İslami Haberler

Gadir-i Hum Bayramı kutlandı

Gadir-i Hum Bayramı kutlandı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 1187 Beğen : 0

HATAY'ın Samandağ ilçesinde Gadir-i Hum Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Gadir-i Hum Bayramı etkinlikleri kapsamında Alevi vatandaşlar sabahın erken saatlerinde ilçedeki Hz. Hıdır Makamı’na akın etti. Makamı ziyaret edenler burada bahur (tütsü) yakarak, dualar etti.Getirilen kurbanlar türbelerde kesildi. Ardından büyük kazanlarda hazırlanan, içinde buğday ve et karışımının olduğu 'hırisi' adı verilen, bayram gününe özel yemek hazırlandı. Yemekler ziyaretçilere ikram edilirken, kurbanlardan artan etler de dar gelirlilere dağıtıldı.

Kentteki birçok Alevi esnaf da bayram etkinliklerine katılmak için iş yerlerinin kepengini bir günlüğüne kapattı.

Gadiri Hum Bayramı nedir? Gadiri Hum Bayramı ne zaman kutlanır? Bu gün Google'da en çok aranan oldu. Peygamber Efendimiz'in Veda Haccı konuşmasını yaptığı yerin adı Gadiri Hum'dur. İşte binlerce kişinin merak ettiği Gadiri Hum Bayramı'nın ayrıntıları.

Gadiri Hum Bayramı nedir ve nasıl kutlanır? Gadiri Hum Bayramını kimler kutlar? Gadiri Hum aslında bir yerin adıdır. Gadiri Hum'da peygamber efendimiz Hz. Muhammed Veda Hutbesi'nin okumuştur. Şii Müslümanların kutladığı Gadiri Hum Bayramı hakkında merak edilen her şey haberimizde.

Gadiri Hum Bayramı, Şii inancına göre kutlanan bir bayramdır. Gadiri Hum Bayramı kutlaması, Peygamber Efendimizin aynı adlı yerde yaptığı Veda Haccı hutbesinde söylediği bir ifadeye istinaden yapılmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed Veda Hutbasi'nde Hz.Ali'yi kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bu söylence nedeniyle her sene Hicrî Zilhicce ayının 18'inde "Gadir-i Hum Bayramı" kutlanır.

GADİR-İ HUM BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?

Şii inancında yer alan Gadir-i Hum Bayramı Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'na ilâveten Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanmaktadır.

GADİR HUM BAYRAMI'NDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Şii inancındaki Müslümanlara göre Gadir Hum olayında Peygamber Efendimiz Hz. Ali'ye kendisinin halefi olarak tayin etmiştir. Gadir Hum Bayramı'nda yapılan inadetler:

1- Oruç tutmak

2- Gusül almak

3- Hz. Ali'yi ziyaret etmek

4- Seyyid İbn Tavus’un “İkbal” adlı kitabında Resulullah’tan rivayet ettiği sığınma duasını okumak

5- Nubde Duasını okumak

5- Gusledip öğleye yarım saat kala iki rekat namaz kılmak (her rekatta 1 defa “Fatiha” suresi 10 defa “İhlas” suresi, 10 “Ayete’l Kürsü” ve 10 defa da “Kadir” suresi okunur)

6- Mümin kardeşlerin birbirlerini görünce yekdiğerini şu şekilde tebrik etmeleri: “Bizim Emirilmüminin ve Ehlibeyt imamlarının velayetine sarılanlardan eden Allah’a hamdolsun.”, 100 Defa “Dinin kemalini ve nimetinin tamamlanmasını Emirilmüminin Ali bin Ebu Talib’in velayeti kılan Allah’a hamdolsun.” demek.

GADİRİ HUM BAYRAMI NEDİR?

Şiîlerin inancına göre İslam peygamberi, Ali bin Ebî Tâlib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bunun kaynağı olarak Gadir-i Hum'u öne sürerler. Bunu anmak için her sene Hicrî Zilhicce ayının 18inde "Gadir-i Hum Bayramı" kutlanır. Bu gün, Gadir-i Hum Hadisi'nin yıldönümüdür. Ali bin Ebî Tâlib'in birinci sırada halife oluşuna delil olarak getirilen hadisin bir kısmı:

"Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol."

GADİR-İ HUM BAYRAMI'NI KİMLER KUTLUYOR?

Şiîlerin inancında olanlar Gadir-i Hum bayramını kutlar.




Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler