Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Keşmir'de seçimin galibi Müslümanlar

Keşmir'de seçimin galibi Müslümanlar

Keşmir'de seçimin galibi Müslümanlar
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2392 Beğen : 0

Keşmir'de gerçekleştirilen eyalet seçimlerinin sonuçları açıklandı. Seçimi 25 sandalye ile Müslüman Halkın Demokratik Partisi kazandı, iktidarda olan BJP ise 23 sandalyede kaldı

Keşmir'de düzenlenen eyalet seçimlerinin sonuçları bugün açıklandı. Seçimleri en çok oyu alarak kazanan parti Müslümanların partisi olan Halkın Demkratik Partisi (PDP) oldu.

Kadın siyasetçi Mehbube Müfti liderliğindeki PDP, Cemmu ve Keşmir'de kullanılan oylar sonucunda 25 sandalye ile seçimi galip bitirirken, iktidar partisi olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi liderliğindeki Bhratiya Janata Partisi (BJP) 23 sandalye ile seçimi ikinci tamamladı.

Müslümanların önemli bir bölümünün boykot ettiği seçimlere katılım yüzde 65 civarında gerçekleşti.

HÜKÜMETİ KURMAK ZAMAN ALACAK

PDP lideri Müslüman siyasetçi Mehbube Müfti, Cemmu Keşmir'de hükümeti kurmanın zaman alacağını ve hükümeti kurmak için aceleleri olmadığını söyledi.

Müfti, seçimi galip olarak bitirmelerine rağmen bekledikleri oy oranını yakalayamadıklarını kaydetti. PDP lideri Müfti, aldıkları oy oranının yerel hükümeti kurmak için yeterli olmadığını, daha fazla oy almayı beklediklerini söyledi.

Keşmir'deki yerel hükümeti kurmanın zaman alacağını söyleyen Müfti, iyi bir idare kurmak istediklerini ve bunun için aceleleri olmadığını kaydetti. Müfti, seçimi ikinci olarak bitiren Hindistan Başbakanı Modi'nin liderliğindeki BJP ile koalisyon kurmayı tercih edip etmeyeceklerine yönelik soruyu ise cevapsız bıraktı. Keşmir'de iyi bir idare kurmak için formül arayışı içerisinde olduklarını kaydeden Müfti, bunun zaman alan bir süreç olabileceğini söyledi.

Müfti, "Tüm imkanları ve ihtimalleri değerlendiriyoruz. Cemmu Keşmir'in insanları için elimizden gelenin en iyisini yapacağız." dedi.

KEŞMİR MECLİSİNDEKİ YENİ SANDALYE DAĞILIMI

Cemmu Keşmir'de sonuçları açıklanan eyalet seçimlerine göre, yeni meclis dağılımı şu şekilde;

87 sandalyeli Cemmu Keşmir meclisinde, 25 sandalyeyi Müslüman Halkın Demokratik Partisi, 23 sandalyeyi iktidardaki Bharatiya Janata Partisi, 12 sandalyeyi Müslüman Ulusal Konferans Partisi kazandı. Diğer partiler ise bir ya da iki sandalye kazanırken, bağımsızların da önemli bir sayıya ulaştığı belirtiliyor.

MEHBUBE MÜFTİ KİMDİR?

Mehbube Müfti, Hindistan genelinde tanınan az sayıdaki Keşmirli Müslüman kadın siyasetçilerin başında geliyor. Müfti, 1959 yılında Anantnag bölgesinde dünyaya geldi.

Müfti'nin babası da kendisi gibi siyasetçi olan Müfti Muhammed Seyid'dir. Muhammed Seyid, Hindistan'ın eski İçişleri Bakanlarından biriydi.

Muhammed Seyid, 1989 yılında Hindistan İçişleri Bakanlığı için aday olduğunda, diğer kızı Rubaiye rehin alınmıştı. Mehbube Müfti'nin kız kardeşi Rubaiye rehin alındıktan birkaç gün sonra serbest bırakılmıştı. Ailenin Hindistan genelinde bu olayla birlikte tanınırlığı önemli ölçüde artmış, Muhammed Seyid de bu olaya rağmen Hindistan İçişleri Bakanlığı adaylığından vazgeçmemiş ve bakanlığa gelmişti.

Mehbube Müfti, Keşmir Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 1980'li yıllara kadar halk arasına karışmadığı belirtilen Mehbube Müfti'nin evliliğini bitirdikten sonra siyasi hayata atıldığı biliniyor. İlk olarak 1996 yılındaki seçimlerde Cemmu Keşmir meclisine girebilen Müfti'nin siyasi hayatı o zamandan bu yana aktif olarak devam etti.

Eşinden boşanmış olan Mehbube Müfti'nin İltica ve İrtika isimlerinde iki kızı bulunuyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler