Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Araplarla Yahudiler yine karşı karşıya; Tavlada!

Araplarla Yahudiler yine karşı karşıya; Tavlada!

Araplarla Yahudiler yine karşı karşıya; Tavlada!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1967 Beğen : 0

Kudüs’ün sıcak yaz günlerinin başında bir akşam serinliğinde bir araya gelen Arap, Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman tavlacıların amacı bu sefer Ortadoğu’nun politik problemlerini tartışmaktan çok daha önemli idi; rakibini altı kapıya almak, mars etmek!

Tavla Festivaline katılanların arasında, modern Ortodoks 10 yaşlarında bir Yahudi çocuk, orta gelirli bir Arap vatandaş, 60 yaşlarında şık giyimli Yahudi sarışın bir kadın, Yemeni cemaatinden Yahudi din okulu hocasına kadar farklı kültürlere ait insanlar var.

Tavlacılardan Yahudi din okulu öğretmeni Matan Hayat basının mikrofonlarına şöyle konuşuyor: “Bu şampiyona düşmanlar arasında bir yarışma değil, biz buraya sadece tavla oynamaya geldik. Burada yarışmacılar arasında sağcılar, solcular, her iki taraftan radikaller, dindar Yahudi ve Müslümanlar var, biz hepimiz burada tavla arkadaşıyız.”

Sivil Toplum kuruluşu Kulna Yeruşalaim tarafından düzenlenen tavla şampiyonasının amacı aynı şehirde yaşayan ancak çok farklı kültürlerden gelen vatandaşları, dost olacakları, siyasetten bağımsız bir ortamda bir araya getirerek en önemli sorunlarının mars olmak olmasını sağlamak.

Londra doğumlu İsrailli girişimci, Harvard mezunu Zaki Djemal tarafından kurulan sivil toplum kuruluşu ‘Kulna Yeruşalaim’in manası ‘Hepimiz Kudüs’üz’ demek. Djemal, zar sayılarının persçe zikredildiği tavlanın İbranicede Şeşbeş olarak bilindiğini ve Ortadoğu’da insanları birleştirmek için ideal oyun olduğunu belirtiyor.

Şimdiye kadar 6000 kişinin geldiği, internet ortamında çok daha büyük bir kitlenin takip ettiği, festival havasında geçen faaliyette 30 dan fazla farklı sınıfta yarışma düzenleniyor. Faaliyette, Arap ve İsrailli ünlü müzisyenlerin katıldığı konserler de yer alıyor.

Her sene düzenlenen ve bu sene Ramazana gelen festivalde güneş batışı ile niyetli olanlar dağıtılan hurmalar ile oruç açıyor, ve ‘Rast Gele’ diyerek zar atıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler