Sihizm Dini Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Sihizm Dini Haberleri İngilizler Gandi’ye Sih tapınağına saldırma demiş

İngilizler Gandi’ye Sih tapınağına saldırma demiş

İngilizler Gandi’ye Sih tapınağına saldırma demiş
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Sihizm Dini Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 2877 Beğen : 0

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiliz parlamentosunda bir rapora ilişkin yaptığı açıklamada, 1984 yılında Hindistan Başbakanı İndira Gandi’nin Sihlerin kutsal tapınağındaki terör operasyonu için İngiliz ordusunun yardımcı olmadığını, sadece kötü sonuçlar doğurabilir tavsiyesinde bulunduğunu açıkladı.
Hague, parlamentodaki soru önergesine verdiği açıklamada Altın Tapınak'a yapılan “Mavi Yıldız” operasyonunun tapınağı ele geçiren ayrılıkçı Sihlerin çıkarılmasını amaçladığını ancak bir felaketle sonuçlandığını açıkladı. Bu planın zamanın İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher hükümetince organize edilmediğini dile getiren Hague, İngiltere’nin olaydaki rolünün sadece zamanın Hindistan Başbakanı İndira Gandi’ye tavsiye niteliği taşıdığını dile getirdi.

Mavi Yıldız operasyonunda resmi rakamlara göre 575 kişi yaşamını yitirirken, Hague bu rakamın çapraz ateşin içinde kalan Sih hacılarla birlikte 3 bini aştığını dile getirdi. Olayların bir trajedi olduğunu belirten İngiltere Dışişleri Bakanı, avam kamarasındaki konuşmasında Hindistan hükümetinden gelen acil kodlu yardım talebi üzerine Thatcher hükümetinin Şubat 1984’te ismi verilmeyen bir askeri görevlendirerek sadece danışma amaçlı Hindistan’a gittiğini açıkladı. Bu askerin hiç bir operasyona katılmadığına değinen Hague, tapınağa herhangi bir operasyonun büyük kayıplara sebep olabileceği uyarısında bulunulduğunu aktardı.

İngiltere Başbakanı David Cameron da yaptığı değerlendirmede, dönemin İngiliz hükümetinin operasyon ile alakalı yaptığı tavsiye sınırlı yardımın İngiltere’de yaşayan Sih halkının dini duygularını incitecek yönünün olmadığını dile getirdi. Cameron, yapılan tavsiyenin dikkate alınmayarak maalesef bir trajedi ile sonuçlandığını da sözlerine ekledi.

Mavi Yıldız operasyonunu yapan emekli general Kuldeep Singh Brar da yaptığı açıklamada, operasyon sırasında Hindistan ordusu dışında hiçbir gücün destek amaçlı bulunmadığını dile getirmişti. 2007 yılında emekli bir Hintli istihbaratçı, İngiliz istihbaratı MI5’ın Mavi Yıldız operasyonundan 4 ay önce Altın Tapınağı ziyaret ettiğini öne sürmüştü.

Sih Tapınağıa saldırı olayı
1982 yılında Jarnail Singh Bhindranwale liderliğindeki ayrılıkçı Sih militanlar, Sihlerin kutsal tapınağı Altın Tapınak'ı ele geçirerek, buradaki kampüse yerleşmişti. Uzun süre görüşme, küçük operasyon girşimlerinde bulunan Hindistan’ın İndira Gandi hükümeti, "dünyaya rezil oluyoruz" endişesi ile tapınağa operasyon yapma kararı almıştı. 3-8 Haziran 1984 tarihlerinde Hint ordusu tarihe facia olarak geçen Mavi Yıldız operasyonu düzenlendi. Operasyonda Jarnail Singh ile birlikte diğer ayrılıkçı militanlar da öldürülürken, rehin alınan yüzlerce Sih de yaşamını yitirdi. 31 Ekim 1984’te Başbakan İndira Gandi, Mavi Yıldız operasyonunun emrini verdiği için iki Sih koruması tarafından vurularak öldürüldü. Kasım 1984’te özellikle Delhi ve çevresinde meydana gelen Sih karşıtı ayaklanmalarda 3 binden fazla Sih, İndira Gandi’nin öldürülmesini protesto eden isyancılar tarafından katledildi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler