Hıristiyan Haber

Süryaniler'e Mafya Baskısı

Süryaniler'e Mafya Baskısı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2682 Beğen : 0

Midyat’taki Süryanilerin evlerinin ve tarlalarının çete tarafından gasp edilmesi olayının ayrıntıları ortaya çıktı. Çetenin 1500 yıllık manastırın tapusunu ele geçirip “cami yaparız” şantajıyla fahiş fiyata satmaya çalıştığı öğrenildi.

1960 yılına kadar 1600 Süryani ailenin yaşadığı Midyat’ta şimdi 115 aile kaldı. Tefecilerin baskı ve tehditlerinin son yıllarda artması üzerine 15 Süryani aile Midyat’ı terk ederek yurt dışına göç etti.

Star, Mardin’in Midyat ilçesinde Süryani vatandaşların mallarına al koyan mafyanın izini sürdü. Süryanilerin elinden aldıkları bazı tapuları nakde çevirmek için ilginç yollara başvuran tapu mafyası şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemlere başvurmuş. 1500 yıllık tarihi Mor Hobil Mor Abrohom Manastırı’nın mezarlığı ile yanındaki bağın tapusunu 2011 yılında alan mafya, Süryani Kültür Derneği’ne giderek istedikleri parayı vermezlerse manastır bahçesine cami yapacaklarını söylemiş. Süryani Derneğinden, “Camiden rahatsız olmayız gelin yapın suyunu da biz veririz inşaatında işçi veririz” yanıtını alan mafya oyunu bozulunca bu seferde anlaşma yoluna giderek aldıkları yüklü miktarda parayla tapuyu geri vermiş.

Konak sahibini tanımıyorlar

Midyat’ta konakları ve bağlarıyla meşhur olan ve geçtiğimiz yıl vefat eden Süryani lider Ado’ya ait 8 daire ve iki dükkandan oluşan konak çete elemanları tarafından ilginç bir şekilde paylaşılmış. Konağın dairelerin ikisi Nusaybinli bir şahsın adına, kalan 6 daire ise tefecilerin adına kayıtlı. Fakat konak sakinleri bu adamları hiç tanımadıklarını söylüyorlar.

Tapu Mafyası tarafından mallarına el konulan Süryanilerden haklarını arayanların tamamı evlerini 24 saat güvenlik kamerasıyla koruyor. Konuyla ilgili savcılığa ifade veren bir vatandaş “Beş yıl önce seyyar satıcı olan ve yaşı 30 olan bir insan nasıl oluyorda 32 trilyonluk bir servet edinebiliyor. O kadar pervasız ve rahat soygun yaptılar ki bir günde bir Süryani vatandaşın 24 tapusunu devredebiliyorlar “ dedi

Tehdit edildim dayak yedim

Kafes Eylem Planında Hrant Dink’ten sonra öldürülecekler listesinde yer alan Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş Süryanilerin yıllardır baskı ve tehditlerine maruz kaldığını, Bakanlığın olaya el atmasıyla halkın rahat nefes aldığını söyledi. Aktaş, “Mafya bize baskı yapıyor. Bende dayak yedim. Bir kaç kırıkla kurtuldum” dedi.

Kaynak: Star Gazete, Kemal Gümüş - Mardin



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler