İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Ahşap hazineye sahip 650 yıllık bir camii

Ahşap hazineye sahip 650 yıllık bir camii

Ahşap hazineye sahip 650 yıllık bir camii
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2590 Beğen : 0

Yaklaşık 650 yıl önce Candaroğlu Mahmut Bey tarafından yaptırılan Kastamonu'daki Mahmut Bey Camii, dıştaki sade görünümünün aksine içinde rengârenk nakışlarıyla bir hazineye sahip

Kastamonu il merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Kasaba Köyü’nde yer alan Mahmut Bey Camii, tam anlamıyla bir ahşap ihtişam. 1366 yılında Candaroğlu Mahmut Bey tarafından yaptırılan cami, dıştaki sade görünümünün aksine içinde rengârenk nakışlarıyla bir hazineye sahip. Sütunlarından mahfellerine, çatısından minberine kadar her yeri tek bir çivi kullanılmadan ahşapla örülmüş. Bindirme tekniğinin uygulandığı caminin iç mekânındaki sıvası dâhi orijinal. Kum ve devekuşu yumurtası karışımından elde edilmiş.



Yeni Şafak'ın haberine göre cami, dört ana direk üzerine oturtulmuş ve enlemesine yerleştirilen kalın ahşap kolonlarla çatısı desteklenmiş. Giriş yönünde müezzin mahfelinden başka, birbiri üzerinde yer alan iki mahfel çok estetik bir görüntü veriyor. Kirişlerin ortalarındaki kabartma motifler, yanlarındaki çıta ve pervaz süsleri, tavan kaplamasındaki yıldız bezemeler ve bunların üzerindeki kırmızı,çividi, havai mavi, sarı, beyaz ve siyah renkli nakışlar, camide eşsiz ve son derece zengin bir iç mekân oluşturuyor. Kök boyalardan yapılan doğal boyamalar, bütün süslemelerde hâlâ yaşıyor. Ancak 1985 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında, 600 küsur yıldır bozulmayan süslemelerde solmalar oluşmuş. Çivisiz ahşap aksamı, kök boyalı nakışları, kum ve deve kuşu yumurtasından yapılan sıvasıyla oluşturulan zirve doğallık, kimyevi maddeleri görmeye bile tahammül edememiş. Neyse ki restorasyonu yapan ekip olayın farkına varmış ve apar topar bütün malzemeler dışarı çıkarılmış. Bu nedenle cami sadece bayram ve Cuma namazlarında ibadete açık. İçinde de hiçbir teknik malzeme kullanılmıyor. Yangın riskinden dolayı ısıtma ve elektrik sistemi dahi yok.



İMİTASYONU BİLE ETKİLEYİCİ

Mahmut Bey Camii'nin kapısı, ahşap oyma sanatının şaheserlerinden. Kanatları üzerinde kûfi yazılı motifler ve bitkisel bezemeler dikkat çekiyor. Bu mükemmel kapı, Kastamonu'daki İbn-i Neccar Camii kapısını da yapan, dönemin en ünlü ahşap ustası Ankaralı bir ustanın elinden çıkmış. Ancak günümüzde mevcut olan kapı bir imitasyon. Aslı, 1977 yılında çalınmış. Polis harekete geçince yurt dışına çıkarılamadan, Manisa'da bir ilkokul bahçesinde terk edilmiş halde bulunmuş ve Liva Paşa Konağı Etnoğrafya Müzesi’nde koruma altına alınmış. Kapı çalınınca Kastamonu’lu ağaç ustalarına imitasyonu yaptırılarak yerine konulmuş. Taklidi bile çok güzel olmuş. Bu da Kastamonu’da ağaç ustalığının hâlâ mükemmel olduğunu gösteriyor.



Mahmut Bey Camii, 2007 yılında Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. Önceki restorasyonda yapılan kesme taşlı minaresi yıkıldı ve ilk inşasında olduğu gibi ahşap olarak yeniden yapıldı. Onarım sadece dış kısmında gerçekleştirildi. 1985 yılındaki hataya düşmemek için içinde hiç bir çalışma yapılmadı.

Dünya Bülteni



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler