İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Samsun'da Ahşap Ballı Petekli Cami !

Samsun'da Ahşap Ballı Petekli Cami !

Samsun'da Ahşap Ballı Petekli Cami !
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 4579 Beğen : 0

Ahşap cami zengini Samsun'da 121 ahşap cami asırlara meydan okurken Kavak ilçesindeki Bekdemir Camisi, mihrabındaki bal petekleri ile alışık olmadık bir hikaye ortaya koyuyor.

Yapımında çivi kullanılmayan, içi ise kök boyalarla ve özel motiflerle süslenmiş Bekdemir Camisi varlığını, yıllar önce taşındığı Bekdemir köyünde, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait tarihi eser olarak sürdürüyor.

Ladikli Hacı Abdurrrahman tarafından 1596 yılında yaptırıldığı belirtilen tarihi camiyi, kentteki diğer ahşap camilerden ayıran özelliği ise mihrabının arkasındaki bal petekleri.

Bekdemir köyü imamı Kemal Taşkın, AA muhabirine, daha önce Ladik yolunda olan ve çevre halkının cuma namazı kılmak için kullandığı caminin 100 yıla yakın bir süre önce köylerine taşındığını, iç süslemelerinin de taşındıktan sonra yapıldığını anlattı.

Meşe ağacından balta ile yontularak yapılan camide çivi kullanılmadığını ve giydirme yöntemiyle caminin yapıldığını belirten Taşkın, "Bekdemir Camisi içinde bitki motifleri, geometrik desenler, çiçek motifleri bulunuyor. Çatısı dört kırma olup, pençeleri giydirmeli ve çivisiz olarak yapılmış" dedi.

Daha önce rüzgardan yıkılan minarenin ise 5 yıl önce yapılan restorasyonda yenilenmediğini ifade eden Taşkın, kalabalık cenaze namazlarında ya da çok sıcaklarda ahşap olduğu için serin olan camiyi Kuran kursları için kullanabildiklerini kaydetti.

- Arıların kıtlık döneminde Allah tarafından gönderildiğine inanılıyor



İmam Kemal Taşkın, tarihi cami hakkında bilgi verirken, caminin mihrabında zamanında arıların bal yaptığını ve bu balların satılarak camiye halı ve gaz lambası alındığını, cami görevlisinin maaşının da balların satılmasından elde edilen paradan karşılandığını anlattı.



Mihrap üzerindeki özel bölmeyi açarak, kurumuş bal peteklerini gösteren Taşkın, arıların caminin dış bölümünden içeri girerek bal yaptıklarını, içerdeki kapak açılarak peteklerin alındığını belirtti.

Köy sakinlerinden 73 yaşındaki Abdullah Bekdemir de büyüklerinden dinlediklerini paylaşarak, "Seferberlik zamanında Cenab-ı Allah buraya bir arı gönderiyor, bu arının balı ile camiye kilimler döşeniyor" diye konuştu.

Köy halkı ise ibadetlerini tarihi caminin yanında inşa edilen yeni camide sürdürüyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler