İslami Haberler

Papa'dan, Afrika'da cami ziyareti

Papa'dan, Afrika'da cami ziyareti
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2289 Beğen : 0

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Afrika turunun son durağı olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Müslümanların yoğunlukta olduğu PK5 Mahallesi'ni ve Merkez Camisi'ni ziyaret etti.

Papa Franciscus, Merkez Camisi'nde yaptığı konuşmada, OAC ziyaretinin PK5 Mahallesi'ne gelmeden eksik kalacağını belirterek, "Ülkedeki krizinin temeli dine dayanmıyor. Çünkü Müslüman ve Hristiyan toplumları arasındaki ilişkiler, barış ve birlik geleneği üzerine kurulu" ifadelerini kullandı.

Orta Afrikalılara bu geleneği sürdürerek diğer Afrika ülkelerine de örnek olmaları çağrısında bulunan Papa, ülke vatandaşlarının hep birlikte bölünmeye, nefrete ve şiddete karşı mücadele ederek seçimlere hazırlanması gerektiğini vurguladı. Papa, seçilecek devlet başkanının toplumun bir kesimini korumaya çalışırken diğerinin çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğine dikkati çekti.

Müslümanlarla Hristiyanların kardeş olduğuna işaret eden Papa, "Özellikle din ya da Tanrı adına işlenen şiddete hep birlikte karşı koymalıyız. Din, hiçbir şekilde şiddeti haklı çıkarmak için kullanılamaz" dedi.


Merkez Camisi İmamı Tidiani Moussa Naibi, Papa'ya teşekkür etti ve ziyareti "herkes tarafından anlaşılacak bir sembol" olarak niteledi.

Bu arada Papa Franciscus, camiye girerken ayakkabılarını çıkardı ve mihrabın önünde başını eğerek bir süre sessizce durdu.

Papa'nın PK5 Mahallesi'ni ziyaret etmesi, bölgede yaşayan Müslümanlar tarafından memnuniyetle karşılandı.

PK5 Mahallesi sakinlerinden Yasser Mahamat, Papa'yı mahallesinde görmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Bir başka Müslüman Babikir de Papa'nın ziyaretinin Hrıstiyan ve Müslümanlar arasında barış getireceğine dikkati çekti.

Papa'nın ziyareti sırasında camide ve çevresinde yoğunluk güvenlik önlemleri alındı.

Papa, dün de başkent Bangui'deki Notre Dame Katedrali'nde düzenlediği ayinde "Kötülük yapmak için silah taşıyan herkes silahsızlanıp tövbe, sevgi, adalet ve uzlaşım yolunu tercih etmeli. Çünkü Tanrı silahlardan daha güçlüdür" ifadelerini kullanmıştı. Ayine 10 binden fazla kişi katılmıştı.

Altı gün süren Afrika turu kapsamında geçen hafta Kenya ve Uganda'yı ziyaret eden Papa'nın, temaslarını tamamladıktan sonra bugün OAC'den ayrılması bekleniyor.

Aralık 2012'de Müslüman Seleka grubunun Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı. Bozize'nin 2013'te iktidardan uzaklaştırılması ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinin ardından Hrıstiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamış ancak son dönemde yeni çatışmalar yaşanmıştı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler