Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Belediye Başkanı Hazinedar’ın Ortaköy Sinagogu ziyareti

Belediye Başkanı Hazinedar’ın Ortaköy Sinagogu ziyareti

Belediye Başkanı Hazinedar’ın Ortaköy Sinagogu ziyareti
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2664 Beğen : 0

Sinagog Haham Akaali Rav Naftali Haleva, Pesah Bayramı’nın anlam ve önemine değindiği konuşmasında özgürlük kavramının altını çizdi. Kölelikten özgürlüğe geçişimizi kutladığımız bu bayramda, asıl özgürlüğün düşünce ve inançlarımızdaki özgürlük anlamına geldiğini vurgulayan Haleva, bu bağlamda bir arada yaşayan cemaatlerin, birbirlerinin düşünce ve inançlarındaki özgürlüğe saygı duymaları halinde birlik ve bütünlük içinde yaşamaya devam edebileceklerini ifade etti.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’dan önce söz alan Etz Ahayim Sinagogu Vakfı Başkanı Alber Elvaşvili, Murat Hazinedar ve başta kaymakam olmak üzere tüm beraberindekileri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hazinedar’ın görevi devraldığı günden bu yana Ortaköy Sinagogu ve UÖMO başta olmak üzere cemaatimizle yakın ilişki içinde olduğunu anlatan Elvaşvili, önceki bayramlarda olduğu gibi, özel günlerin yanı sıra sinagogun, başkan ve ekibinin ziyaretlerine daima açık olduğunu ifade etti. Birlikte gerçekleştirilecek nice projeler olduğunu vurgulayan Elvaşvili, cemaatlerin bu vesilelerle kaynaşmasına verilen öneme değindi.

Daha sonra yaptığı konuşmasında, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, öncelikle sinagogda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi: “Bir politikacı olarak bir anlamı da özgürlük olan Pesah Bayramı’nı sizlerle Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu çatısı altında kutluyor olmak benim için çok anlamlı” diyerek başladığı sözlerine, Sultan II. Beyazıt’ın 1492’de İspanya’dan gelen Sefarad Yahudilerini kabul etmesiyle başlayan dönemin, Hitler zulmünden kaçan Yahudi bilim ve sanat adamlarına Atatürk başta olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin kucak açmasıyla her alanda yapılan değerli katkıları vurgulayarak devam etti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenci iken, ders almış olduğu değerli hocalarını bu vesile ile yâd eden Hazinedar, Yahudi Cemaati’nin, geçmişte olduğu gibi bugün de, ticaretten sanayiye, bilimden sanata yaptıkları değerli katkılar için teşekkür etti. “Benim de hayalim, herkesin sevgi ortamında, kardeşçe ve ötekisi olmayan bir şekilde yaşadığı bir İstanbul ve Türkiye’dir. Bunu ancak birlikte başarabiliriz” diyerek sözlerine son veren Murat Hazinedar’ı dinleyiciler coşkuyla alkışlayarak samimi dileklerini paylaştıklarını gösterdiler.

Hazinedar’ın konuşmasını Ulus Musevi Lisesi 7. sınıf öğrencilerinden oluşan koronun neşeli şarkıları izledi. Rav Haleva, bu çocukları yetiştiren UÖMO müzik öğretmeni Emine Çolak’a teşekkür etti. Koroya neşeyle eşlik eden yahidler, duanın bitimi ile okunan Kiduş duasından sonra kahvaltıya geçtiler. Pesah geleneksel yemeklerinden oluşan menünün ikram edildiği kahvaltıya kahkaha dolu sohbetler, anlamlı paylaşımlar eşlik etti.

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu, kahvaltıda ertesinde, Murat Hazinedar ve Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh ile birlikte kestiği pasta esnasında renkli sahnelere tanık oldu. Kestiği ilk pasta dilimini ise çocuklara ikram eden Hazinedar bir kez daha alkışlarla takdir edildi. Daha sonra söz alan İbrahimzadeh, cemaatlerin birlikte hayata geçirecekleri projeler arasında, daha önce mutabık kalınan Kudüs ve Umre ziyaretlerine öncelik verileceği taahhüdü ile sözlerine başladı. Ziyaretlerde, gelir seviyesi düşük cemaat mensuplarının misafir edileceğine dikkat çekti ve nükteli esprileri ile güne renk kattı.

Sinagogdan ayrılırken yahidler, genç başkanı anlamlı ziyaretinden dolayı kutlarken, bu ziyaretlerin daha sık gerçekleştirilmesine duyduklar özlemi tekrar ettiler.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler