafta süreyle çardak içinde yaşanması gerekiyor. Palmiye, sögüt ve Erzog meyvesinde en küçük bir leke veya zarar emaresi olmaması gerekiyor. Bu nedenle Yahudiler bu üç şeyi, bir sarraf titizliğinde ellerinde tuttukları büyüteçlerle uzun uzun inceledikten sonra satın alıyor.

Sözlükte "çardaklar" anlamına gelen Sukot tarihi açıdan, İsrailoğullarının Sina çölünde Allah tarafından 40 yıl dolaştırıldıkları sırada çölde geçici barınaklarda yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri kırk yılı temsil ediyor.

- Gelenek Kudüs'te canlı bir şekilde yaşıyor

Bu nedenle başta devlet başkanı Şimon Peres olmak üzere, Yahudilerin çoğu bahçelerine o günleri anlatan basit çardaklar kuruyor.

Yedi gün süren Sukot bayramının birinci ve ikinci günleri çalışmak Yahudilikte dinen haram kabul ediliyor. Dindar Yahudiler 7 gün boyunca çardakta yiyip içip uyurlarken, yemeklerini yine çardak içinde yiyorlar. Çardak dışında ise sadece meyve yenip, su içilebiliyor. Bu gelenek Kudüs'te yoğun olarak yaşatılıyor.

İbranicede Suka adı verilen çardakların en az üç cepheden meydana gelmesi ve kesilmiş ağaç dallarından ve tahtalarla inşa edilmesi gerekiyor. Çardakların üst kısmından dalların arasından gün ışığı sızacak ve gece ay görülebilecek şekilde olması gerekiyor. Ayrıca çardağın üst kısmına çeşitli meyveler asılarak süslenmesi de gelenekten sayılıyor. Ayrıca her Yahudi'nin, bir zeytin büyüklüğündeki ekmek parçasını Sukot'un ilk gecesi, çardağında oturarak yemesi de geleneğin bir parçası.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres'ten Sukot Bayramı Çadırı

Peres, dini Sukot bayramı öncesi cumhurbaşkanlığı köşkünün bahçesine kurdurduğu çardağı çocuklar ve hahamlarla birlikte süsledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ülkede yarın başlayacak ve bir hafta sürecek olan Sukot (Çardak) bayramı öncesi Kudüs'te bulunan Cumhurbaşkanlığı köşkünün bahçesine çardak kurdu.

Peres kurulan çardağı çocuklar ve hahamlar eşliğinde süsledi. Yahudilerin Sina çölünde Allah tarafından 40 yıl dolaştırıldıkları sırada çardaklar içindeki hayatlarının anısına kutlanan Sukot bayramında çardak kurmak Tevrat'ın emirleri arasında bulunuyor.

Yahudilerin evlerinin bahçelerine ya da balkonlarına kurdukları çardakları süsledikten sonra Sukot bayramının birinci ve ikinci günü çalışmaları da dinen yasak kabul ediliyor.

Mukaddes metinlerde Sukot bayramı ve çöl sürgünü

Kitab-ı Mukaddes'te Sukot bayramı ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:

"Ve Yehova Musa'ya şunları da söyledi: "İsrailoğullarıyla konuş; onlara de ki, 'Bu yedinci ayın on beşinci gününde Yehova'nın onuruna Çardaklar Bayramı kutlanacak; yedi gün sürecek. İlk gün kutsal toplantı olacak. Hiçbir ağır iş yapmayacaksınız. Yedi gün boyunca Yehova'ya ateşte yakılan sunu sunacaksınız."

Konuyla ilgili diğer bir pasaj ise şöyle:

"Yedi gün çardaklarda (sukalarda) oturacaksınız, İsrail'de bütün yerliler çardaklarında oturacaklar. Ta ki İsrailoğullarını Mısır diyarından çıkardığım zaman, onları çardaklarda oturttuğumu nesilleriniz bilsinler."

Kur'an-ı Kerim'de de İsrailoğulları'nın "kendilerine vatan olarak yazılan toprağa" girmeleri emredilince, "Ya Musa, orada zorba bir toplum var, onlar oradan çıkmadıkça biz oraya asla girmeyeceğiz" dedikleri anlatılır. İsraioğlulları'nın çöl sürgününün başlangıcı ise şu ifadelerle Kur'an-ı Kerim'de yer almaktadır:

"Ey Musa! Onlar orada bulundukları müddetçe biz oraya asla girmeyiz; şu halde sen ve Rabbin gidin savaşın; biz burada oturacağız» dediler. Musa: «Rabbim! Ben kendimden ve kardeşimden başkasına hakim olamıyorum; bizimle, bu yoldan çıkmış toplumun arasını ayır» dedi. Allah, «Öyleyse orası (arz-ı mukaddes) onlara kırk yıl yasaklanmıştır; (bu müddet içinde) yeryüzünde şaşkın şaşkın dolaşacaklar. Artık sen, yoldan çıkmış toplum için üzülme» dedi."



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler