Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Dünyanın en eski Yahudi dua kitabı

Dünyanın en eski Yahudi dua kitabı

Dünyanın en eski Yahudi dua kitabı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 5715 Beğen : 0

İddiaya göre; Dünyanın en eski Yahudidua kitabı, Bir İncil eserleri koleksiyoncusu tarafından ortaya çıkarıldı. Kitapta kullanılan dilin İbranice'nin çok nadir rastlanan bir yazımı.

Olayın iddia düzleminde kalmasının en büyük nedeni, tarihi olduğu varsayılam eserin bir koleksiyoner tarafından ortaya çıkartılmış olması ve bu haberin pazarlama amaçlı bir reklam kampanyasının parçası olma ihtimalinin bulunması. 15. yüzyıldan önceki Yahudiliğe ait metinlerin çoğu bu denli sağlam olarak muhafaza edilemediği halde, dua kitabının vsrlığını yıpranmadan sürdürdüğünün iddia edilmesi kuşkuları artıran bir başka unsur.

Bununla birlikte ilk kez 26 Eylül'de Steve Green adlı protestan işadamının ortaya çıkardığı eserin haber değeri çok yüksek... Çünkü şu an eldeki en eski Tevrat metinleri İtalya'da yazılmış ve en erkeni 12. yüzyıla ve diğerleri 13. yüzyıla ait.

The huffingtonpost gazetesinin haberine göre; Kitabın çıkış kaynağı olan İncil ve İncile dair yazılmış eserlerin ticaretini yapan The Green Collection'un (Yeşil Koleksiyon) sahibi Steve Green, yapılan inceleme ve karbon testleri sonucunda kitabın 9'uncu yüzyıla ait olduğunun ortaya çıktığını söylüyor. Bej renkli kitap, 10 santim genişliğinde ve 11 santim uzunluğunda. Kitabın yapımında Babillilerin ciltleme teknikleri kullanılmış.

Kitap altı ayrı bölümden oluşuyor. Bu bölümlerde, Ahir zaman, Hamursuz Bayramı(Fısıh Seder - Passover Seder) ile Yahudilere verilen 100 nimetten söz ediliyor.

Eser ilk olarak İnanç Habercileri Derneği'nin (Religion Newswriters Association) konferansında açıklanmış.

Green Collection'un bir kolu olan Green Scholars Initiative (Yeşil Alimler Girişimi) yöneticisi Dr Jerry Pattengale eserin Yahudilik dini açısından önemli olduğunu söylüyor ve eserin 9. ve 10. yüzyılda ortaya konmuş Ortaçağ Yahudiliği eserleri ile Ölü Deniz Yazmaları (Ölü Deniz Parşömenleri) arasındaki boşluğu dolduracak bağlantıyı sağlayabileceğini iddia ediyor.

Eserin orijinalliği konusunda incelemelerin süreceği muhakak ama haberlerin içinde Dr Jerry Pattengale ve Dr Emanuel Tov'un birlikte hazırladıkları ve en erken 2015'te piyasada olacağı belirtilen bir ilahiyat kitapları serisinin de reklamı yapılıyor. Erken Yahudi Metinleri ve Yazılarını konu edinen Brill Serisi, Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar, Nehemya, Jeremiah, Jonah, Hezekiel,Micah, Daniel ve Mezmurlar kitaplardan bölümleri de dahil olmak üzere dünyanın en eski ve en nadir İncil metinlerini inceleyecek. Bu kitap da o seride yer alacak eserler içinde gösterilecek.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler