Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem 'Türkler geliyor' diye sevinenleri öldürdüler

'Türkler geliyor' diye sevinenleri öldürdüler

'Türkler geliyor' diye sevinenleri öldürdüler
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2143 Beğen : 0

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’ın Arakan bölgesinde mayıs ayından bu yana tam bir din savaşı yaşanıyor. Vatandaşlık hakları olmayan, çocuklarını okula gönderemeyen, kamuda görev alamayan Müslüman azınlıkların köyleri Budistler tarafından ateşe veriliyor. Tüm bunlara sebep olan olay 3 Müslüman gencin bir Budist kadına tecavüz ettiği iddiası.

Ancak Bangladeş sınırında yaşayan 800 bin Müslüman ile onları çevreleyen Budistler arasındaki gerilim daha eskilere dayanıyor. Yıllarca askeri diktatörlükle yönetilen Myanmar, en büyük demokrasi savunucusu Suu Kyi’yi de yıllarca hapiste tuttuktan sonra geçtiğimiz aylarda serbest bırakan bir ülke...

Askeri rejim halen ülkedeki tek egemen güç, egemen din de Budizm. Bu ülkenin topraklarına ait olmadıkları iddiasıyla Müslüman azınlığın temel hakları yok. Siyasi parti, dernek kurmaları, devlet memuru olmaları yasak. Yaşadıkları Rahingya bölgesinden başka yere seyahat edebilmeleri için Budist yönetimin onayı gerekli. Baskı o kadar yoğun ki, Müslüman azınlığın satın alabileceği ürünler bile sınırlı. Buna cep telefonu kontörü de dahil.

Olayların fitilini ateşleyen ise, daha sonradan yalanlanan tecavüz iddiasının ardından Budist çetelerin bir otobüsü ateşe vererek 10 Müslüman’ı öldürmesi oldu. Ardından onlarca Müslüman köyü ateşe verildi. 1000’den fazla Müslüman ölürken, 90 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Türkler’e kanlı karşılama

Olaylar BM’nin bölgeye gönderdiği gözlemci Tomas Ojea Quintana’nın 3 günlük temasları sırasında hükümetin de çabalarıyla engellense de, Ojea’nın BM’ye dönüşünün ardından yeniden alevlendi. 8 kentte olağanüstü hal ilan edildi ve Myanmar askerleri bölgede devriye gezmeye başladı. İki gün önce Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Başbakan Erdoğan’ın eşi ve kızının bölgeyi ziyaret edeceği haberi Müslüman gruplar arasında sevinç yarattı. Ancak bu haberi kutlamak için sokaklara çıkan Müslümanlar yeni bir katliamın hedefi oldu. Amerikan Salem-News gazetesinde Myanmarlı aktivistler yayınladıkları mektupta, ‘Türk delegasyonunun buraya geleceğini duyan Rakhinalılar (Budistler); Kyawk Taw, Mraybun, Punna, Kytune, Palawa, Aen, Pauk Taw, Maunk U, Minpya, Ramoray ve Maung Bawe’de Müslümanlar’a ait evleri yakıp yıktılar onlarca kişiyi öldürdüler. Sanki Türkler’i Müslümanlar’ın kanıyla karşılamak ister gibiydiler. Hayatımızda böyle korku filmi görmedik. En yetenekli yönetmenlerin bile böylesini çekebileceğine inanmıyoruz’ diye yazdılar.

9 yerde olağanüstü hal ilan edildi

Son iki günde yaşanan katliamlar üzerine, Arakan’da olağanüstü hal ilan edilen bölge sayısı 9’a ulaştı. Akşam 19:00 ile sabah 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verildi.

Nehri geçen de kurtulamıyor

Myanmar hükümeti açıkça dile getirmese de ülkedeki nüfusun yüzde 1’ini oluşturan Müslümanlar’ın komşu Bangladeş’e gitmelerini istiyor. Olayların ardından iki ülke arasındaki nehri aşıp Bangladeş’e sığınanları ise Bangladeş yönetimi besleyemeyecekleri gerekçesiyle ülkeye almayıp kamplarda tutuyor.

Arakan’a 2.2 milyon TL

Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun öncülüğündeki Türk heyeti Arakan Müslümanları’nın dramını yerinde incelemek ve Türkiye’nin yardım elini kurbanlara ulaştırmak için Myanmar’a gitti. Milletvekilleri, bürokratlar, yardım kuruluşlarının temsilcileri ve gazetecileri de taşıyan uçak dün başkent Naypidav’a inişinde Myanmar Dışişleri yetkilileri tarafından karşılandı. Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya Müslümanlarının uzun zamandır ihmal edildiğine dikkat çeken Davutoğlu, ”Hem Myanmar’a açılmak hem de Arakan’a ulaşmak istiyoruz. İkisini bir arada gerçekleştirmek istiyoruz. Aslında ziyareti kabul etmeleri Türkiye’nin uluslararası alandaki etkisinin bir yansıması. Herhangi bir ülkeye böyle bir şey yapmadılar. Bizim büyükelçimiz iyi çalıştı” dedi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Myanmar için başlatılan yardım kampanyasında 2 milyon 184 bin 898 lira toplandığı açıklandı.

Gazetevatan



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler