Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Mısır'da sürprizin nedeni ve yeni senaryolar

Mısır'da sürprizin nedeni ve yeni senaryolar

Mısır'da sürprizin nedeni ve yeni senaryolar
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2177 Beğen : 0

Mısır'da oy sayım işlemleri devam ediyor. Müslüman Kardeşler'in adayı, cemaatin siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi başkanı Muhammed Mursi Mısır dışındaki oylamalarda başlattığı atağı ülke içinde de sürdürdü. Mursi en fazla oy alan aday oldu. Fulül (kalıntı) olarak kabul edilen Mübarek rejiminin son başbakanı Ahmed Şefik ikinci sırada yer aldı.

Hamdin Sabbahi'nin üçüncü sıraya yükseldiği seçimlerde, iki hafta öncesine kadar ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılan Abdulmunim Ebulfutuh dördüncü sıraya geriledi. El Ahram Gazetesi'nin oy oranını yüzde 40 gösterdiği Amr Musa ancak beşinci olabildi.

Sürprizin nedenleri

Arap Baharı, Mısır ve bölgenin geleceğini yakından etkileyeceği tahmin edilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sürpriz sonuçlarıyla ilgili farklı yorumlar yapılıyor.

1. Amr Musa ve Abdulmunim Ebulfutuh iki hafta öncesine kadar gerçeklen anketlere önde giden iki isimdi. Ancak iki aday arasında yapılan ve televizyonlarda canlı yayınlanan tartışma, iki adayın da kim olduğunu ve ne olmadığını gösterdi. Bu tartışmadan sonra Mursi ve Şefik'in oyları arttı.

2. Organizasyon önemli. Mısır'da Müslüman Kardeşler'den sonra en organize siyasi oluşum Mübarek'in Vatan Partisi. Parti her ne kadar kapatılmış olsa da bu çizgideki STK'lar eski rejimin zenginleri tarafından maddi olarak desteklendi ve seçmen bu şekilde etkilendi.

3.Halkın belli kesimleri istikrarın sağlanabilmesi için Mısır'ı hala askeri kökenli cumhurbaşkanlarının yönetmesini istiyor. Burada garip olan bu düşüncedeki insanların çoğunun fakir ve alt tabakalardan olması.

4. Şefik'in bakanlığı dönemindeki başarısı. Şefik sivil havacılık bakanı iken zarar etmekte olan Mısır Hava Yolları'nın kar etmesini sağlamış ve bir Türk firmasına yaptırdığı Kahire Havaalanı'nın üçüncü bölümü ile yıldızı iyice parlamıştı.

5. Ebulfutuh'un Selefilerin desteğini alması seçmenin tercihini tekrar gözden geçirmesine neden oldu. Ebulfutuh'un Liberal ve seküler kesimden alacağı oylar Hamdin Sabbahi'ye kaydı.

6. Kilisenin Kıptilere Ahmed Şefik'i desteklemeye çağırması Şefik'in oylarının artmasında etkili oldu.

7. Müslüman Kardeşler'in 'propaganda makineleri'ni harekete geçirmesi son iki haftada seçmeni ciddi şekilde etkiledi.

8. Mısır halkının ilk demokrasi deneyiminin de sonuçlarda etkili olduğu söylenebilir. Parlamento seçimlerinde Selefiler ve İhvan bu kadar oy alacaklarını tahmin etmemişti.

Olası senaryolar

1. Muhammed Mursi ve Ahmed Şefik ikinci tura çıkarsa, Mursi ipi göğüsler

2. İki aday ikinci tura çıkarsa, Ahmed Şefik kazanır. Ancak bu zayıf ihtimal olarak görülüyor.

3. İkinci tura üç aday çıkartılabilir. Bu senaryo bazı çevreler tarafından dün akşamdan itibaren gündeme getirildi. Bu durumda devrimcilerin oyları Müslüman Kardeşler ve Hamdin Sabbahi veya Abdulmunim Ebulfutuh arasında bölünür ve Ahmed Şefik aradan çıkar. Bunun anlamı Mübarek rejiminin tekrar dönmesi ve Arap Baharı'nın sonu ermesidir!

4. İkinci tura üç aday çıkması durumunda, Mübarek hakkında 2 Haziran'da verilecek olan karar Ahmed Şefik'in oylarını düşürür Haliyle yeni cumhurbaşkanı Mursi, Sabbahi veya Ebulfutuh gibi devrime destek veren adaylardan birisi olur.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler