İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Miraç Kandili tüm yurtta coşkuyla kutlandı…

Miraç Kandili tüm yurtta coşkuyla kutlandı…

Miraç Kandili tüm yurtta coşkuyla kutlandı…
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2789 Beğen : 0

Recep ayının 27. gecesi olarak bilinen Miraç Kandili dolayısıyla yurdun tüm camilerinde kandil programları düzenlendi.

Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki Camiinde düzenlenen programa katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, miracın bir okul olduğunu ve alınması gereken dersler olduğunu belirterek, “Miraç, kıyamet sabahına kadar müminleri eğiten bir mekteptir. Müminlere değer kazandıran bir okuldur. Miracın bizim için en büyük dersi bize yükselme ve yücelme yollarını öğretmesidir. Müminler ancak ahlakla, erdemle, faziletle yükselir ve yücelirler” dedi.

“Yüce rabbimiz, milletimizi, âlemi İslam’ı bu mübarek miraç kandilinde hep iyiye, doğruya, güzele, hayra, hakka ve adalete yücelmemizi yükselmemizi nasip eylesin” temennisinde bulunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, miracın bize kazandırdıkları konusunda şu hususlara değindi;

“Miraç dediğimiz okuldan dersler almak için her sene bir araya geliyoruz…”

Hz. Peygamberin hayatında pek çok yılın ismi vardır. Gönderilişinin dokuzuncu senesine ‘hüzün yılı’ deriz. Ümmet o yıl içinde büyük annesi Hz. Hatice validesini kaybetti. Hz. Peygamber iki büyük desteğini kaybetti. Amcası Ebu Talip ve Resulün en büyük destekçisi Hatice validemiz. Bu iki hüzün verici hadiseden sonra Taif hicreti vardır. Mekke’den Taif’e gitmiştir ancak kimse iman etmeyecektir. Hatta bununda ötesinde taşlanacaktır. Mekke’ye tekrar dönecektir. Böyle bir hüzün ortamında Resulü yüce rabbimiz bir gece Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya oradan da semaya yükseltiyor. İşte o günden bugüne biz müminler miraç kandilini kutluyoruz. Ancak miraç kandili sadece bir araya gelerek tarihte Resulün hüzün yılında Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya gidişi oradan da semaya yükselişini kutlamıyoruz. Miraç dediğimiz mektepten, okuldan dersler almak için bir araya geliyoruz.

“Miraç kıyamet sabahına kadar müminleri eğiten bir mekteptir. Müminlere değer kazandıran bir okuldur…”

Miraç kıyamet sabahına kadar müminleri eğiten bir mekteptir. Müminlere değer kazandıran bir okuldur. Miracın bizim için en büyük dersi bize yükselme ve yücelme yollarını öğretmesidir. Müminler ancak hakka sarılarak, iyiliğin peşinde koşarak, erdemle, faziletle, ahlakla yücelirler ve yükselirler. Kuran’da ‘Mearic suresi’ vardır. ‘Miraçlar’ demektir. Allah kendisini ‘miraçların sahibi’ olarak tanıtır. Bir efendimizin miracı var bir de her mümine verdiği miraçlar vardır. Yani insana yücelme ve yükselme yollarını gösteren Allah’tır. Tarih bize şunu gösteriyor, insanlar asla maddi değerlerle yücelmemiş ve yükselmemiştir. Sadece maddi kalkınmayla, teknolojiyle yükselen bir millet yoktur. Ancak ahlakla, adaletle, faziletle yükselir insanlar ve milletler. İşte miracın bize öğrettiği büyük ders budur.

“Bizim miracımız gönül semamıza yaptığımız miraçtır…”

Hz. Peygamber, bir gece Burak ile Mescid-i Aksa’ya gitmiş oradan da Refref ile semaya yükselmiştir. Bizim Burağımız ve refrefimiz salih amellerimiz, sahip olduğumuz güzel ahlakımız, aramızdaki kardeşlik münasebetlerimizdir. Bizim miracımız gönül dünyamızın semasına gerçekleştirdiğimiz miraçtır. Belki hiçbirimiz kıyamet sabahına kadar Resulün yaşadığı miracı yaşayamayacağız. Ancak o bize öyle bir yol getirdi ki, biz gönül semamıza olan miracımızı her gün yaşayabiliriz. Gönül dünyamızın semasına her an çıkabiliriz. İmanımızla, inşa ettiğimiz komşuluk ilişkilerimizle, akrabalık ilişkilerimizle, müminler arasındaki o güzel ilişkilerle, ibadetlerimizle, secdemizle bütün bunlarla miracımızı gönül dünyamızın semasına olan miracımızı gerçekleştirebiliriz.

“Miracın bize üç hediyesi oldu…”

Hz. Peygamberin miraçtan bize üç hediyesi oldu. Bunlar, müminin miracı olan namaz, Bakara Suresinin son iki ayeti ve iman eden ve iman üzere yaşayan her müminin cennete gideceği vaadidir. Allah yeryüzünde miraçlardan düşen müminleri yeniden miraca yükseltsin. İslam dünyasında bütün müminler miraçlarından düştüler Rabbimiz yeniden onları miraçlarına çıkarsın. Kendi gönül semamızın miracına çıkmamızı nasip etsin. Helal kazançlarını kazanmak için yerin yüzlerce metre altında çalışırken Soma’da vefat eden kullarına rahmet eylesin. Bosna’da sel felaketinde hayatlarını kaybeden kardeşlerimize rahmet eylesin.

Program, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar’ın duasının ardından camiye gelenlere süt ikram edilmesiyle sona erdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler