Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Suriye muhalefetinin yeni lideri Şeyh el-Hatib

Suriye muhalefetinin yeni lideri Şeyh el-Hatib

Suriye muhalefetinin yeni lideri Şeyh el-Hatib
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2652 Beğen : 0

Suriyeli muhalifler, yöneticilerini seçti. Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen ve Suriye muhalefetindeki yeni oluşumun belirleneceği toplantı sona erdi.

Suriye muhalefetinin çatı yapılanmasının adı Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu olarak belirlendi. Koalisyonun başkanlığına Emeviye camii eski imamı Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib seçildi.

Riyad Seyf ve Süheyr el-Atasi'nin başkan yardımcılıklarına seçildiği toplantıda, Mustafa es-Sabbağ ise koalisyonun genel sekreteri oldu.

Koalisyon seçimlerinin Suriye tarihindeki ilk şeffaf seçim olduğu belirtiliyor. Seçim sonuçları heyetin en yaşlı üyesi Heysem el-Melih tarafından açıklandı.

Lazkiyeli işadamı Mustafa Sabah da yeni Suriye muhalefet koalisyonunun Genel Sekreteri oldu …

ŞEYH AHMED MUAZ EL-HATİB KİMDİR?

1960 Şam doğumlu Muaz el-Hatib, Şam'ın önde gelen alimlerinden Babası Muhammed Ebu'l-Ferac el-Hatib ve Abdulkadir el-Arnavut başta olmak üzere birçok alimden tefsir ve usul-ü fıkıh gibi dini ilimler tahsil etti.

Dünyanın her yerinden İslami ilimleri tahsil etmek üzere Şam'a gelen öğrencilere dersler veren el-Hatip, Batıda yaşayan Müslümanlar tarafından da tanınan ve takip edilen önemli bir aydın.

Bir dönem Şam'daki Emevi Camisi'nde imamlık yapan el- Hatip, Nijerya, Bosna Hersek, İngiltere, ABD ve Hollanda gibi pek çok ülkede dini sempozyumlara katıldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar el-Esad'a karşı muhalafetin önemli simalarından biri haline gelen Muaz el-Hatib, 2011 ve 2012'de rejim tarafından birkaç kez tutuklanıp salıverildi. ''Biz herkes için özgürlük talep ediyoruz'' söylemlerini sıkça tekrar eden el-Hatip, konuşmalarında toplumsal adalet, çok partili sisteme geçiş ve mezhepçiliğin yanlış olduğuna vurgu yapıyordu.

Jeofizik mühendisliği de yapan evli ve 4 çocuk babası el-Hatip'in Ehli Beyt'ten olduğu iddia ediliyor..

Süheyir el Atasi insan hakları alanında çalışmaları ile tanınıyor. Riyad Şerif de Şam deklerasyonu oluşumunun en etkili isimlerinden

Atasiler, çok tanınmış Humuslu ailedir,, Osmanlı zamanında at yetiştirdikleri için onlara, "At Ağası" deniliyordu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler