İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Tataristan müftüsünün yeni projeleri

Tataristan müftüsünün yeni projeleri

Tataristan müftüsünün yeni projeleri
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2878 Beğen : 0

Kazan ‘daki “Huzur” yayınevinin çabalarıyla “Tataristan müftüsünün fetvaları” adlı vidyo projenin uygulanmasına başlandı. Tataristan Müslümanları Diyanet İşleri Müdürlüğü başkanı müftü Kamil Samigullin Müslümanların ve Müslüman olmayanların güncel sorunlarla ilgili sorularını yanıtlıyor.

Tataristan cumhuriyetinin tarihinde en genç bir müftü olan 27 yaşındaki Kamil Samigullin 1,5 yıldır Tataristan Müslümanları Diyanet İşleri Müdürlüğüne başkanlık ediyor.

Kamil Samigullin Kazan’daki en eski medrese olan Muhammediye medresesinden mezun olduktan sonra 4 yıl icinde İstanbul’da eğitim yaparak şeriat bilimlerini okutmak müsaadesi aldı. 2013-te Tataristan’daki Rusya Üniversitesi İslam bilimleri fakültesinde yaptığı eğitimi tamamladı.

İslam bilimlerine ilişkin birçok etüd sahibi olan Kamil Samigullin günümüzde iş arkadaşlarıyla birlikte Kuran’ı kerim’in yeni Rusça çevirisi üzerinde çalışıyor.

Kamil Samigullin muhabirimize konuşurken şurları söyledi: "Zor olan bu çalışmalar 3 yıl sürüyor. Kuran’ı kerimin tüm metni artık çevirildi.Şimdi her ayeti daha iyi çevirmek için, her sözün Rus dilindeki tam karşılığını bulmak için çalışıyoruz. Tefsirleri inceliyoruz. “Yasin” suresi 7. ayetinin anlamını tam olarak ifade etmek için yaptığımız çalışmalar 2 saat aldı. “En nebe” suresindeki bir deyimin anlamını 6 saat içinde görüşüyorduk. Sözlüklerden yararlanmakla ve tafsirleri incelemekle Rus dilindeki tam karşılığını bulduk. Kuran’ı kerimin her sözünü çevirmek için böylesine titizlikle çalışarak çok emek sarfettik".

Kamil Samigullen Tataristan Müslümanları Diyanet İşleri Müdürlüğü başkanlığına başlayınca Tataristan din adamlarının başlıca görevlerini açık saçık belirledi. Kuran’ı kerim ve Peygamber’in İmamı azam Ebu Hanife’nin fikirleri ve İslam anlayışına ilişkin Sünneti esaslarında dinsel örgütlerin birliğini sağlamak,Tataristan’da toplumun manevi esaslarını pekiştirmek amacıyla gayret göstermek, ahlak prensiplerinin uygulanması icin çalışmak,sözü geçen görevlerdendir.

Tataristan Müslümanları Diyaret İşeri Müdürlüğünün yeni bölümleri bu arada Kuran’ı Kerim’le, kadın ve aile sorunlarıyla görevli bölümleri ve gençlik bölümü kuruldu. Tataristan’da şimdilik Rusya’da benzeri olmayan mezbaha çalışmaya başladı. Mezbaha’da geliştirilmiş teknolojilerin uygulandığını kaydeden Kamil Samigullin şunları söyledi:

"Hayvan mezbahaya alınıyor ve çay içtiğiniz süre içinde kesilerek eti size devrediliyor. İnternet aracılığıyla da sipariş edilerek parası ödenen et evinize ulaştırılabilir.

Günümüzde 1500 cami, l5 binden çok kişinin eğitim yaptığı 9 medrese ve 350 mektep Diyanet İşleri Müdürlüğüne bağlıdır.Bir yıl içinde Müslüman tanrıbilimcilerinin 27 kitabı başka dillene çevirildi,” Bilgelik evi” adlı İnternet medresesi açıldı".

Diyanet İşleri Müdürlüğü, Tataristan’ın örneğinde Rusya Müslümanlarının durumunu tanıtmayı amaçlayan uluslararası konferansı yapmayı planlıyor.

Kamil Samigullin şöyle konuştu:

"Bir gün Arap ülkelerinden birinin bakanı bana “Rusya’da Müslümanların yaşam şartlarının zor olduğu doğru mu,sordu. Ben bNn bir örneğini vermek için size yaşadığım Tataristan’daki halini tanıtayım dedim ve Sovyetler Birliğinin dağıldığı 20 yıl önce Tataristan’da 24 cami olduğunu şimdi sayısının 1535-i bulduğunu söyledim. Bakan buna karşılık olarak,”anladım sorulacak sorularım artık yok,”dedi. Eskiden baş örtüsü olan kadınların kimlik belgesi için fotograflar çektiremezdi. Günümüzde Rusya’da tüm Müslüman kadınlar bunu yapabilir. Buna benzen birçok örnek daha verilebilir".

Tataristan Müslümanları Diyanet İşleri müdürü Kamil Samigullin görevde bulunduğu 1,5 yıl içinde cumhuriyette ve dışında kendini tanıttı. Beyrut’da yapılmış “İslamın başka din ve inançlara karşı hoşgörülü olması” konulu konferansta bir konuşma yaptı, Türkiye’de yapılan Dünya Misliman bilimcileri Birliği’nin 4. Genel Kurul toplantısına katıldı.

Bu yılın Ekiminde de Tataristan cumhurbaşkanıyla birlikte haç yaptı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler