Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Otogaz alırken ''hile''ye dikkat

Otogaz alırken ''hile''ye dikkat

Otogaz alırken ''hile''ye dikkat
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2547 Beğen : 0

TABGİS Başkanı Zülfikar, bazı istasyonların LPG satışlarında hacim dengeleyici olarak bilinen ATC sistemini devre dışı bırakarak yüzde 6'ya varan oranda haksız kazanç elde etmelerinin ortaya çıkmasıyla ilgili olarak açıklama yaptı.

İstasyonlarda daha önce de birçok hileli satışın gerçekleştiğine tanık olduklarını anlatan Temel Zülfikar, sahtekarların arık sınır tanımadığını söyledi.

"ATC cihazının olması yasal zorunluluktur"

Sanayi Bakanlığı yetkililerinin yaptığı çalışmalar doğrultusunda bu hilenin saptandığını belirten Zülfikar, ''Türkiye'de bütün istasyonlarda ATC cihazının olması yasal zorunluluktur. Çünkü bu cihaz, gazın hangi sıcaklıkta olursa olsun, depoya 15 santigrat derecede depoya gitmesini sağlar'' dedi.

Bu cihazın devre dışı bırakılması ve kullanılmamasının hileli bir satışa neden olacağını vurgulayan Zülfikar, her istasyonda bu tür hileli satışın yapıldığını söylemenin yanlış olduğunu belirtti.

Akaryakıt için aynı hilenin söz konusu olamayacağının altını çizen Zülfikar, ''Akaryakıt depolarında gazda olduğu gibi bir genleşme gerçekleşmiyor. Ayrıca akaryakıt için böyle bir yasal zorunluluk ve standart da söz konusu değil. Bunun sektöre maliyeti de var. Tabanca başına bin 300 euro tutuyor. Bir pompada 4 tabanca olduğu için maliyet de çok yükseliyor. Zaten Sanayi Bakanlığı yetkilileri de akaryakıt için her hangi bir değerlendirmede bulunmadı'' diye konuştu.

Antalya'da Sanayi Bakanlığı ile sektör yetkilileri arasında düzenlenen bir toplantıda konunun dile getirildiğini belirten Zülfikar, bakanlık yetkililerinin yaptıkları denetimler sonucunda bazı istasyonlarda böyle bir durumla karşılaştıklarını ifade ettiklerini söyledi.

Bakanlık yetkililerinin toplantıda, sektör yetkililerinden konuya ilişkin fikir belirtmelerinin istendiğini anlatan Zülfikar, ''Biz de böyle bir durumla karşılaşıldığında o işletmenin mühürlenmesini istedik. Nasıl elektrik sayaçları mühürlüyse ve mührü sökenler adli para ve hapis cezasıyla karşılaşıyorsa bu pompa sayaçları da aynı şekilde olmalıdır. Pompaların elektronik cihazlarının bulunduğu kısım, yetkililerce mühürlenmelidir. Böylece herhangi bir müdahale söz konusu olmaz'' şeklinde konuştu.

LPG'li araç kullanıcılarına uyarılar

Sahtekarlığını önlenmesi konusunda vatandaşlara da görev düştüğünü dile getiren Zülfikar, her yerden alışveriş yapmaması gerektiğini söyledi.

Vergilerin aşırı yüksek olması da bu tür sahtekarlıkların artmasına neden olduğunu belirten Zülfikar, aşırı vergi nedeniyle para kazanamayan bazı istasyon işletmecilerinin, yatırımlarının karşılığını almak için bu yollara baş vurduklarını kaydetti.

Bazı istasyonlara bakıldığında, ''Şok indirim'' gibi ifadelerle kampanyalar düzenlediğini ifade eden Zülfikar, ''Maliyetinin altında satış gerçekleştiriyor. Biz diyoruz ki bunu imal eden TÜPRAŞ'dan daha mı zenginsiniz. Maliyetinin altında indirimin olduğu yerlerde mutlaka hileli satış oluyor demektir. Zaten hileli satış yapmadan maliyetinin altında satış gerçekleştiren yerler teker teker iflas etti. Bu nedenle vatandaş güvenilir yerlerden alışveriş yapmalıdır. Araç sahipleri aşırı indirim yapan yerlere dikkat etmelidir. Güvenmediği ve şüphelendiği yerleri de yetkililere bildirmelidir'' diye konuştu.

Zülfikar, vatandaşların yakıt alımını hava sıcaklığının düşük olduğu gece saatlerinde yapması gerektiği yönündeki haber için de ''Alışverişin gece ya da gündüz yapılmasının bir önemi yok. Çünkü önemli olan ATC cihazının çalışıp çalışmadığıdır'' dedi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler