Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Kamuda başörtüsü serbest yırtmaç yasak

Kamuda başörtüsü serbest yırtmaç yasak

Kamuda başörtüsü serbest yırtmaç yasak
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2308 Beğen : 0

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte değişiklik dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin personelin kılık ve kıyafete uyacakları hususları düzenleyen 5. maddesinin ‘kadınlar’ ile ilgili fıkrasında değişiklik yapıldı. Fıkradan “Elbise, pantolan etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur” cümlesi çıkarıldı. Ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararının Bilumum Devlet Memurlarının Kıyafetleri Hakkında Kararnameden de ‘Binalar dahilinde başı açık bulunmak kaidedir’ şeklindeki hüküm kaldırıldı.

ÇARŞAF PEÇE SERBEST Mİ?
Yönetmelikte ‘Başı daima açık’ ibaresi de kaldırıldığı için kamuda başörtüsü serbestliği sağlanmış oldu. Kamuda kadınların çarşaf, peçe gibi kıyafetleri giyemeyeceğine ilişkin bir ibareye yönetmelikte yer verilmedi. Daha önce ‘yüzü daima açık’ ibaresinin yönetmelikte yer alması tartışılmıştı. Ancak, Ak Parti ’de bazı bakan ve parti yöneticilerinin ‘bir şekilciliğe son verirken yeni şekiller önermek doğru olmaz’ diye bu öneriye karşı çıktığı ifade edildi.

ERDOĞAN’DAN UYARI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz hafta A Haber ’de konuyla ilgili sorular üzerine, “Bu düzenleme çarşafın da önünü açar mı? Bizim bu yaptığımız düzenleme tamamıyla öğretmenlere yönelik veya memurlara yönelik bir düzenleme. Buralarda aşırılıklara kaçanlar, bu olumlu gelişmeleri suiistimal etmek olur. Bunu tahrik etmek olur” demişti. Erdoğan bugün de partisinin grup toplantısında, adeta çarşaf mesajı vererek; “Buradan tüm başörtülü kardeşlerime sesleniyorum. Süreci provoke etmeye çalışanlar olabilir. Lütfen onları sizler uyarın. Bu oyuna asla gelinmesin. İnanıyorum ki bu provokasyona gelmeden başörtülü kardeşlerim inancının gereğini yerine getirecek” diye uyarıda bulundu.

DİZÜSTÜ ETEK YIRTMAÇ YASAK
Kadınların kıyafetleriyle ilgili ‘dizüstü etek ve yırtmaç’ gibi yasaklar ise devam etti. Yönetmelikte yer alan “Pantolon, kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez” şeklindeki hüküm ise aynen korundu.

ERKEK MEMUR PROFİLİ AYNI
Kamuoyunda beklenenin aksine kamuda görev yapan erkeklerin kılık kıyafetlerinde bir değişiklik yapılmadı. Saç, sakal ve bıyıkla ilgili yasaklar ile çok tartışma yaratan kravat zorunluluğu da kaldırılmadı. Erkeklerde elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı olacak. Erkekler de sandalet veya atkılı ayakkabı giyemeyecek. Bina içinde ve görev mahallinde başları daima açık olacak. Kulak ortasından aşağıda favori bırakamayacaklar. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatabilecekler, temiz bakımlı ve taranmış olacak. Hergün sakal tıraşı olacak ve sakal bırakamayacaklar. Bıyık tabii olarak bırakılacak, uzunluğu üst dudak boyunu geçemeyecek. Üstten alınmayacak, yanlar üst dudak hizasında olacak, alt uçları dudak hizasından kesilecek. Kravat takacaklar, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyemeyecekler. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşamayacaklar.
Yönetmeliğe göre, bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafetler kullanılacak.

EMNİYET, HAKİM, SAVCI VE TSK İSTİSNA
Yönetmeliğin istisnaları düzenleyen maddesinde ise ‘resmi elbise (üniforma)’ ibaresi ‘Emniyet hizmetleri sınıfına mensup olanlar, hakimler, savcılar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapanlar’ olarak değiştirildi. Buna göre, polisler, hâkimler, savcılar, askerler ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabi olacaklar. Yani bu mesleklerde başörtüsü serbestliği ancak kendi kanunlarında yapılacak düzenleme ile serbest olabilecek.
Yönetmelikteki ‘resmi elbise üniforma’ ibaresi kaldırıldığı için de gardiyan, hemşire , itfaiye gibi üniforma giymek zorunda olan mesleklerde de başörtüsü serbestliği sağlanmış oldu.

ANDIMIZ DA KALDIRILDI
Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan pakette yer alan ‘andımız’ ile ilgili yönetmelik değişikliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “öğrenci andı” başlıklı 12. maddesi yürürlükten kaldırıldı. Bu madde, ilköğretim okullarında öğrencilerin, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca “Öğrenci Andı”nın söylemesini öngörüyordu. Artık öğrenciler; “Türküm, doğruyum, çalışkanım, İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk ! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene!” şeklindeki andı okumayacak.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler