Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Patrik 'eşit vatandaşlık' isteyecek

Patrik 'eşit vatandaşlık' isteyecek

Patrik 'eşit vatandaşlık' isteyecek
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2310 Beğen : 0

Fener Rum Patrikhanesi’nin ardından Ermeni Patrikhanesi de yeni anayasa ile ilgili taleplerini TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na anlatacak. Partikhane ve Ermeni Cemaati adına önerileri sunacak olan Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Rum Patriği Bartholomeos’dan farklı olarak vatandaşlık tanımının ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ olarak değiştirilmesini isteyeceklerini söyledi.
Türkiye Ermeni Patrikliği Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan ve diğer temsilciler bugün TBMM’ye gelerek Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler, Vakıflar ve Azınlık Cemaatleri Alt Komisyonu’na yeni anayasa taleplerini anlatacak. Radikal’in sorularını yanıtlayan Ateşyan, taleplerinin Rum Partikhanesi’nin talepleriyle benzer olduğunu, ancak vatandaşlık tanımında farklı düşündüklerini söyledi. Ateşyan, “Cemaatin taleplerini dile getireceğim ve cemaatimiz vatandaşlık tanımını daha farklı yapıyor. Bizim önerimiz ‘Türk vatandaşı’ sözünün kaldırılması veya ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ olarak tanımlanması olacak” dedi.
Ermeni Patrikhanesi ve cemaatinin önerileri arasında ‘eşit vatandaşlık’, ‘mülkiyet hakkı’ ve ‘devlet imkanlârından eşit yararlanma’ yer alıyor. Ateşyan komisyona önerilerini sunarken, “Türkiye’de yaşayan gayrimüslim azınlıklar her ne kadar Lozan Antlaşması ile yasal birtakım haklara sahip olmuş iseler de bu azınlıkların yüzyıllardan beri bu topraklarda doğan, büyüyen, yaşayan ve ölen bireylerden oluştuğunu, dolayısıyla bu azınlıkların da bu toprakların öz evlatları olduğunu” anlatacak. ‘Devletleri içerisinde yabancı’ addedilmekten dolayı rahatsızlıklarını dile getireceğini söyleyen Ateşyan, Ermenilerin de devlet kurumlarında görev alabilmesini ve vatandaşlık haklarından eşit yararlanmayı talep edecek. Ayrıca Ateşyan, başta Ahtamar olmak üzere, halen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olan Ermeni kiliselerinin mülkiyetinin kendilerine verilmesini isteyecek.

Engelliler de komisyonda
TBMM Uzlaşma Alt Komisyonu bugün ayrıca, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Şenol Bal, Engelli Ayrımcılığını Önleme ve Mücadele Platformu ile Diyarbakır Engelliler Meclisi temsilcilerinin görüşlerini de alacak. Siyasi partiler ve anayasal kurumlarla ilgili oluşturulan alt komisyon ise Kırıkkale Üniversitesi’nin yeni anayasa önerilerini dinleyecek.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler