Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber İsrail’de Radikal Yahudilerin Askere Gitmeme Kavgası

İsrail’de Radikal Yahudilerin Askere Gitmeme Kavgası

İsrail’de Radikal Yahudilerin Askere Gitmeme Kavgası
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1605 Beğen : 0

İsrail’in kurulduğu 1948 yılından beri geçerli olan ve dindar bir hayat süren kişileri askerden muaf tutan yasa kısa zaman önce değişti. Yasanın değişmesinden bu yana özellikle Kudüs, Mea Şarim gibi dindar mahallelerde yapılan protesto gösterileri şiddete dönüşüyor, polis müdahale ediyor. Göstericiler ayrıca dindar olup mahalleden üniforma ile geçmek zorunda kalan askerlere saldırıyor, sokaklara üstünde ‘askerler geçemez’ yazılı pankartlar asıyor.

Son olarak Mea Şarim’de yapılan gösteride protestocular ‘Buradan İsrail askerleri geçemez’ şeklinde pankart asınca polis en ağır şekilde müdahale etti ve kamerayla tespit ettiği onlarca kişiyi tutukladı. Emniyet sözcüsü basına yaptığı açıklamada asker üniforması giyen dedektiflerin bölgede gezdiğini, en ufak şiddete bile sıfır tolerans gösterileceğini belirtti. Polis raporlarına göre her gösteride İsrail askeri giymiş kuklalar yakan protestocuların büyük bir kısmı Kudüs merkezli ‘Litvanyalılar’ dindar cemaatine mensup.

İsrail ordusu kanun değişikliği sonrası dindar kişileri Haredi Bölükleri adı verilen ayrı birliklerde eğitiyor. Bu şekilde askerler hem dini gereklerini yerine getiriyor hem de bir arada olabiliyor. Lojistik gibi geri hizmetlerde çalışan dindar görüşlü askerler bu şekilde çoğunluğu laik olan orduda toplumun değişik kesimlerinden arkadaşlıklar kurabiliyor. İsrail’de yıllarca laikler dindarların askerlikten muaf olmasını eleştirdi ve bu konuda büyük bir toplumsal baskı oluştu. Nüfusu komşu ülkeler göre düşük olan ve kurulduğundan bu yana savaşlar yaşamış İsrail’de askerlikten kaçınmak toplumsal bir ayıp olarak görülüyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler