İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Ruşen Çakır, Gülen'e neden kırgın?

Ruşen Çakır, Gülen'e neden kırgın?

Ruşen Çakır, Gülen'e neden kırgın?
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3145 Beğen : 0

Ruşen Çakır, Türkiye'de İslami kanatta yer almamasına rağmen, bu konuda en çok çalışan isimlerden biridir. Yazdığı kitaplar, araştırmalar, haberler hem gazetecilik açısından hem de İslami hareketleri anlamak için kaynak gösterilecek çalışmalardır.

Peki Türkiye'de en çok güç sahibi olan Hizmet Hareketinin kurucusu Fethullah Gülen ile ilgili pek çok satır kaleme almış olan Çakır'ın Gülen'in kendisi ile hiç görüşmediğini, sadece bir toplantıda tanışıp el sıkıştıklarını biliyor muydunuz?

Çakır, bu durumdan ötürü değil ama Hizmet Hareketinin içinden kendisi ile ilgili söylentiler çıkmasından ötürü hem Gülen'e hem de hareketin etkin pozisyonundaki isimlere kırgın...

YILLAR SONRA GELEN GÖRÜŞME

Kırgınlığını, yıllar sonra görüşme imkanı bulduğu Fethullah Gülen cemaati içinde etkin pozisyonlara sahip epey kalabalık bir gruba da ifade etmiş. Bugün köşesinde uzun bir yazı dizisinin ilk yazısını yayınladı: Açıklamadan Sonra Gülen Hareketi başlığını taşıyan yazısında üç saati aşkın süren, "damardan" bir sohbetin ayrıntılarını yazdı.

"Türk basınında haklarında en uzun süredir ve en çok yazıp konuşan isimlerden biri olmama rağmen Gülen cemaatiyle aramda hep belli bir mesafe olmuştur. Örneğin daha hiçbir basın mensubunun ziyaret etmediği bir tarihte Cemaat'in yurtdışındaki okullarını gezip röportaj yapma isteğime olumlu karşılık alamadım.

GÜLEN İLE TEK KONUŞMASI

Aynı şekilde herkesten önce başvurmuş olmama ve medyaya sayısız mülakat vermesine rağmen Gülen'le görüşme yapma imkanım da olmadı. (Kendisiyle tek konuşmamız, Polat Oteli'ndeki ilk büyük iftarda elini sıkıp "Nihayet tanıştık" demem, onun da bana "Siz beni zaten tanıyorsunuz" karşılığını vermesidir.) Gülen hareketinin 1990'lı yılların başından itibaren gerçekleştirdiği kamuya açık faaliyetlerin büyük bir çoğunluğunu haberleştirdim. Gerek yurtiçi, gerekse dışında Abant Toplantıları'nın birçoğuna katıldım. Son olarak 2007 yılının Ekim ayında Londra'da düzenlenen Gülen Hareketi Sempozyumu'nu bir gazeteci olarak izlemiştim.

NE ZAMAN TUTUKLANACAĞIM NE ZAMAN İŞSİZ KALACAĞIM İDDİASI

Açıkçası bu "mesafe", hele birçok meslektaşımın Cemaat'e ve/veya Gülen'in kendisine fazlasıyla angaje bir imaj verdiği düşünülürse çok da rahatsız edici bir durum değildi. Ama Hanefi Avcı'nın o kitabı yazması, Mirgün Cabas'la birlikte Avcı'yı NTV Yazı İşleri programında canlı yayında ağırlamamız; ardından Ahmet ve Nedim'in tutuklanmalarına karşı alenen tavır almam nedeniyle bu mesafe Cemaat tarafından hızla açıldı. Öyle ki, Ahmet'in "dokunan yanar" tespitinden hareketle benim "ne zaman tutuklanacağım" ve "ne zaman işsiz kalacağım" üzerine bahis tutuşanlar oldu. İlkine para yatıranlar kaybetti, ikincisine yatıranlarsa kazanmadılar ama paralarını da kaybetmediler.

SİZE DE GÜLEN'İN KENDİSİNE DE KIRGINIM

Bu süreçte yaşadıklarımı, fazla geciktirmeden ve ayrıntılı bir şekilde kaleme almayı düşünüyorum. Şimdilik şu kadarını söyleyeyim: Gülen Cemaati ile bir şekilde irtibatlı bazı kişiler ve yayın organları tarafından hakkımda üretilen dezenformasyonun onda birinin doğru olması durumunda bile Cuma günkü buluşma gerçekleşmezdi. Nitekim ben de sözlerime "Sizlere kızgınım. Fethullah Gülen'in kendisine de kırgınım. Çünkü hakkımda çizilmek istenen portrenin gerçek olmadığını en iyi bilmesi gereken kişilerden biri olmasına rağmen bu duruma müdahale etmedi" diye başladım.

Muhataplarımın cevabını, "Artık önümüze bakalım" temennisiyle özetleyebiliriz. Ben de kendilerine, 12 Eylül ile, 28 Şubat ile yüzleşen Türkiye'nin bu sözünü ettiğim süreçle de yüzleşmesi gerektiğini söyledim.

RÖVANŞİZM PEŞİNDE DEĞİLİM

Son dönemin moda tabiriyle "rövanşizm" peşinde değilim. Bu nedenle Gülen Cemaati'nin son açıklamada dile getirmiş olduğu şeffaflaşma arayışını veri kabul ediyorum. Peki bu arayış ne derece başarılı olur?

(...) Gülen cemaati içinde "sivil" kanatın, dizginleri yeniden ele almakta olduğunu düşünüyorum ki bu herkesin hayrına bir gelişme.

Fakat tabii ki her şey bu kadar basit değil.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler