İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Bugün bizim Hasani bir bakış açısına ihtiyacımız var…

Bugün bizim Hasani bir bakış açısına ihtiyacımız var…

Bugün bizim Hasani bir bakış açısına ihtiyacımız var…
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3076 Beğen : 0

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sivas Müftülüğünün düzenlediği Hz. Hasan Sempozyumuna katıldı.

Sivas Belediyesi Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Hz. Hasan'ın Ramazan ayının 15. gününde dünyaya geldiğini belirterek, Sivas’ta düzenlenen Hz. Hasan sempozyumunun çok anlamlı olduğunu söyledi.

Sivas'ta aynı iman ve inancın farklı yorumlarıyla, yaşandığını dile getiren Başkan Görmez, Alevilerle çok büyük ortak değerler olduğunu ve bu ortak değerleri ayakta tutabilmek adına bu sempozyumun düzenlendiğini belirtti.

“Tarih boyunca olduğu gibi bugün de dünyanın neresinde olursa olsun zulme uğrayan her mazlumun, her mağdurun, umudu olmuş, umudu olmaya devam eden bir ümmetin çocuklarıyız" diyen Başkan Görmez, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada şu hususlara değindi;

“Bugün bizim Hasani bir bakış açısına ihtiyacımız var…”

Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve Hz. Fatıma ehlibeytin büyükleridir. Şiisiyle, Alevisiyle, Sünnisiyle, Caferisiyle herkesin, İslam ümmetinin ortak büyükleridir. Türkiye'de Hz. Hasan ile ilgili yapılan çalışmalar çok az. Zor zamanlardan geçiyoruz. Oysa bugün bizim Hasan-i bir bakış açısına ihtiyacımız var. Hz. Hasan, 5. raşit halife olarak, Hz. Muhammed'in övgülerine layık olmuş biri olarak Müslümanların mukadderatına yön vermiştir. Hz. Hasan, Müslümanların tekrar toparlanmasına ve yeniden birlik beraberlik içerisinde İslamiyet'e devam etmelerine yol açmıştır.

"Birliğimizi beraberliğimizi, kardeşliğimizi, ahengimizi kaybetmememiz gerekiyor…"

İslam dini, İslam Coğrafyası ve Müslümalar'ın tarihin en zor süreçlerinden geçiyor. Bizim tarih boyunca büyük zorluklarımız vardır. İlk büyük fitne dönemi Hz. Osman'ın katliyle başlamıştır. Müslümanların yeniden inkışafın en büyük kahramanı Hz. Hasan olacaktır. Son iki asır İslam coğrafyası için yine zor olmuştur ve bugün içinden geçtiğimiz, tam da Ramazan ayına girerken İslam coğrafyasının içinden geçtiği süreç gerçekten tarihte içinden geçtiğimiz en zor süreçlerden biridir. Çünkü kardeş kardeşin katili olmuştur. İslamın cahil müntesipleri İslam düşmanlarından daha fazla Müslümanlara zarar vermeye başlamıştır.

“Bugün İslam dünyasında olup bitenlerin sebebini hiç kimse tarihte aramasın…”

Dini kurumlar rehberliğini kaybetmiş ve her türlü alt kimlik, her türlü aidiyet İslam’a olan mensubiyetin önüne geçmiştir. Irka, fırkalara, mezhebe ve cemaate mensubiyet... Bütün bu mensubiyetler İslam’a, Hz. Peygambere olan mensubiyetimizin önüne geçmiştir. Birileri ehlibeytin büyüklerinin mezarlarını yıkmayı, onları harabeye çevirmeyi dinin emri gibi telakki ettiğini ilan etmiş, bir başkası bunları yapanlara karşı cihad ilan etmeyi maarifet zannetmiş. Müslümanlar, Irak, Suriye, Lübnan, Mısır, Afrika, Pakistan, Afganistan'da ve dünyanın her tarafında karşı karşıya gelmiştir. Ancak şunu ifade etmek isterim ki bu çok geçici bir durumdur. Bizim tarihimizde bu acılar yaşanmıştır ama hemen akabinde Müslümanlar toparlanmıştır. Olup bitenlerin sebebini hiç kimse tarihte aramasın. Hiç kimse bugün Irak'ta, Suriye'de olup bitenleri, Nehrevan'da, Cemel'de, Kerbela'da aramaya kalkışmasın. Bugün ortaya çıkan hadiseler işgallerin gölgesinde yetişen ölümcül kimliklerin, cehaletle kinlerini din ve mezhep üzerinden ifade etmeye kalkıştıklarından kaynaklanıyor. Siyasi sebepler dini sebeplerin fersah fersah önündedir.

“Bugün İslam coğrafyasında İslam, kara siyasaların kara saldırısı altındadır…”

Bugün İslam coğrafyasında İslam, kara siyasaların kara saldırısı altındadır. Olup bitenlerin sebeplerini kimse Hz. Peygamberin hadislerinde, 'Asr-ı Saadet'te aramaya kalkışmasın. Hz. Muhammed, adalet, özgürlük ve barış peygamberidir. Hz. Hasan da Hz. Muhammed'in bu yönünü temsil etmektedir.

“Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, ahengimizi diri tutmalıyız…”

Tarih boyunca olduğu gibi bugün de dünyanın neresinde olursa olsun zulme uğrayan her mazlumun, her mağdurun, umudu olmuş, umudu olmaya devam eden bir ümmetin çocuklarıyız. Bu umudu diri tutmamız lazım. Bu umudu diri tutmak için de birliğimizi beraberliğimizi, kardeşliğimizi, ahengimizi kaybetmememiz lazım. Farklılıklarımızı zenginliğe dönüştürerek birlikte yaşama ahlakını, hukukunu bütün dünyaya göstermemiz lazım.

Başkan Görmez, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Sempozyum, Prof. Dr. Alim Yıldız başkanlığında Prof. Dr. Cemal Ağırman, Prof. Dr. Osman Eğri, Prof. Dr. Salih Arı, Prof. Dr. Ali Aksu ve Gazeteci Yazar Ahmet Turgut'un konuşmalarıyla devam etti.

Programdan önce 1193 yılında Kızılarslan bin İbrahim tarafından yapılan şehrin sembol camii olarak kabul edilen Ulu Camiinde Cuma namazını kılan Başkan Görmez, camii dolduran Sivaslılara hutbe irat etti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler