Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Papa Françesko, Kıpti Papa 2.Tavadros ile Buluştu

Papa Françesko, Kıpti Papa 2.Tavadros ile Buluştu

Papa Françesko, Kıpti Papa 2.Tavadros ile Buluştu
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2049 Beğen : 1

“Barışın Papa’sı barış ülkesi Mısır’da” sloganıyla organize edilen ziyaret, 9 Nisan’da İskenderiye ve Tanta’daki iki Ortodoks kiliseyi hedef alan bombalı saldırının ardından sembolik bir önem taşıyor. Papa’nın ziyareti canlı bombalı saldırıyla sarsılan bölgedeki Hristiyanlar için büyük destek olarak yorumlanıyor.

Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Françesko, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin yanı sıra, Kıpti Ortodoks Kilisesi lideri Papa 2. Tavadros ve Sünni İslam’ın önemli kurumlarından El Ezher Üniversitesi imamı Şeyh Ahmed El Tayyib ile de bir araya geldi.

Papa Françesko, düzenlenen Uluslararası Barış Konferansı’na katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında barış ve diyalog mesajları veren Papa, dini liderleri dinin şiddet amacıyla kullanılmasına karşı çıkmaya çağırdı.

Ortak Bildiri İmzalandı

Kıpti Ortodoks Kilisesi önderi papa 2. Tavadros ile geçen sene 11 Aralık’ta IŞİD saldırısına uğrayan 29 kişinin öldüğü Aziz Petrus Kilisesi’nde bir araya gelen Papa Françesko, öldürülenler ve yaralananlar için Papa 2. Tavadros ile mum yakıp dua ettiler. Aynı zamanda diğer Hristiyan din adamlarının yanı sıra Fener Rum Patrikhanesi Patriği Bartholomeos’da mağdur ailelerle beraber oturdu.

Papa 2. Tavadros ve Papa Françesko, tarihi ve önemli bir adım atarak iki toplum arasında uzun süredir devam eden vaftiz bir anlaşmazlığını sona erdirmek için bir anlaşma imzaladılar.

Ortak bildirgede, iki lider “birbirimize, tek zihinle ve kalbimizle, birbirimize katılmak isteyen herhangi bir kişi için kiliselerimizden birinde uygulanan vaftizi tekrarlamamızı samimiyetle arayacağız” şeklinde beyan ettiler.

Kıpti önder Papa 2. Tavadros ise yaptığı konuşmasında Papa Françesko’nun kültürlerarası ilişkilerin en önemli deneyimlerinden biri olan Mesih’e geldiği Assisili Aziz Francis’i izlediğini ve bu ziyaretiyle bu gün tarihteki yenilenen bir diyalog olduğunu söyledi.

Papa Françesko, Kıpti Kilisesi’ne düzenlenen saldırılar hakkında yaptığı konuşmasında “Acılarınız bizim acılarımızdır” dedi.

Papa Françesko, “Barış Ayini” Yönetti

Mısır ziyareti 24 saat süren Papa Françesko, Cumartesi sabahı Mısır Katolik Kilisesi Patriği İbrahim İshak ile bazı Katolik din adamlarıyla Kahire’deki Hava Savunma Stadı’na geldi. Üstü açık bir araçla stadyuma giren Papa, ayine katılan vatandaşları ellerini kaldırarak selamladı.

Sayıları yaklaşık 25 bini bulduğu tahmin edilen, çoğunluğunun ise barışın sembolü olarak görülen beyaz renkli kıyafetler giydiği gözlenen kalabalık, ellerinde taşıdıkları sarı ve beyaz renkli balonlar ile Papa’ya el salladı ve kendisini uzun süre alkışladı.

Papa, burada binlerce kişinin katıldığı “dünyada barışa destek” adı verilen ayini yönetti. Latince yapılan ayin sırasında stadyumda kurulan platformdaki görevli tercümanlar tarafından da Arapçaya tercüme yapıldı.

Ayinin ardından Roma’ya dönen Papa Françesko ve beraberinde gelen heyet için Vatikan sıkı güvenlik önemleri alındı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler