Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Patrik Ayvaz’ın Naaşı Mar Georgios Sürayani Ortodoks Katedralinde

Patrik Ayvaz’ın Naaşı Mar Georgios Sürayani Ortodoks Katedralinde

Patrik Ayvaz’ın Naaşı Mar Georgios Sürayani Ortodoks Katedralinde
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 3623 Beğen : 0

Antakya ve Tüm Doğu Süryani Ortodoks Patrikliği Patriği, Dünya Süryani Ortodoks Kilisesi Yüksek Başkanı Mar Ignatius Zakka I. Ayvaz’ın naaşı Şam’ın Bab Tuma meydanına vardı.

Patrik Ayvaz’ın naşı için Bab Tuma meydanında kitlesel ve resmi bir karşılama düzenlenirken Patriğin naaşı meydandan Mar Georgios Sürayani Ortodoks Katedraline kadar omuzlarda taşındı.

Patrik Ayvaz’ın naaşı Katedrale konulması ardından İslam din alimleri ile Hıristiyan taifeleri temsilcileri veda töreni düzenledi.

Patrik Ayvaz’ın naaşı Lübnan’la sınır kapısı Cdeydet Yabus geçidi kanalıyla kara yoluyla vardı.

Dünya Süryani Ortodoks Kilisesi Yüksek Başkanı Mar Ignatius Zakka I. Ayvaz

Süryani halkının ruhani lideri Moran Mor İğnatius Zeka I. Ayvaz, uzun zamandır tedavi gördüğü Almanya’da 21 Mart’ta hayatını kaybetti. 81 yaşında vefat eden Ayvaz, 122. Patrik olarak 34 yıldır merkezi Şam’da bulunan Süryani Ortodoks Patrikhanesi’nde tüm dünya Süryanilerine dini önderlik ediyordu.

I. Ayvaz’ın naaşı 22 Mart’ta Almanya’da Mor Yakup Manastırı’na getirildikten sonra 23 Mart’ta ayin düzenlendi. 26 Mart’ta Beyrut Mor Efrem Kilisesi’ne getirilen Patrik’le ilgili 27 Mart’ta ilk cenaze ritüelleri gerçekleştirildi. Aynı gün Şam’a getirildikten sonra Mor Cırcıs Manastırı’nda son cenaze hazırlıkları gerçekleştirildi. Patrik, 28 Mart’ta Seyidnaya Mor Efrem Manastırı’nda da ebedi istirahatgâhına defnedilecek. 30 Mart’ta da dünya çapında tüm Süryani Kiliselerinde özel ayin düzenlenecek.

Gözler Ruhani Kurul’da

Cenaze töreninin ardından yeni patrik seçimi için Ruhanilerden oluşan Sen Sinod Meclisi’nin ne zaman toplanacağı ve Patrik Mor Iğnatius Zeka I. Ayvaz’ın halefinin seçim süreci de henüz netlik kazanmış değil. Süryani kanaat önderleri cenaze töreninden önce konuyla ilgili değerlendirme yapmaktan kaçınıyor. Suriye’de yaklaşık bir yıl önce kaçırılan iki metropolitten Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’in de gelecekteki yeni Patrik adayları arasında üst sıralarda olması bu seçim sürecinin ne şekilde yönetileceği konusunda soru işaretleri doğuruyor. Sen Sinod Meclisi’nin metropolitlerin akıbeti netleşmeden önce direkt Patrik seçimi yerine bir vekil seçmesi de ihtimaller arasında yer alıyor.

Suriye’de süren çatışmalara rağmen Patriğin naaşının Şam’da defnedilecek olması, Süryanilerin bu ülkede yaşama azminin işareti olarak değerlendiriliyor. Süryani Patrikhanesi 1166-1932 arasında 766 yıl boyunca Mardin Deyr-Zafaran Manastırı’nda hizmet verdikten sonra Şam’a taşınmış ve o tarihten bugüne de bu şehirde bulunuyor.

34 yıldır Patriklik görevini sürdürüyordu

Patrik Moran Mor İğnatus Zeka I. Ayvaz, 21 Nisan 1933’te tarihinde Irak Musul’da doğdu. İlköğrenimini Musul’daki Mor Tuma Kilisesi’nde tamamladıktan sonra Mor Efrem Teoloji Okulu’nda tarih, felsefe, ilahiyat ve kilise hukuku alanlarında öğrenim gördü. 1957’de rahip olduktan sonra 1960-62 arasında ABD’de New York Üniversitesi’nde ilahiyat ve felsefe dallarında lisansüstü eğitimini tamam tamamladı. Daha sonra New York Episkoposluk Kilisesi Koleji’nde teoloji eğitimi gören I. Ayvaz, 1963’te Mor Severiyos unvanıyla Musul Metropoliti olarak takdis edildi. 1969’da Bağdat ve Basra Metropolitliği’ne atanan I. Ayvaz, aynı yıl Irak Kültür Akademisi üyeliğine ve Irak Süryani Lisanı ve Kültürü Akademisi’nin başkanlığına getirildi. 1980’e kadar Süryani Ortodoks Kilisesi adına Dünya Kiliseler Birliği Merkez Komitesi üyeliğini yapan I. Ayvaz, 11 Temmuz 1980’de toplanan Sen Sinod Meclisi tarafından oybirliğiyle, Patrik III. Yakup’un vefatı dolayısıyla boşalan Patriklik makamına, ‘Antakya, Tüm Doğu Patriği ve Süryani Ortodoks Kilisesi Genel Ruhani Lideri’ unvanı ile takdis edildi.

Başsağlığı Mesajları

Beyth Nahrin'in güneşi, beş bin yıllık Süryani kadîm medeniyetini temsil eden, temsil ettiği makamın vakarıyla, inanmışlığın alçak gönüllülüğüyle yaşamı boyunca insanlığa yakışır bir vakarla hizmet veren Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği Ignatius Zakka Iwas Hazretlerininebediyete intikal ettiğini öğrendik.

Beyt- Nahreyn Arap-Arami Birliği olarak saygıdeğer Patrik hazretlerine rahmet, Süryani kadîm halkına baş sağlığı diliyor taziyelerimizi kabul etmelerini diliyoruz.

En içten kardeşlik duygu ve saygılarımızla.

Mim Yavuz Binbay

Beyt-Nahreyn Arap-Arami Birliği

Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ı teklifiyle Suriye’nin Lübnan Büyükelçisi Ali Abdulkerim Ali, Antakya ve tüm doğu patriği, Dünya Süryani Ortodoks Kilisesi Yüksek Başkanı Mar Ignatius Zakka I. Ayvaz için Beyrut Eşrefiye’de Mar Efram Süryani Ortodoks Kilisesinde düzenlenen cenaze merasimi sırasında en derin taziyelerini sundu.

Büyükelçi Ali, merhum Patriğin ailesine ve Süryani Ortodoks taifesi ileri gelenlerine Suriyelilerin gönlünde taht kuran, barış ve insanlık için hayatını adayan bu büyük insana yönelik takdir duygularını iletti.

Süryani Ortodoks Kilise temsilcileri de Cumhurbaşkanı Esad’ın Patrik Ayvaz’a yönelik cömert jestinden dolayı şükranlarını sundular.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler