İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Türkiye genelinde Mescid-i Aksa için gösteriler

Türkiye genelinde Mescid-i Aksa için gösteriler

Türkiye genelinde Mescid-i Aksa için gösteriler
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2592 Beğen : 0

İsrail'in Filistin'de Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarının yankıları devame diyor. Saldırılara karşı Türkiye genelinde bugün protesto gösterileri düzenlendi.

İstanbul'da Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya gelen grup, İsrail'i protesto etti.

Cuma namazı sonrası Fatih Camii önünde toplanan çok sayıda vatandaş, "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Filistin halkı yalnız değildir" yazılı pankartlar taşıdı.

Filistin ve Türk bayrağı taşıyan gruptakiler, "Kanımız aksa da zafer İslamındır", "Kanımız, canımız feda olsun Aksa'ya", "Kahrolsun İsrail" sloganları atarak, tekbir getirdi. Program çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmalarıyla devam ediyor.

Ankara

Cuma namazı çıkışı Hacı Bayram-ı Veli Camisi'nin avlusunda toplanan bir grup, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını protesto etti.

Kendilerine "Müslümanlarla Dayanışma Platformu" adını veren grup üyeleri, namazın ardından cami avlusunda bir araya geldi. Platform adına açıklama yapan Emrullah Ayan, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya postalları ile girdiklerini belirterek İsrail'in saldırılarını gittikçe artırarak Müslümanların tepkilerini ölçtüğünü söyledi.

Müslümanların Filistin halkıyla birlikte Kudüs'e yönelik saldırılara karşı harekete geçmesi gerektiğini ifade eder Ayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aksa'ya sahip çıkmak sorumluluğu İslam ümmetinin omuzlarındadır. Bunu bir yandan Harem-i Şerif'in kapatılmasının savaş ilanı olduğunu söyleyip bir yandan da İsrail'in Kanal 10 televizyonuna verdiği demeçte Kudüs'te yeni bir intifada başlatılmasına karşı olduğunu söyleyen Mahmud Abbas gibi işbirlikçilerden bekleyemeyiz. Sorumluluk ümmettedir, omzularımızdadır. Ne yapabiliyorsak onu yapacağız. Şimdi harekete geçme zamanı. İşgale ve gasba karşı hiç olmazsa sesimizle soluğumuzla karşı durma, direnen kardeşlerimizin yanında olduğumuzu haykırma zamanı."

Hanefi Yağmur da Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıların sadece Filistin'e ve Filistinlilere yönelik olmadığını, İslam alemine ve onun kutsallarına yönelik olduğunu belirtti. İsrail'in bu saldırılarının "İslam ümmetinin başındaki tüm yöneticileri ilgilendirdiğini" ifade eden Yağmur, "İslam ümmetinin başındaki yöneticilere ve özelde Türkiye Cumhuriyeti'nin başındaki yöneticilere ve komutanlara şunları hatırlatmak istiyoruz. Diplomatik ilişkiler başta olmak üzere İsrail ile siyasi, ticari, askeri, sosyal, istihbarat paylaşımı ve bunların dışında kalan tüm ilişkileri kesiniz. İsrail'in her temsilciliğini tümüyle kapatınız ve adamlarını kovunuz" diye konuştu.

İzmir

İnsani Yardım Vakfı (İHH) İzmir Şubesi ve bazı sivil toplum kuruluşları Cuma namazı çıkışında İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını protesto etti.

Konak Meydanı'ndaki Konak Camii önünde toplanan grup, İsrail'i kınayan pankart ve dövizler taşıdı.

İHH İzmir Şubesi Başkanı Rasim Çağlar, yaptığı açıklamada işgal edilenin yalnızca Mescid-i Aksa olmadığını, dünya genelindeki 1,5 milyar müslümanın ilk kıblesi olduğunu söyledi. Çağlar, "İslam coğrafyasının kaderi kan gölü olmak değildir. Müslümanların kaderi de kan gölünde boğulmak değildir. Dünyada yaşayan 1,5 milyar müslümanın ilk kıblesi Mescid-i Aksa terör devleti İsrail, siyonist İsrail askerlerince işgal edilmiştir" dedi.

Grup adına basın açıklamasını İHH Aktivisti Halit Çelik, yaptı.

Çelik, insanlık tarihi boyunca ibadethanelerin hep kutsal sayıldığını ve saygı gösterildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bugün siyonist askerler Mescid-i Aksa'nın içine postallarıyla girmiş, caminin içini tahrip etmiş, dini kitapları yerlere atıp çiğnemiştir. Çiğnenen aslında insanlık onurudur. Onurumuza sahip çıkmak ve bu İsrail vandalizmine dur demek zorundayız."

Açıklamanın ardından İsrail aleyhine bir süre slogan atan grup daha sonra dağıldı.

Aydın

Aydın Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, cuma namazı sonrasında İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını protesto etti.

Cuma namazının ardından Bey Cami önünde toplanan platform üyeleri, dua ettikten sonra İsrail'i kınayan sloganlar attı.

İlim Yayma Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Recep Gezir, platform adına yaptığı açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa mihrabını askerlerine çiğnettirerek çirkin bir saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu saldırıya sessiz kalmanın, zulmü onaylamak ve saldırıya ortak olmak anlamına geldiğini belirten Gezir, insan hakları örgütleri, Arap Birliği, İslam Birliği Teşkilatı ve UNESCO'nun kuşatmanın kaldırılması için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail'in amacının Mescid-i Aksa'yı yok edip bölgedeki tüm İslam izlerini silmek olduğunu savunan Gezir, şunları kaydetti:

"İsrail bölgeyi sadece kendi sembolleriyle donatıp bir Yahudi mabedine dönüştürmek istiyor. Faşist uygulamalarıyla, işgaliyle ve saldırılarıyla bütün semavi dinlerin hukukunu ihlal etmeye devam ediyor. İsrail'in Filistin'deki soykırımına sessiz kalan dünya artık buna 'dur' demeli, insan hakları ihlalleri ve işgal sona erdirilmelidir. Tüm dünyayı, terör devleti İsrail'in Mescid-i Aksa'yı hedef alan saldırılarını ve faşizan uygulamalarını uluslararası düzeyde açıkça kınamaya, bu mukaddes mekanı korumaya çağırıyoruz."

Öte yandan açıklamanın ardından İlim Yayma Cemiyeti üyelerinden Aydın İmam Hatip Lisesi öğretmeni Mustafa Çağırıcı, sıkıntı çeken Müslümanlar için dua etti.

İsrail aleyhine sloganlar atan grup daha sonra dağıldı.

Manisa

İsrail'in Mescidi Aksa'ya yaptığı saldırı Manisa'daki sivil toplum örgütleri tarafından kınandı.

Cuma namazı sonrası Manolya Meydanı'nda toplanan sivil toplum örgütleri temsilcileri, İsrail'in tutumuna tepki göstererek slogan attı.

Memur Sen İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu, yapılan saldırılara sessiz kalan dünyanın artık zulme dur demesi gerektiğini kaydetti.

Filistin'de yapılan insan hakları ihlallerinin ve işgallerin sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Sofuoğlu, "Uluslararası kurallar medeniyet ve kültür mirasına karşı bu tür saldırıları yasaklamasına rağmen İsrail'in Mescidi Aksa'yı hedef alması dünyanın sessizliğinden ve seyirciliğinden aldığı cesaretle hareket ettiğini gösteriyor. Tüm dünyayı terör devleti İsrail'in Mescidi Aksa'yı hedef alan saldırılarını, faşizan uygulamalarını, uluslararası düzeyde açıkça kınamaya ve bu mukaddes mekanı korumaya çağırıyoruz" dedi.

Eyleme İnsani Yardım Vakfı, Manisa Gençlik Platformu, Genç Memur Sen Manisa İl Temsilciliği üyeleri katıldı.

Grup yapılan açıklamanın ardından dağıldı.

Edirne

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi üyeleri cuma namazı sonrasında İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını protesto etti.

Dernek üyeleri cuma namazının ardından Eski Cami önünde toplandı.

AGD Edirne Şube Başkanı Adbülhamit İriş, grup adına yaptığı açıklamada, İslam coğrafyasındaki terör olaylarının her birinde parmağı olan işgalci İsrail'in, Müslümanları kışkırtmaya yönelik davranışlara devam ettiğini söyledi.

İsrail'in kirli postallarla Mescid-i Aksa'ya girdiğini anımsatan İriş, şunları aktardı:

"Aynı kirli postallarla Kıble Camisi'nin içerisinde terör estiren bu silahlı unsurlar camide bulunan Kuran-ı Kerimleri yere attılar. Cami içerisindeki Müslümanları tartakladılar. Dışarıdan olayları protesto edenleri Müslümanların üzerine ses bombası, gaz bombası ve plastik mermi ile saldırdılar. Çıkan çatışmada birçok kardeşimiz yaralandı."

İriş, İsrail'in küstahça davranışlarının cesaretini batıdan aldığını, Birleşmiş Milletler, NATO, ABD ve Avrupa Birliği'nin İsrail'in her sapkınlığına el altından ya da açıktan yardım ettiğini savundu.

Amasya

Amasya'da Sultan 2. Bayezid Camisi'nde stant açan Anadolu Gençlik Derneği Amasya Şubesi, cuma namazı çıkışında aşure dağıttı.

Daha sonra cami dışında toplanan grup üyeleri, İsrail aleyhine sloganlar atıp dövizler açarak askerlerin Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan AGD Amasya Şubesi Üyesi Musab Çiçek, siyonist İsrail'in küstahça davranışlarının kaynağının Batı'dan aldığı cesaret olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler, NATO, ABD ve AB'nin İsrail'e el altından ya da açıktan destek verdiğini ifade eden Çiçek, "Şunu tüm dünya bilmeli; Müslümanların yahudi düşmanlığı yoktur. Ancak işgalci İsrail'in varlığı ve sapkın siyonizm düşüncesi kabul edilemez. Terör örgütü İsrail var olduğu müddetçe bu coğrafyanın barış ve huzura kavuşması mümkün değildir. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın ve mübarek kılınmış Filistin topraklarının işgali kabul edilemez."

Samsun

İsrail’in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını protesto için İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Samsun İnsani Yardım Hareketi (SİYAH) öncülüğünde yürüyüş düzenlendi.

Samsun Büyük Cami'de kılınan Cuma namazının ardından Saathane Meydanı'nda toplanan, ellerindeki Türk ve Filistin bayraklarıyla " Filistin halkı yalnız değildir. Katilİsrail hesap verecek" sloganları atan grup, Konak Sineması'na kadar yürüdü.

Grup adına açıklama yapan SİYAH Derneği Başkanı ve İHH İl Temsilcisi Ömer İdris Akdin, Mescid-i Aksa'nın tehdit ve tehlike altında olduğunu söyledi.

Siyonist çetelerin işgali altındaki Kudüs Müslümanlarının onurlu direnişini Samsun'dan selamladıklarını anlatan Akdin, şöyle konuştu:

''Yakın bir zamanda Gazze'ye yaptığı saldırıyla binlerce masumu katleden siyonist çete, bugün Müslümanların en mahrem yerlerine girerek pervasızca hakaretlerde bulunabiliyor. Eli kanlı bu alçaklara böyle bir cesareti verenleri kınıyoruz. Bir avuç siyonist katil, milyonlarca Müslümanın gafletinden yararlanarak Kudüs'ü İslam'dan temizlemek için harekete geçiyor. İslam dünyasını harekete geçmeye ve uluslararası bir baskı oluşturmaya çağırıyoruz."

Açıklamanın ardından gruptakiler, dua edip bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyesi öğrenciler, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına tepki gösterdi.

Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi önünde toplanan yaklaşık 100 öğrenci, "Kudüs İslamındır" ve "Hayat, iman ve cihad" yazılı pankartlar açtı.

Öğrenciler adına basın açıklaması yapan Muhammet Miraç Sarıoğlu, İslam coğrafyasındaki terör olaylarının her birinde İsrail'in parmağı olduğunu belirtti.

İsrail'in varlığının ve sapkın siyonizm düşüncesinin asla kabul edilemeyeceğine dikkati çeken Sarıoğlu, "İsrail sadece Müslümanlar için değil, insanlıktan nasibini almış herkes için bir beladır. Kendisiyle yapılan her ateşkesin ve barış görüşmesinin ardından bu terör devleti yeni bir gerekçe bularak yada uydurarak zulümlerine yeni bir zulüm eklemektedir. Çünkü zulüm, İsrail'in varlık sebebidir" ifadesini kullandı.

Öğrenciler, açıklamanın ardından tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Çorum

Çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlarına mensup bir grup, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği baskını prtesto için cuma namazı çıkışında Hürriyet Meydanı'nda toplandı.

Grup adına basın açıklaması yapan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Çorum Şube Başkanı Bülent Gökgöz, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınadıklarını belirtti.

"Aksa'ya sahip çıkma sorumluluğu İslam ümmetinin omuzlarındadır" diyen Gökgöz, açıklamasında şunları kaydetti:

"Mescid-i Aksa'nın, Küdüs'ün Müslümanlar açısından iki önemli boyutu var. Birincisi sembolik boyut ki ilk kıblemiz olması nedeniyledir. İkincisi ise emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı direnişi ve onuru besleyen bir kaynak, mektep olmasıdır. Aksa'ya sahip çıkma sorumluluğu bizlerindir, İslam aleminindir. Sorumluluk, ümmettedir. Ne yapabiliyorsak onu yapacağız. Şimdi harekete geçme zamanı"

Rize

Rize'de de Sivil Toplum Platformu, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterdi.

İlahiyat Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından toplanan grup ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla "Filistin halkı yalnız değildir. Aksa bizimdir bizim kalacak" sloganları atarak Sahil Camisi önüne kadar yürüdü.

Rize Sivil Toplum Platformu adına açıklama yapan Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta, Mescid-i Aksa'nın 1967'den bu yana, ilk kez tamamen İsrail tarafından kapatıldığını söyledi.

İsrail’in yaklaşık bir haftadır Mescid-i Aksa ile ilgili kışkırtmaya yönelik yaklaşımlarının Filistin’de kan dökmeye yönelik bir çaba olduğunu anlatan Usta, "İsrail, küstahça tüm kutsal değerlerimize saldırarak, Filistinli Müslümanları çileden çıkarmaktadır" dedi.

Açıklamanın ardından gruptakiler, dua edip bir süre slogan attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

Kayseri

Kayseri'de cuma namazının ardından Bürüngüz Camisi önünde toplanan "Kayseri'de Kardeşlik ve İyilik Platformu" üyeleri, sloganlar atarak, İsrail'e tepki gösterdi.

Ellerinde Filistin bayrakları bulunan grup tekbir getirdi.

Platform adına açıklama yapan Ahmet Kurt, İsrail'in, Filistin halkına zulmettiğini belirterek, "Ey islam ümmeti bugün Mescid-i Aksa işgal altındadır. Tüm İslam alemi İsrail'in yaptıklarına tepki göstermelidir" dedi.

Malatya

Malatya Sivil Toplum Platformu üyeleri cuma namazı çıkışı Soykan Parkı'nda bir araya gelerek, ellerinde Filistin bayrakları ve dövizlerle slogan atarak İsrail'iprotesto etti.

Platform basın sözcüsü Enes Yıldırım, İslam coğrafyasının bağrına bir çıban gibi yerleşen İsrail'in daha önce yaptığı barbarlıklara, şımarıklıklara ve pervasızlıklara bir yenisini daha eklediğini söyledi.

Tokat

Tokat'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Tokat İHH Başkanı Cemil Çağlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği saldırılara bir yenisini daha eklediğini söyledi.

Mescid-i Aksa'nın içerisine giren işgal askerleri camiyi savaş alanına çevirdiklerini ifade eden Çağlar, üç büyük semavi din tarafından kutsal kabul edilen Kudüs'te İsrail'in yıllardır estirdiği terör eylemlerini lanetlediklerini ifade etti.

Erzincan

Erzincan'da da Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri, cuma namazının ardından Camikebir önünde toplanarak, İsrail aleyhinde slogan attı.

AGD Erzincan Şubesi Müesseseler Komisyonu Başkanı Abdullah Erez, İslam coğrafyasındaki terör olaylarının hepsinde parmağı olan İsrail'in Müslümanları kışkırtmaya yönelik davranışlarının devam ettiğini söyledi.

Kırıkkale

AGD Kırıkkale Şubesi üyeleri, cuma namazı sonrasında Çarşı Cami önünde toplandı.

AGD Kırıkkale Şube Başkanı Yusuf Bayraktar, "Terör devleti İsrail'in yaklaşık bir haftadır Mescid-i Aksa ile ilgili kışkırtmaya yönelik yaklaşımlarının Filistin’de kan dökmeye yönelik bir çaba olduğu aşikardır. İsrail küstahça tüm kutsal değerlerimize saldırarak Filistinli Müslümanları çileden çıkarmaktadır" dedi.

Tunceli

Memur-Sen Tunceli İl Başkanı Bülent Süner, yaptığı açıklamada, "Geçen hafta, Mescid-i Aksa'yı 1967'den bu yana ilk kez tamamen kapatan İsrail, bugün de Mescid-i Aksa Külliyesi'ne ait kubbenin altına kadar girerek mihrabı askerlerine çiğneterek çirkin bir saldırının altına imza atmıştır" ifadelerini kullandı.

İsrail'in saldırılarıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten Süner, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yaptığı çirkin saldırıya sessiz kalmanın zulmü onaylamak, saldırıya ortak olmak anlamına geldiğini kaydetti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler