Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Nijerya Hristiyanları kalıcı ve gerçek barış istiyor

Nijerya Hristiyanları kalıcı ve gerçek barış istiyor

Nijerya Hristiyanları kalıcı ve gerçek barış istiyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2986 Beğen : 0

Nijerya’da radikal İslamcı Boko Haram terör örgütünün eylemlerinde sadece son altı ayda 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 500’den fazla Hristiyan kadın ve kız çocuğu kaçırıldı. Örgütün en çok ses getiren eylemi Nisan ayında ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı Hristiyanların yaşadığı Chibok Köyü’nde bir okulu basarak 270 kız öğrenciyi kaçırması oldu. 57 öğrencinin kaçmayı başardığı olayda halen 200’den fazla kız öğrenci örgütün elinde rehin tutulurken Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığı ülkede 17 Ekim’de yapılan resmi bir açıklamada Boko Haram ile ateşkes sağlandığı ve Chibok Köyü’nden kaçırılan kız çocuklarının serbest bırakılacağı ilan edildi.

Uluslararası arenada da sevinçle karşılanan bu gelişme, Boko Haram tarafından doğrulanmadığı gibi, açıklamadan sadece bir gün sonra, örgütün, Adamawa bölgesine düzenlediği bir saldırıda, 40 Hristiyan kadını daha kaçırdığı haberleri geldi. Nijerya’nın Dışişleri Bakanı Aminu Wali, Boko Haram’ın son kaçırma eylemini inkâr ederek, bunun, ateşkesi bozmak isteyen muhaliflerin işi olabileceğini söyledi.

Nijerya’nın muhalif sesleri ise böyle bir anlaşmanın gerçekleşmediğini ve ateşkes iddiasının seçimlerle ilgili uluslararası bir algı kampanyası olduğunu dile getiriyor.

Bu iddiayı savunan isimlerden biri de Nijerya’nın sivil toplum kuruluşlarından biri olan ends.nd (Every Nigerian Do Something)’nin kurucularından Peregrino Brimah.

Agos’tan Elif Atalay’ın sorularını yanıtlayan Brimah, “Bizim açımızdan bu ateşkes bir geçerlilik ifade etmiyor. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, Nijerya’nın kuzeyi hâlâ Boko Haram teröristlerinin işgali altında. İkinci olarak ise, serbest bırakılması beklenen 200’den fazla kız öğrenci var. Bu bizim için, yüzlerce köylünün Boko Haram işgalinden kurtulmasından bile daha önemli. Bu kızların kurtarılması için yapılan görüşmelerde olumlu sonuç alındığı söylendi, fakat Nijerya hükümeti bu ateşkesi taviz olarak verdi. Nijerya son haftalarda savaşı kazanmaya başlamasına rağmen bu tavizleri verdi üstelik” dedi.

Devlet Başkan Jonathan’ın bu sahte barışmayla şubat ayındaki seçimlere kadar zaman kazanmak ve seçime istikrarlı bir görüntüyle girmek istediğini söyleyen Brimah’a göre, örgüte büyük olasılıkla para verildi ve hapisteki Boko Haram teröristleri serbest bırakıldı.

En son 29 Ekim’de, ülkenin kuzeydoğusundaki Kukawa kentine Boko Haram tarafından yapılan silahlı saldırı, ateşkes umutlarının bir kez daha sönmesine neden oldu. Borno eyaletindeki Kukawa kenti yerel yönetimi başkanı Modu Musa, saldırıda tam olarak kaç kişinin öldüğü ile ilgili henüz net bilgi bulunmadığını, ancak sayının onlarla ifade edilmesinden korktuklarını söyledi. Musa, örgüt üyelerinin birçok ev ve aracı ateşe verdiğini belirtti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler