İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Bulgaristan'da iftar çadırı ve mahya yasağı

Bulgaristan'da iftar çadırı ve mahya yasağı

Bulgaristan'da iftar çadırı ve mahya yasağı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 1732 Beğen : 0

Bulgaristan Müslümanları, Sofya Belediyesi ve Kültür Bakanlığı'nın kararları nedeniyle ramazan ayını buruk geçiriyor. Sofya'da camilere mahya asmak ve iftar çadırı kurmak isteyen Müslümanlara bu yıl da hükümetten izin çıkmadı. Sofya’daki Kadı Seyfullah Efendi Camii'ne Sofya Bölge Müftülüğü tarafından “Ramazan nimetini paylaşalım” mesajını dört ayrı dilde ileten ilan asıldı. Ancak, Sofyalılar'ı Ramazan ayı boyunca kurulacak iftar sofrasında buluşmaya davet eden ilanın kaldırılması gündemde. Kültür Bakanlığı ve Sofya Belediyesi caminin bir kültür anıtı olduğunu gerekçe göstererek mahyanın kaldırılmasını istiyor.

Sofya şehir yönetimi tarafından caminin duvarlarına asılan duyuru ve ilanların kaldırılmasına ilişkin uygulama bu yıl ilk değil. Ramazan ayı öncesinde de Sofya Belediyesi caminin kültür anıtı olduğu gerekçesiyle asılan hac ve Ramazan ayı duyurularının da indirilmesini istemişti.

İFTAR ÇADIRLARI DA YASAK

Şehir düzenlemesine aykırı bulunanlardan biri de hayırseverler tarafından kurulan iftar çadırları. Sofya Banyabaşı Camii'nde her akşam 440 kişiye iftar yemeği veriliyor. Daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmak amacıyla caminin arka bahçesine çadır kurulmak istense de belediye bu isteğe de karşı çıkıyor.

Sofya Müftüsü Mustafa İzbiştali ise bu Ramazan ayında her akşam 400 kişiyi iftar sofrasında buluşturmak için mücadele veriyor. İzbiştali iftar sofrasıyla alakalı şunları söyledi: “Bugün panomuzu asıyoruz. Bulgarca, Türkçe, İngilizce ve Arapça yazımız, aslında dünyanın dört bir tarafından insanları bir araya getiren Sofya camisini simgeliyor. Bizim camimizin özelliği de, farklı yerlerden Müslümanları bir araya topluyor olması. Burada mülteciler var, Bulgaristan’dan ve Bulgaristan dışından gelen Müslümanlarımız var. Ramazan ayını bütün bu insanlarla beraber karşılamak bizi mutlu edecektir.”

Müftü İzbiştali, Ramazan ayının simgesi mahyaların belediye tarafından yasaklanmasıyla ilgili olarak ise şunları söyledi: “Hoş geldin Ramazan ışıklı mahyamız yok ne yazık ki. Buna izin alamadık. Böyle bir mahya için özel proje hazırlamak lazım. Bu proje kültür bakanlığı ve başkent belediyesinden onaylanmalı. Ancak bu çok zor bir süreç. Burada buna izin verilmiyor.”

BAŞMÜFTÜDEN YASAKLAMALARA TEPKİ

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı ise, her yerde olduğu gibi Bulgaristan'da da Müslümanlar'ın rahmet, bereket ve mağfiret ayı sabırsızlıkla beklediklerini belirterek, “Bulgaristan’da ekonomik kriz olması sebebiyle, birçok yerlerde Müslümanlar fakir insanlara da yardımcı olmak istiyorlar. Dolayısıyla gerek giyim gerekse gıda maddeleri ve ayni yardımları fakir fukaraya vermeye çalışıyorlar. Herkes Ramazan ayı sevincini yaşamak istiyor.” diye konuştu.

Başmüftü Hacı, yürüttükleri projeleri camilere astıkları afişler aracılığıyla duyurduklarını fakat kültür bakanlığının ve belediyelerin bu afişleri yasakladığını söyledi.

“Biz kampanyalarımızı en çok camilerde duyuruyoruz. Camilerin duvarlarına ve ya kapılarına afişler asıyoruz. Malesef Sofya'da bu konuda engellemeyle karşılaştık. Sofya belediyesi Seyfullah Efendi Camii kültür abidesi olduğu için oraya pankart asmak yasak dediler. Sofya caminin ön tarafına iftar çadırı kuruyorduk. Bu sene Sofya Belediyesi onu da yasaklamak istiyor. İnşallah halletmeye çalışıyoruz. Ama maalesef gördüğünüz gibi, bir taraftan biz hayırseverlik yapmaya çalışırken, öte taraftan da birileri, gerek belediye, gerekse devlet, bizim hayır işlerimizi engellemeye çalışıyor."

Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı Bulgaristan yönetiminin Osmanlı'dan miras kalan eserler konusunda iki yüzlü davrandıklarını ve keyfi uygulamalara gittiklerini şu ifadelerle anlattı:

“Bir taraftan kültür abidesi diyorlar, bir tarftan da gerekse Seyfullah Efendi Camii, gerekse dava açtığımız diğer camilere devlet hiç bir yardımda bulunmuyor. Hiçbir yardımda bulunmamakla birlikte, o camiler yıkılıyor, herkes bunu görüyor. Yıkılmakla birlikte bilemiyorum, sanki kasıtlı bir susmak var, kasıtlı bir göz ardı etmek söz konusu. İnanıyoruz ki bu Ramazan-ı şerifte Allah herkesin gönüllerini açsın. Herkese güzel duygular nasip eylesin. Herkes bu hayırlı işleri anlasın ve el ele verip, bütün insanlığa Müslümanlara ve gayrımüslimlere hizmet etsin.”

Teravih namazlarında buluşan Sofyalı Müslümanlar yasakların kalkması ve dinlerini daha özgür yaşabilmeleri için dua ediyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler