Gündem

Muhalefetsiz kongre

Muhalefetsiz kongre
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2425 Beğen : 0

AK Parti Kongresi'ne CHP 'basına akreditasyon', MHP Ankara'ya gelen Barzani yüzünden boykot etti. BDP davet edilmediği için iktidarın kongresine TBMM'den katılım olmadı

AKP ’nin 4. Büyük Olağan Kongresi’nde Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerinden hiçbiri temsilci yollamadı. Davletli olan CHP temsilcisi yollamamasına, Kongre’ye bazı basın kuruluşlarının akredite edilmemesini; MHP ise Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin ‘onur konuğu’ olarak davet edilmiş olmasını gerekçe gösterirken, BDP ’ye davet bile gitmemişti.

AKP Kongresi’nde, Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Gülseren Onanç ile üst düzeyde temsili düşünen CHP, Kongre’ye Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Yeni Çağ, Evrensel ve Birgün gazeteleri akredite edilmemesi üzerine katılımdan vazgeçti.

Kılıçdaroğlu : Kara bir sayfa
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , 1. Uluslarası Yağlı Pehlivan Güreşleri'ni izlemek için geldiği Manavgat'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın AK Parti 4. Büyük Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, “Bütün darbelerde fikren ve fiilen CHP vardır” sözünü hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, “Kurultay yapıyor, başka konuşacak bir şey bulamamış mı?” şeklinde yanıt verdi. Türkiye 'nin dünya kadar sorunu olduğunu, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP ile uğraştığını ileri süren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Bu kurultay Türk demokrasi tarihinin kara bir sayfasıdır. Medyaya ambargo uygulanmıştır. Bunu içime sindiremiyorum. Bir başbakan medyaya ambargo uygulayabilir mi? Ayrıca kurultaya giden gazetecileri de doğrusu isterseniz, onu da içime sindiremiyorum. Eğer bir ülkenin başbakanı medyaya ambargo uygular, medyayı böler, medya arasında ayrım yaparsa o ancak birilerinin başbakanıdır, ülkenin başbakanı değildir. O nedenle Sayın Bekir Coşkun, 'Sen benim Başbakanım değilsin' diyordu. Haklı olduğu ortaya çıktı.”

"Terörü görüşelim" çağrısına olumlu yanıt
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terör konusunda CHP ile görüşecekleri yönündeki açıklamasına ilişkin olarak da, “Gelsinler, görüşürüz” dedi. Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın genel kurulda terör sorunu ile ilgili CHP'den destek alacağız” yönünde açıklaması oldu, buna ne diyeceksiniz?” sorusuna, “Gelsinler, görüşürüz. Gelsinler bakalım, kapımız açık” yanıtını verdi.

Hitlervari tek adam anlayışı

Kongreyi izlemekten vazgeçen CHP Heyeti adına bir açıklama yapan Adnan Keskin, “Basına ambargo uygulayan, gazetelerle gazetecilere yasak koyan, böylece halkın haber alma gerçekleri öğrenme hakkını ayaklar altına alarak bilgi edinme hakkınıengelleyen AKP’nin yasakçı anlayışını protesto ediyoruz” dedi.

Kongreyi izlemelerinin, “gazetelerin televizyonların künyelerine ve köşelerine müdahale eden, yasaklar koyarak Anayasamızın ‘Basın Hürdür sansür edilemez’ hükmünü çiğneyen AKP’nin yasakçı suçuna ortak olmak” anlamına geleceğini dikkat çeken Keskin, şöyle dedi: Bu yaklaşım, Türkiye yakışmayan çağdışı, faşizan bir yaklaşımdır. Bu anlayış, demokrasiyi, çoğulculuğu, çoksesliliği ortadan kaldıran Hitlervari tek adam ve tek ses anlayışıdır. CHP heyeti olarak, AKP’nin yasakçı anlayışını şiddetle kınıyor, kongre salonuna sözde demokrasi yolu yaparak, demokrasiyi, basın özgürlüğünü salon dışına atan AKP’yi kongre salonunda bu ayıbıyla baş başa bırakıyor, tek adam, tek ses şovunu izlemiyor ve kongre salonuna gitmiyoruz”


MHP’nin gerekçesi Mesut Barzani

MHP’de AKP Kongresi’ne temsilci yollamadı. MHP’nin gerekçesi ise Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Kongre’ye katılmış olması. MHP’den yapılan yazılı açıklamada, daha önce duyurulan MHP’nin AKP Kongresi’nde Genel Başkan Yardımcıları Ruhsar Demirel ve Mevlüt Karakaya ile temsil edilmesinden vazgeçildiei belirtilerek, “Önceden basın aracılığı ile katılımı duyurulan ve ‘Onur Konuğu’ olarak takdim edilen zatın ülkemize gelişinin teyidi üzerine söz konusu genel kurulda partimizin temsilinden vazgeçilmiştir” denildi. MHP’nin açıklamasında ismini bile anmadığı, ‘Onur Konuğu’ olarak işaret ettiği ismin Mesut Barzani olduğu ifade edildi.

Erdoğan, BDP ile mesafeyi Kongre için de kaldırmadı Meclis grubu bulunan diğer bir muhalefet partisi BDP ise AKP Kongresi’ne davet bile edilmemişti. Davet edilmediği için temsilcisi de yollamayan BDP’ye yönelik, özellikle Şendinli’de aralarında BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın da yer aldığı 9 milletvekilinin PKK ’lılarla kucaklaşması nedeniyle başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP yöneticileri sert tepkiler göstermiş, BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması bile dile gündeme getirilmişti. Erdoğan son olarak, Kürt Sorunu bağlamında Abdullah Öcalan ve PKK temsilcileriyle biraraya gelmelerinin söz konusu olabileceği mesajlarını vermesine karşın BDP’yi kapıları tamamen kapattığını vurgulamıştı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler