Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber 46.Avrupa Katolik Episkoposlar Konferansları Genel Sekreterleri Toplantısı Yapıldı

46.Avrupa Katolik Episkoposlar Konferansları Genel Sekreterleri Toplantısı Yapıldı

46.Avrupa Katolik Episkoposlar Konferansları Genel Sekreterleri Toplantısı Yapıldı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1409 Beğen : 0

Havari Pavlus ve Barnaba’nın Adası olan Kıbrıs’ta yapılan, Avrupa’daki Katolik Episkoposlar Konferansları Genel Sekreterleri, kilisede bir araya gelme kültürü odağında toplandılar. Lefkoşa’da, Genel Sekreterler, kilisede ekümenik ilişkilerde ve tüm dünyada bir araya gelme kültürünü teşvik etme konusundaki taahhütlerini doğruladılar. Bu tutum aynı duyguları paylaşmayı ve başkalarına yardım etmeye hazır olmayı gerektirir. Gerçeğin yanında olmanın, Tanrı ile dikey ve kardeşlerimizle yatay bir boyutu vardır ve kendisini Avrupa Kıta’sına umut vermeye adamış olan Kilisenin, İsa Mesih’in dünyaya gerçek adalet ve barışı getiren İncil’ini ilan etmek için diğerleriyle bir araya gelmesinin nedeni budur.

Katılımcılar, Kıbrıs’ta birkaç Ortodoks Metropolit ile tanıştı ve Ada’nın Ortodoks Başepiskoposluğunu ziyaret etti. Ayrıca Hristiyan Ekümenik bir yayın kuruluşu olan SAT7‘nin televizyonunun genel merkezini de ziyaret ettiler.

Bir araya gelme kültürü teması, ilk olarak 10 yıl sonra CCEE’deki görevini önümüzdeki Eylül ayında tamamlayacak olan Avrupa Genel Sekreteri Monsenyör Duarte da Cunha’nın Avrupa ve Avrupa Kilisesi hakkındaki bir fikriyle geliştirildi. Toplantıya ev sahipliği yapan Kıbrıs Maronit Başepiskoposu, H.Ex. Monsenyör Youssef Soueif, “Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu ruhsal gıda” üzerine bir görüş sundu. Bunu, Katolik Episkoposlar Konferansları tarafından desteklenen, bir araya gelmek ile ilgili zorlukları ve deneyimleri keşfetmeyi amaçlayan çalışma grupları izledi. Son olarak, bazı Avrupa Kilisesi bağlantılarının ifadelerinde, onların görevlerinin ancak bir inanç deneyimine dayanıyorsa umut tanıklığına dönüşebileceğini duyduk.

Her ne kadar pek çok bakış açısı Avrupa kıtasındaki mevcut durumun olumsuz bir görünümünü ortaya koymamıza yol açsa da, Avrupa’nın, İsa Mesih’in inananlarına söylediği “Korkma … Yanındayım” (Matta 28: 5-20) sözlerini gösteren işaretler görmek mümkündür.

“Tanrı, İsa Mesih’le, birlikte insanları bağışladı ve onlara yeni bir yaşam vererek yeniledi.”

Maronite Başepiskoposu, Avrupa ve onun en derin ihtiyaçları hakkındaki sözlerinde, üç teolojik kategori olan üç temel başlığa, Tanrı’nın geçmişte yaptıklarına, Cemaate ve Hizmete odaklandı. “Hristiyanlar, Tanrı’nın geçmişte her zaman mevcut ve aktif olduğundan, dokunduğu gerçekleri dönüştürdüğünden emindir. Yaratılışın insanoğlunun düşüşü ile son bulmaması Tanrı’nın sevgisine tanıklık eder. Tanrı, İsa Mesih’le, birlikte insanları bağışladı ve onlara yeni bir yaşam vererek yeniledi. Kilise, Tanrı’nın dünyayı sevdiğini kanıtlayan Tanrı ve insanlık arasındaki bu bağı somutlaştırır. Bu, kendi içinde bir cemaat olan Kilisenin, Avrupa için nasıl bir umut haline geldiğini açıklar. Mesih’te, Mesihle ve Mesih için Yaşam Avrupa’nın güzelliği ve kurtuluşudur. Her Hristiyan inananın çağrıldığı, insanlara -özellikle de en fakirlere- yardım (diakonia), Monsenyör Soueif tarafından ele alınan üçüncü ve son teolojik kategoriye karşılık gelmektedir. ‘İnsanın’ tüm boyutlarıyla korunması, tam olarak, Avrupa’daki Kilisenin sunabileceği yardım ve armağandır. Hristiyanlar, Tanrı ile olan ilişkilerini ve kardeşleri için hizmetlerini birbirinden ayıramazlar.

Başka bir deyişle, Tanrı ile bir araya gelmenin doğduğu Avrupa Kilisesi, kalplerin uzlaşması ve arındırılması için fırsat yaratır. Bu durum özellikle 1974’ten bu yana Rum kesimi ile Türk kesimi arasında bölünmüş olan adadaki barışa yönelik görüşme fırsatlarını desteklemeyi sürdürmek için Kıbrıs’taki Katolik Kilisesi’nin sürekli ve acil bir kararıdır” şeklinde konuştu.

Çalışma gruplarında, Genel Sekreterler, Katolik Episkoposlar Konferanslarının bir araya gelme kültürünü nasıl geliştirdiklerini ve bu kültürün teşvik edilmesine yardımcı olabilecek iyileştirme faktörlerinin, kilit noktalar ve yerlerinin neler olduğu tartışıldı. Herkesin kültürel çeşitliliğine saygı ve takdir duyarak buluşma, dinleme ve paylaşma konusundaki istekliliğinin önemi vurgulandı. Bir araya gelme kültürüne yönelik eğitime özellikle dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

CCEE Faaliyetleri Hakkında Yıllık Rapor Sunuldu

Bu toplantı aynı zamanda bilgi toplamak ve herkes için önemli olan güncel konular etrafında paylaşımları teşvik etmek için de önemli bir fırsat oldu. Toplantıda, CCEE faaliyetleri hakkında yıllık rapor sunuldu.

Toplantıda konuşmacı olarak, temsil ettikleri kurumların çalışmaları ve mevcut durumu hakkında bilgi vermek üzere, Kıbrıs’taki Latin Katolikler için Patrik Vekili Peder Jerzy Kraj ofm, Lübnan Katolik Patrikleri ve Episkoposlar Meclisi Genel Sekreteri Monsenyör Wahib Khawaja; ve Kutsal Topraklar Katolik Yönetmelikleri Meclisi Genel Sekreteri Peder Pietro Felet’de bulundu.

Toplantı çeşitli kısa ayinler ve çeşitli yerel Katolik topluluklarıyla tanışılan çok sayıda davetli ile kutlandı. 1 Temmuz Pazar günü General Sekreterler, Caritas Cyprus Koinonia ile bir araya gelerek, göçmen ve sığınmacılar için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Adanın kuzeyindeki Maronit köyleri olan Ayia Marina, Assomatos, Karpasha ve Kormakitis’i ziyaret ettiler ve yerel Katolik gençlerle müzik, dans ve şarkılardan oluşan, Kormakitis Parish Komitesi tarafından hazırlanan bir akşam yemeği ile sonuçlanan Barışma Akşamı’na katıldılar. Bu sayede, tipik Kıbrıs misafirperverliğini tecrübe etmek ve buna karşın Maronit toplumuyla olan dayanışmalarına şahit olma fırsatına sahip oldular. Aslında, diğer Hıristiyan topluluklarda olduğu gibi, onlar da evlerine geri dönmek istiyorlar. Bu, toplumun varlığı ve geleceği için çok önemli bir konu durumunda.

Genel sekreterler, Kıbrıs’ta, Avrupa’da barış gerektiren ve Ortadoğu’da barışa yönelik tüm durumlar için dua etti.(CCEE)



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler