Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Ormanı kadınlara kapattılar

Ormanı kadınlara kapattılar

Ormanı kadınlara kapattılar
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2591 Beğen : 0

İran’da üniversitelerin birçok bölümünü kadınlara kapatmasına benzeyen bir uygulamaya hükümet imza attı. Orman muhafaza memurluğu mesleği kadınlara kapatıldı.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesine göre; ormanı kadınlara kapatan düzenleme, Başbakanlık tarafından 17 Ağustos 2012 tarihinde yayınlanan “Orman Muhafaza Memurlarının Atma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” ile yapıldı.

Yönetmeliğinin 6. maddesinde yapılan değişiklikle orman muhafaza memurluğuna “sadece erkek adaylar arasından Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda aldığı notlara göre atama yapılması” hükmü getirildi.

Türkiye’nin pek çok üniversitesinde ormancılık ve orman ürünleri, orman işletmeciliği, fidan yetiştiriciliği gibi bölümlerin bulunduğunu, bu bölümlerden mezun olanların “orman muhafaza memuru” olarak atandığını belirten Cihaner, yönetmelikte yapılan düzenleme bu bölümlerden mezun olan kadın vatandaşlarımızın aldıkları eğitimin gereğini yerine getirmelerinin önünün kesildiğini vurguladı.

“Bu yönetmelik Anayasa’nın ‘eşitlik’ ilkesine aykırıdır” diyen Cihaner, Erdoğan’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Türkiye’de orman muhafaza memurluğunu, öğrenimi nedeniyle hak eden kaç ormancılık meslek yüksekokulu mezunu vardır?

- Bu mezunların kaçı erkek, kaçı kadındır?


- Başbakanlık tarafından 17 Ağustos 2012 tarihinde yayınlanan ‘Orman Muhafaza Memurlarının Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 6. maddesinde ‘657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 50. maddesi gereğince KPSS sonucu başarı puanına göre erkek adaylar arasından tercihleri doğrultusunda Genel Müdürlüğe açıktan atanmak üzere tertip edilen adaylar atanır’ ibaresi yer almaktadır. Bu yönetmelikle orman muhafaza memurları arasında kadın-erkek ayrımı yapılmakta mıdır?

- Anayasa’nın 'kanun önünde eşitlik' başlıklı 10. maddesinin 2. fıkrasında 'Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla hükümlüdür' denilmektedir. Bu hüküm dikkate alındığında kadınlar lehine pozitif ayrımcılık uygulanması gerekmez mi? 12 Eylül Referandumunda halka bu söz verilmedi mi?

- Bu yönetmeliğe rağmen Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki ormancılık yüksekokullarına kadın öğrenci alımı sürmektedir. Bu bir çelişki değil midir? Ataması yapılmayan kadın orman muhafaza memurları için yeni bir istihdam alanı yaratmayı düşünüyor musunuz?”



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler