Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Lazlar da pozitif ayrımcılık istiyor

Lazlar da pozitif ayrımcılık istiyor

Lazlar da pozitif ayrımcılık istiyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2292 Beğen : 0

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonlar sivil toplum örgütlerinin önerilerini almaya devam ediyor. Rum, Ermeni, Kürt ve Süryanilerin ardından Lazlar da anayasa taslağını sunarak, “1800 yıldır bu topraklardayız. Biz de söz sahibi olmak istiyoruz” dedi. Taslakta, anayasanın 3. maddesindeki ‘milletin bölünmezliği’ vurgusunun kaldırılması istendi. Bunun gerekçesi ise “Ülkenin ve devletin bölünmezliği biz Lazlarca da savunulan bir ilkedir. Ancak neredeyse dünyanın hiçbir ülkesinde homojen bir topluluğun olmadığı gerçeği düşünüldüğünde, bu hükmün, ülkemizde var olan etnik çeşitliliğin inkârını işaret ettiği söylenebilir” denildi.
Taslakta, Hrant Dink örneğinin, Türkiye’de azınlık olmanın getirdiği zorlukları yansıttığı ifade edildi. Anayasa taslağında, bu pozitif yükümlülüklerin hayata geçirilmesi için değiştirilen yer isimlerinin iade edilmesi, Lazca ve Anadolu’da konuşulan diğer dillerin ilköğretim ve üniversitelerde seçimlik ders olarak okutulması, Laz Dili ve Edebiyatı Enstitüleri açılması, TRT’de Lazca yayın yapılması da yer aldı



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler