Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Venezuela seçimlerinde zafer Chavez'in

Venezuela seçimlerinde zafer Chavez'in

Venezuela seçimlerinde zafer Chavez'in
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2289 Beğen : 0

Henrique Capriles yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı..Chavez, oyların yüzde 54'ünü aldı ve dördünce kez ve altı yıllığına devlet başkanlığını yürütmeye hak kazandı.Zafer konuşmasını Başkanlık Sarayı'nın balkonundan yapan Chavez, ülkeye sosyalizm yolunda liderlik yapmaya devam edeceğini ve "daha iyi bir devlet başkanı" olacağını söyledi.

Chavez, Caracas'taki coşkulu kalabalığa "Devrim zafere ulaştı... Yaşasın Venezuela! Yaşasın babavatan! Savaş da zafer de mükemmelidi!" diye seslendi.

Daha ılımlı bir tavır sergilediği gözlemlenen Chavez, "herkesi kapsamak istediğini" söyleyip: "Son yıllarda olduğundan daha iyi bir devlet başkanı olmayı vaadediyorum" dedi.

Mary Reina "Coşkuyla kutuluyorum; Chavez Latin Amerika halklarının umudu oldu" diyor.

İnşaat işçisi Edgar Gonzalez de "Ne kadar rahatladığımı ve mutlu olduğumu anlatamam. Tanrıya ve bu büyük ülkenin insanlarına şükürler olsun, devrim devam edecek..."

Capriles'in Chavez'e çağrısı

Seçimi kaybettiğini açıklayan Capriles ise devlet başkanını tebrik etti ancak muhalefete oy verenlerin kendilerini mağlup hissetmediğini söyledi.

"Cumhuriyetin devlet başkanını tebrik ederiz... Venezuela çapında geleceğe yatırım yaptık, ektiğimiz tohumların filizlenip ağaç olacağını biliyorum."

Capriles, Chavez'in, ülkenin neredeyse yarısının önerdiği politika ile hemfikir olmadığını fark edeceğini umduğunu söyledi.

Yenik devlet başkanı adayı, devamla "Bölünmüş bir ülke var... İyi bir devlet başkanı olmak, bütün Venezuelalılar için, bütün Venezuelalıların sorunlarına çözüm bulmak için çalışmak demektir" dedi.

Capriles'in kampanya merkezinde bazıları gözyaşlarını tutamadı.

30 muhalefet partisinin oluşturduğu koalisyonun lideri Capriles, kampanyası boyunca Chavez'in politikalarının bürokrasiyi artırdığını ve verimliliği azalttığını savunuyordu.

Geçen sene kanser teşhisi konan 58 yaşındaki Chavez, hastalığından tamamen kurtulduğunu söylüyor.

Chavez, 1998 yılından beri iktidarda ve sosyalizme doğru giden "Bolivar devrimini" tamamlamak için bir altı yıla daha ihtiyacı olduğunu söylüyordu.

Chavez, iktidarı sırasında ülkenin ekonomisinde kilit rol oynayan birçok sektörü kamulaştırdı.

Venezuela, önemli bir petrol üreticisi ve son 10 yıldır yüksek seyreden petrol fiyatları hükümete sağlık, eğitim ve toplu konut projelerini finanse etme fırsatı verdi.

Uzmanlar, Chavez'in zaferinin, Venezuela'dan uygun fiyatlarla petrol alan Küba ve Nikaragua da dahil olmak üzere bölgedeki birçok ülke tarafından sevinçle karşılanacağını söylüyor.

Gözlemciler, Chavez'in zaferinin bölgede aralarında Küba ve Nikaragua'nın da bulunduğu ülkelerde memnuniyet yaratacağını zira bu ülkelerin Chavez'in Petrocaribe denilen ve daha düşük fiyattan petrol ihracatını öngören programdan yararlanmaya devam edeceklerini belirtiyor.

İngiltere ile Falkland /Malvinas Adaları'nın egemenlik hakkı üzerindeki tartışmasında Arjantin'i destekleyen Chavez'in Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile iyi ilişkileri bulunuyor.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Fernandez attığı twitte "Sizin zaferiniz bizim zaferimizdir! Güney Amerika'nın ve Karayiplerin zaferidir" dedi.

Chavez'in altı yıl sürecek yeni devlet başkanlığı dönemi 10 Ocak tarihinde başlıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler