Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Sırbistan’da Birinci Dünya Savaşı kurbanları anıldı

Sırbistan’da Birinci Dünya Savaşı kurbanları anıldı

Sırbistan’da Birinci Dünya Savaşı kurbanları anıldı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2601 Beğen : 0

Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıl dönümü anma törenleri kapsamında, Sırbistan’ın Çaçak şehrindeki Hristiyan, Yahudi ve Müslüman kurbanlar anıldı.

Çaçak şehrinde savaşta hayatını kaybeden farklı dinlere mensup vatandaşlar anısına dikilen anıtta yapılan törene, Olağanüstü Durumlar Bakanı Velimir İliç, Çaçak Belediye Başkanı Voyislav İliç, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Rusya’nın Belgrad Büyükelçisi Aleksandar Çepursirbistanin, Avusturya’nın Belgrad Büyükelçisi Johannes Eigner ve diğer konuklar katıldı.

Tören katılanlar, anıta çelenk bırakarak, Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Olağanüstü Durumlar Bakanı Velimir İliç, burada yaptığı açıklamada, mezarlıkların her zaman saygı gösterilen yerler olduğunu belirterek, farklı kilise ve dini topluluklardan yetkililerin ve savaşa katılan ülkelerin diplomatik temsilcilerinin törene katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Belediye Başkanı Voyislav İliç de Çaçak şehrinde dört ayrı dine mensup vatandaşlar anısına dikilen anıtın hoşgörünün sembolü olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ise bugün ülkeleri için hayatlarını feda eden askerleri anmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, diğer ülkelerin büyükelçileri ile birlikte buraya gelerek, bu askerlerin hayatlarını boşuna kaybetmediklerini göstermek istediklerini ifade etti.

Buradaki anıtın tüm dünyaya örnek olduğunu söyleyen Büyükelçi Bozay, törene büyükelçilerin, dini toplulukların ve hükümet temsilcilerinin katılmasının “istendiği zaman bir araya gelinebileceğinin göstergesi” olduğunu kaydetti.

Çaçaklı kadınların girişimiyle 1934 yılında dikilen anıtın bulunduğu alanda, Birinci Dünya Savaşı ve Balkan Savaşları’nda hayatını kaybeden farklı dinlere mensup 920 askere ait mezar bulunuyor.

Piramit şeklindeki anıtın dört farklı yanında Ortodoks, Katolik, Yahudi ve İslam inançlarına ait dini semboller yer alıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında, anıtın üzerindeki Yahudiliği simgeleyen Davut Yıldızı ve İslam’ı simgeleyen ay-yıldız silinse de 2007 yılında bu iki simge yeniden anıta işlendi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler