Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem ÖNDER şeriat istedi

ÖNDER şeriat istedi

ÖNDER şeriat istedi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2901 Beğen : 0

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da üyesi olduğu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) okullarda harem-selamlık eğitim istedi. Karma eğitime karşı çıkan ÖNDER, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’na kız ve erkek çocukların ayrı okullarda okutulmasını önerdi.

T24'ten Hülya Karabağlı'nın haberine göre eğitim sisteminin yeni dizaynı 12 yıl ve 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim konusunda görüşlerini alt komisyonda anlatan dini vakıf ve derneklerin tamamı “kesintili, açıköğretim ve kızlarla erkeklerin ayrı okullarda okumasını” savunan raporlarını sundu. Görüşlerini komisyon üyeleriyle paylaştı. İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), birden çok rapor sundu.

ÖNDER'e göre, karma eğitim çocuklar üzerinde "cinsiyet baskısı" yaratıyor.

Beyinde cinsiyet farklılıkları
"Karma eğitim ve tek cinsiyetli eğitim üzerine değerlendirmeler" başlıklı ÖNDER raporunda, kadın ve erkek arasında "Beyinde Cinsiyetten Kaynaklanan Farklılıklar", "Öğrenmede Cinsiyetten Kaynaklanan Farklılıklar", "Karma ve Tek Cinsiyetli Eğitimle İlgili Görüşler" ayrı konu başlıkları altında ele alınmış, dinci derneğe göre "tek cinsiyetli eğitimin yararları bu konudaki araştırmalarla destekleniyor."

"Erkekler 'cinsiyet baskısı'ndan sanata yönelemiyor"
Tek cinsiyetli eğitimin her iki farklı cinse olumlu sonuçlar doğurduğunu iddia eden dernek, “Tek cinsiyetli eğitim bir öğrenme özgürlüğü olarak düşünülebilir. Zira, kız ve erkek ayrı okullarda okuyan erkekler cinsiyet baskısından uzak kendi ilgili kabiliyet sahalarına daha rahat yönelebilmekteler. Bu nedenle erkek öğrenciler, sanatsal yönü ağır basan müzik, resim ve drama gibi derslere cinsiyet baskısı yüzünden yeterince yönelememektedirler“ görüşünde.

Diğer dinci kurumlar da aynı talepleri sıraladı
ÖNDER raporunda, karma okullarda cinsiyet baskının daha çok olduğu vurgulanıyor ve “Bazı gelişim psikologlarının ‘cinsiyet baskısı’ dediği durum karma okullarda daha sık görülmektedir. Bu, kız ve erkeklerin beraberken geçerli kültürün dayattığı cinsiyet rollerine sık sıkıya bağlı kalmaları şeklinde açıklanabilir. Karma eğitim, istemeden cinsiyet rollerine baskı yapmaktadır. Kültürümüz cinsiyetçi bir kültürdür. Aksi iddia edilse de karma okulların getirdiği ‘cinsiyet baskısı’ daha ağır basmaktadır. Tek cinsiyetli okullardaysa öğrenciler doğru yönlendirildiği takdirde bu cinsiyet kalıplarını kırabilir” deniliyor.

Komisyon’da görüş bildiren ENSAR Vakfı ise hazırladığı raporda; kesintisiz 8 yıllık eğitimin ilk kademeden sonra çocuklara demokratik tercih hakkı tanımaması nedeniyle sorgulanması gerektiği belirtti. Raporda, “Demokratik eğitimin esası katılımcılığa ve farklı tercihlere imkân vermesidir. Kanun teklifinde öngörülen zorunlu eğitimin kademeli olması Avrupa eğitim sistemi içinde, üniversite öncesi eğitimin 4 kademe olarak tanımlanması ile de uyumludur” denildi.

İlim Yayma Cemiyeti adına Genel Başkan Hamza Karabulut kademeli ve açık öğretimi öngören sistemin “çok önemli ve yararlı bir hususu” olduğu görüşünü savundu. Akbulut karma eğitime karşı çıktığı raporunda 8 yıllık kesintisiz eğitimin anayasal anlamda hak ihlali olduğunu, karma eğitim modeline ise son verilmesini istedi. Akbulut kılık-kıyafet serbestisi de istediği raporunda, "Din ve vicdan hürriyetinin bir cüz’ü olarak şahsi inançların serbestçe yaşanması açısından çocuklarımızın kılık-kıyafet tercihi her ölçekteki eğitim kurumlarında serbest bırakılmalıdır” dedi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler