İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Hacettepe Üniversitesi Gazze Camii ibadete açıldı…

Hacettepe Üniversitesi Gazze Camii ibadete açıldı…

Hacettepe Üniversitesi Gazze Camii ibadete açıldı…
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3070 Beğen : 0

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Gazze Camii, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı bir törenle ibadete açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığının katkılarıyla geniş çaplı bir tadilattan geçen ve kapasitesinin artırıldığı Gazze Camii, daha önce ‘Beytepe Camii’ olarak hizmet verirken, Temmuz ayında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonrasında Üniversite Senatosu kararı gereği ismi ‘Gazze Camii’ olarak değiştirildi.

Caminin açılış töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Türkiye’nin önemli üniversitelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesinin bünyesinde böyle bir mabedin olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, medeniyet tarihi boyunca mabetlerle üniversitelerin hep iç içe olduğunu kaydetti.

Bilgi, bilimle mabetler birbirinden ayrıldığı zaman çeşitli sorunlarla karşılaşıldığını kaydeden Başkan Görmez, şöyle konuştu;

“Bilimle mabet birbirinden ayrılamaz…”

Medeniyet tarihine baktığımız zaman üniversiteyle mabet hep iç içe olmuştur. Hatta medeniyet tarihinde üniversiteler mabetlerden çıkmıştır. O yüzden dünyada üç grup insan cübbe giyerler. Hukukçular, üniversite hocaları ve din adamları… Çünkü bu üç sınıf insan bilgiyle, bilimle, vicdanlarıyla hareket etmek zorundadırlar. Dinle bilim, akılla vahiy, üniversiteyle mabet birbirinden ayrıldığı zaman insanlık tarihi boyunca çeşitli sorunlarla karşılaşmışız. Bunların farklı fonksiyonları vardır elbette ancak bunlar tamamen birbirinden ayrıldığı zaman mabedin içinden bilgi, bilim dışarı itildiğinde mabet fonksiyonunu kaybeder. Bilgi, bilim aynı şekilde mabetle ilişkisini kestiğinde yine büyük sorunlarla karşı karşıya kalınır. Hacettepe gibi önemli bir üniversitenin bünyesinde bu mabedin açılması son derece önemlidir.

“Yeryüzünün imarı, insanın imarıyla olur…”

‘Allah sizi yerden yarattı ve sizden yeryüzünü imar etmenizi istedi.’ Bu ayetten İbn’u Haldun ‘Umran’ başlığı taşıyan bir medeniyet tasavvurunu kaleme almıştır. Farabi ‘Erdemliler Şehri’ni kurarken bu ayetten yola çıkmıştır. Bu ayet bize şunu söylüyor, yaratılış gayemizden biri yeryüzünü imar etmek. Mescitleri inşa etmek başka şeydir, imar etmek başka şeydir. Yeryüzünün imarı insanın imarıyla olur. İnsan gönlünü, ruhunu imar edemezse yeryüzünü de imar edemez. Onun için bilimle din, akılla vahiy, üniversiteyle mabedin birlikteliği bu sebeple çok önemlidir.

“Caminin isminin Gazze olmasından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum…”

Ramazanda bütün insanlığın vicdanını kanatan bir Gazze hadisesi oldu. Büyük bir hassasiyetle böyle bir mabedin insanlığın vicdanını yaralayan hususu da hatırlatarak ismini Gazze Camii koymuş olmalarından dolayı üniversite camiasına ayrıca teşekkür ediyorum.

Açılış törenine Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, eski Başbakan Yardımcısı AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve çok sayıda davetli katıldı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler