Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Hz. İsa'nın doğum ve vaftiz ediliş günü Balat'ta haç çıkarma töreni ile kutlandı

Hz. İsa'nın doğum ve vaftiz ediliş günü Balat'ta haç çıkarma töreni ile kutlandı

Hz. İsa'nın doğum ve vaftiz ediliş günü Balat'ta haç çıkarma töreni ile kutlandı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1766 Beğen : 0

Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü dolayısıyla Fener Rum Patrikhanesi'nde ayin düzenlendi.

Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, Patrikhane'nin bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi'nde düzenlenen ayine katıldı.

Ayin nedeniyle polis ekipleri tarafından çevrede güvenlik önlemleri alınırken Patrikhane'ye ziyaretçiler aranarak giriş yaptı.

Patrikhanedeki ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Ayine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ioannis Amanotidis, Yunanistan'ın Türkiye Büyükelçisi Petro Mavroidis ve Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Evangelos Sekeris da katıldı.

Ayinde mumlar yakılarak dualar ve ilahilerin okundu.

Yunan Devlet Televizyonu ERT'de ayini canlı yayımladı.

Fener Rum Patrikhanesi bahçesinde yer alan Aya Yorgi Kilisesi'nde Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayinin ardından katılımcılar, haç çıkarma törenine katılmak amacıyla kortej halinde Haliç kıyısındaki Fener İskelesi'ne yürüdü.

Burada Patrik Bartholomeos'un duanın ardından denize attığı haçı çıkarmak için teknelerde bekleyenler denize atladı. Haçı Yunanistan'dan gelen 30 yaşındaki antrenör Nikos Solis çıkardı.

Bartholomeos, haçı kendisine getiren Solis'e, ucunda haç bulunan kolye hediye etti. Barışı sembolize eden beyaz güvencinleri gökyüzüne bırakan Bartholomeos, diğer katılımcılara altın verdi.

Töreni, çok sayıda turist ve vatandaşlar izledi.

Nikos Solis, üçüncü kez haçı çıkarmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, "İstanbul'a üç gün önce tören için Yunanistan'dan geldim. Haçı çıkardım, inanılmaz bir duyguydu. Benim için çok önemliydi. Farklı bir duygu ve mutluluk hissediyorum." dedi.

- Kuzguncuk'taki tören

Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın doğum yıl dönümü, Kuzguncuk'taki Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi'nde düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma töreniyle de kutlandı.

Kuzguncuk'taki Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi'ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, kilise içerisinde düzenlenen ayine katıldı. Kadıköy Metropoliti Atanasios tarafından yönetilen ayin yaklaşık iki saat sürdü. Ayinin ardından cemaat ve din adamlarının oluşturduğu kortej, dualar eşliğinde Kuzguncuk İskelesi'ne yürüdü.

Buradaki tören Kadıköy Metropoliti Atanasios'un denize haç atmasıyla başladı. Haçın denize atılmasıyla teknede bekleyen 3 kişi denize atladı. Denizde haça ilk ulaşan Manol Minaoğlu oldu. Minaoğlu haçı metropolite verdi. Denize atlayan 3 kişiye altın haç kolye hediye edildi.

Haça ilk ulaşan Minaoğlu, "Bugün özel bir gün. 20 yıldır bu törenlere katılıyorum. Herkese mutlu yıllar diliyorum." diye konuştu.

İZMİR'DE AYİN

Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü dolayısıyla İzmir'de denizden haç çıkarma töreni yapıldı.

Aziz Vukolos Kilisesi'ndeki ayinin ardından Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen cemaat ve din adamları, deniz kıyısında oluşturulan platform üzerinde dualar okudu.

İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras'ın duaların ardından denize attığı haçı cemaatten denize atlayanlar çıkardı.

Bartholomeos, haçı kendisine getirenlere ucunda haç bulunan kolye hediye etti.

Bartholomeos Samaras, ayinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geleneklere göre haçı İzmir'in sularına bıraktıklarını, doğayı kutsadıkları bu geleneğin büyük önemi olduğunu belirtti.

Dünya barışı için dua ettiklerini belirten Bartholomeos, "Tanrımızdan tüm dünyaya barış ve sağlık bahşetmesini diledik. Özellikle ülkemiz için diliyorum, çünkü öyle bir noktadayız ki bulunduğumuz konum itibarıyla daha fazla barış ve huzura ihtiyacımız var. Yeni yıl için hepinize barış ve sağlık diliyorum. İzmir Rum Ortodoks cemaatine verdikleri destek nedeniyle resmi ve yerel makamlara teşekkür ediyoruz." dedi.

İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis ise 6 Ocak'ta dünyadaki tüm Ortodokslar gibi Hz. İsa'nın vaftizini kutladıklarını kaydederek, "Bu tören bizim için çok anlamlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara bizlere sağladıkları imkanlar için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Töreni, İzmir'deki cemaatin yanı sıra Yunanistan'dan gelen bir grup da izledi.

YUNANİSTAN

Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü, Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Pire'de düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler