İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Kapitalizm karşıtı müslümanlar ne istiyor?

Kapitalizm karşıtı müslümanlar ne istiyor?

Kapitalizm karşıtı müslümanlar ne istiyor?
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3375 Beğen : 0

Anti kapitalist müslüman gençlerin 1 Mayıs çağrısıyla başlayan tartışma Habertürk ekranlarında devam etti. Ece Üner'in hazırladığı Enine Boyuna canlı yayında girişime üye olan gençlere ve muhafazakar aydınlara söz verdi.

Girişimi temsilen çok sayıda gencin katıldığı programda İhsan Eliaçık, Mehmet Bekaroğlu ve Koray Çalışkan'ın da katıldı. Programın karşıt görüşünü ise muhafazakar sağ siyasetin ağır toplarından Nevzat Yalçıntaş temsil etti.

BİZ SOSYALİST İSLAM'I DEĞİL GERÇEK İSLAM'I SAVUNUYORUZ

Eliaçık ve Bekaroğlu kendilerini herşeyden önce "müslüman" olarak tanımladıklarını vurgularken Eliaçık "biz sosyalist İslam'ı değil İslam'ı savunuyoruz. İslam'ın kendisi bu değerleri temsil eder zaten. Müslüman olmak budur zaten." dedi. Eliaçık, kiapitalizm karşıtı İslam düşüncesinin geçmişle bağını şöyle ifade etti:

BU ÇOCUKLAR FATİH'İN ORTASINDAN FIŞKIRIRCASINA ÇIKACAKLAR

"Bu genç arkadaşlarımıza konuşma fırsatı verilmiyor. Bunlar bulundukları mahallelerde baskı altında tutulan özgürlükler kısıtlanmış gençlerdir, çoğunu tanıyorum. Fatih'in ortasından fışkırırcasına çıkacaklar, mahallenin duvarlarını yıkmak için ortaya çıktılar. Tarihte dinlerin yenilgisiyle geri çekilmeleri sonrasında geçtiğimiz iki yüz yıl boyunca insanların ruh dünyalarını sosyalizm doldurdu. Eşitlik, adalet, özgürlük gibi değerler işçilerin ezilenlerin haklarını savunmak sosyalizme düştü. Biz diyoruz ki İslam bu alana geri dönüş yapmak istiyorsa en dipten en ezilenden gelmelidir."

DİNDARLIK ESASEN GÜÇ VE SERVET SAHİBİYKEN BELLİ OLUR

"Abdestli kapitalizm sözü Ali Şeriati'ye aittir. Mevcut muhafazakar iktidarı kapitalizme abdest aldırmakla suçluyoruz. Bu bir vakıadır. Türkiye'nin dindarlardan beklediği bu değildi. Kapitalist bir sistem var ve bunu dinle meşrulaştırmaktan başka bir şey yapılmıyor. Alternatif bir sermaye üretilmiyor, zenginlerin sınıfına dahil olunup onlar gibi yaşanılıyor, yoksul kimsesiz terk ediliyor, sosyal adalet savunulmuyor, bir zenginleşme sevdasıdır almış gidiyor. Dindarlık asıl olarak güç ve servet sahibi olunca belli olur. Bu noktada kaybettiklerini düşünüyorum. Peygamberimiz buyurur ki 'kişinin namazına niyazına alnındaki secde izine değil dinarla ve dirhemle olan ilişkisine bakınız' Biz bu arkadaşların dinarla ve dirhemle olan ilişkisine bakıyoruz bve bu noktada kaybetmişlerdir. Eğer yoksula kimsesize zerre kadar da olsa bir faydaları olmuşsa Allah onlardan razı olsun. Ama gücü ver serveti kullanmak konusunda iyi bir sınav veremediler. İhtiyacından fazla mal biriktiriliyor, ihitiyacından fazka mülkiyet ilişkisi kuruluyor, servetler yığılıyor, bunlar İslamiyet'e aykırıdır. Peygamberimizin hayatına aykırıdır. Bir müslümanın bunları yapmaması gerekir. Müslümanlığın esası paylaşmaktır. Şimdi bunlar unutuldu. Zenginleşme sevdası, jeep'lerle gösteriş yapma sevdasıdır gidiyor. Biz bu gençlere bunları mı örnek göstereceğiz. 6. Filo'yu taşlayanları taşlayan zihniyetin Türkiye dindarlarına verecek bir şeyi kalmamıştır. Bu gençlik bunları dinlemeyecektir. Dinlememesi gerekir, dinlememelerini tavsiye ediyorum.

YENİLİKLER AKADEMİDEN DEĞİL ACIDAN VE SOKAKTAN GELİR!

"Yenilikler akademiden çıkmaz. Yenilikler sokaktan gelir, acının ve izdırabın olduğu yerden fışkırır gelir, okullar bu yenilikleri alır budar ve zararsız hale getirir." diyen Eliaçık, anti kapitalist müslüman gençlere destek verilmesi gerektiğine, önlerinin açılması gerektiğine vurgu yaptı.

Geleneksel muhafazakar siyasetin önemli isimlerinden Nevzat Yalçıntaş,1 Mayıs çağrısının yanlış olduğunu savunurken gençlere "ne işiniz var sizin onların 1 Mayıs çadırında" dedi. Yalçıntaş'ın sözlerine müdahale eden İhsan Eliaçık, "yeter artık 40 yıldır sizi dinliyor bu ülke, bu gençler artık sizi dinlemeyecek" diyerek tepki gösterdi.

SİZE DE BANA DA KIZACAKLAR AMA BİZ DOĞRU ÇADIRDAYIZ

Radikal yazarı Koray Çalışkan ise Yalçıntaş'ın sözlerinden hareketle "birileri size bu çadır yanlış diyecektir. Bana da İzmir'de büyüdüğüm laik çevre 'ne işin var orada çarşaflılarla aynı programda' diyecektir. Dinlemeyin, şu anda doğru çadırdayız. Adaletin çadırıdır bu. Yaşlıları dinlemeyin, bizi dinlemeyin." dedi. Çalışkan'ın sözleri gençlerden alkış alırken stüdyodaki harareti tırmandırdı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler