İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Resmi nikahı onaylayan kafir olur!

Resmi nikahı onaylayan kafir olur!

Resmi nikahı onaylayan kafir olur!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3988 Beğen : 0

Pazartesi günü Lübnan'ın en üst Sünni otoritesi, ülkede resmi nikahı yasalaştırma hareketlerine karşı bir fetva yayınladı. Ülkede farklı inançlardan gelen çiftler, evlilik için başka ülkelere gidiyordu.

Dini fetva, Devlet Başkanı Mişel Süleyman'ın bu tür birleşimleri desteklemekte kararlı olduğuna dair Tweet'inden sonraki gün geldi. Başbakan Necip Mikati ise Twitter hesabında mesele için bir konsensüs gerektiğini söyledi.

Baş müftü Şeyh Muhammed Raşit Kabbani, resmi nikah yasasını onaylayan herhangi bir Müslüman politikacının kafir olacağına dair fetva yayınladı.

Resmi fetva kurumu Dar el-Fetva'nın web sitesinde yayınlanan fetva şöyle:

"Resmi nikahın yasalaşmasını destekleyen Lübnan'da yasaya ya da yargı yetkisine sahip herhangi bir Müslüman mürtettir ve İslam'ın dışındadır. Bunlar aramızda gizlenen yırtıcılardır. Lübnan'da resmi nikah hastalığını ekmek istemektedirler. Fakat şunu bilmelidirler ki dini alimler görevlerini yapmaktan çekinmezler".

Kabbani, karşı çıkanların Müslüman mezarlığına gömülemeyeceklerini de belirtti.

Bir Hıristiyan olan Süleyman, "insanların isteklerine ve gelişmelerine karşılık vereceği ve resmi nikah meselesi için uygun kanunlar hazırlayacağını" tweet etti. Başka bir tanesinde ise "Resmi nikaha karşı çıkan otoriteler vardır ancak bu benim işleri rayına koymaya bağlılığımı değiştiremeyecek" dedi.

Fakat Pazar günü Sünni Başbakan Necip Mikati ile yaptığı toplantının ardından Arapça "mevcut şartlar, bölünmeler oluşturan yeni ihtilaflı meseleleri adreslememize izin vermiyor" diye bir tweet attı. İngilizce olarak "Resmi nikahın tepeden-inme bir yaklaşımla ele alınamayacağına inanıyorum" diye ekledi.

Muhafazakar bir bölgede liberal bir Arap ülkesi sayılan çok-dinli Lübnan'da resmi nikah kampanyası, yeni bir içtihat oluşturulması için cüretkar bir inisiyatif ile momentum kazandı.

Halit Sukkareh ve Nidal Derviş bu ay başında seküler bir çift olarak evlendiklerini ilan etmişti.

Süleyman o zamandan beri "mezhepçiliği sona erdirmede ve ulusal birliği sağlamada büyük bir adım olarak" resmi nikah lobisi yapıyor.

Sivil gruplarca yapılan uzun kampanyalara rağmen resmi nikahın Lübnan'da yasal bir temeli bulunmuyor. Ülkedeki 4 milyon insan 18 farklı dini gruba dahil. Bunların çoğunluğu Hıristiyan ve Müslüman.

Önceki başkan Elias Hravi 1998'de benzer bir yasa önermişti. Kabineden destek alan yasa, ülkenin dini yetkililerinin yaygın muhalefeti nedeniyle durdurulmuştu.

Lübnanlı yetkililer, ülke dışında yapılırsa resmi nikah tanıyor. Bu nedenle binlerce farklı-inançtan çiftler, evlenmek için komşu Kıbrıs'a ya da Türkiye'ye gidiyor.

Birçok dini inancın evlilik, boşanma ve miras için kendi düzenlemeleri bulunuyor. Çiftlerden biri din değiştirene kadar Lübnan'da Hıristiyan-Müslüman evliliklerine iyi gözle bakılmıyor. Hıristiyan yetkililer henüz konu hakkında bir açıklama yapmadı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler