İslami Haberler

Bosna Hersek'te, "Camiler Günü"

Bosna Hersek'te, "Camiler Günü"
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2767 Beğen : 0

Bosna Hersek'te, Banya Luka'daki Ferhadiye Camisi'nin 21 yıl önce, Çetnikler tarafından temeline dinamit yerleştirilerek yıkılmasının ardından Bosna Hersek İslam Birliği kararıyla "Camiler Günü" ilan edilen 7 Mayıs dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi

Bosna Hersek'te, Banya Luka'daki Ferhadiye Camisi'nin 21 yıl önce, Çetnikler tarafından temeline dinamit yerleştirilerek yıkılmasının ardından Bosna Hersek İslam Birliği kararıyla "Camiler Günü" ilan edilen 7 Mayıs dolayısıyla dualar edildi.

Ülkenin farklı şehirlerinde, "Camiler Günü" dolayısıyla hatim indirildi, dualar edildi, çeşitli konferanslar ve ilahi konserleri gerçekleştirildi.

Banya Luka Müftüsü Edhem Çamciç, yaptığı açıklamada, 7 Mayıs 1993'te Sırp Çetnikler tarafından yıkılan, ancak Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) da katkılarıyla inşası sürdürülen camide, 20 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl ezan okunduğunu anımsattı.

Temellerine kadar yıkılan ancak yeniden ayağa kaldırılan camide uzun aradan sonra ilk kez ezan okumanın kendisini duygulandırdığını ifade eden Çamciç, "Ezanın ortasında gözyaşlarımı tutamadım. Küçük çocuk gibi ağlamaya başladım. Bu nedenle ezanı bitiremedim, yanımdaki müezzin devam etti. Benim için o bir mutluluk anıydı. Aynı zamanda Ferhadiye'nin neler yaşadığını hatırladığım bir andı" dedi.

Caminin inşaatının gelecek yıl Ocak ayında bitirilmesini öngördüklerini belirten Çamciç, inşaat maliyetinin 7.5 milyon avroyu bulacağını kaydetti.

SAVAŞTAN SONRA 452 CAMİ ONARILDI 368 YENİ CAMİ YAPILDI

Bu arada, TİKA'nın üstleneceği ve iki aşamadan oluşan projenin ilk aşamasında ana binadaki kalan işler ile türbelerin restorasyonu ile çevre düzenlemeleri tamamlanacak. Projenin ikinci aşaması kapsamında ise tezyinat, kalem işleri ve kaligrafi çalışmaları yapılacak.

TİKA Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç, Ferhadiye Camisi'nde Ramazan ayında namaz kılınabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

İslam Mimarisi Merkezi Müdürü Fatima Şişiç da Bosna savaşı sırasında 614 caminin ve 218 mescidin yıkıldığına işaret ederek, "Bu camilerden 452'sinin onarımı yapıldı. Ayrıca 367 yeni cami inşa edildi. 10 caminin yapımı da devam ediyor" diye konuştu.

Şişiç, ülkede hala onarılmayı bekleyen yaklaşık 100 cami ve mecidin olduğunu kaydetti.

MURAT BADİÇ'İN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

Bugün aynı zamanda, 2001 yılında, Ferhat Paşa Camisi'nin tadilatı için temel atıldığı gün, Sırp milliyetçilerin saldırısı sonucunda hayatını kaybeden Murat Badiç'in de ölüm yıl dönümü. Bu vesileyle, Banya Lukalı imamlar her yıl hatim indirerek Badiç'in ruhuna hediye ediyor.
Bosna'daki kanlı savaşta, yıkılan binlerce dini yapının yanı sıra 67'si imam ve başimam olmak üzere 102 Bosna Hersek İslam Birliği çalışanı da katledildi.


Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler