Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İzmir'de mülteci teknesi battı : 61 ölü

İzmir'de mülteci teknesi battı : 61 ölü

İzmir'de mülteci teknesi battı : 61 ölü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2079 Beğen : 0

İzmir ’in Menderes İlçesi’ne bağlı Ahmetbeyli Beldesi'nde, Avrupa’ya yasadışı yollardan çıkmak isteyen, içinde çoğu çocuk ve kadın onlarca kaçağın bulunduğu 15 metrelik balıkçı teknesi aşırı yük nedeniyle su alıp kayalıklara çarptıktan sonra battı. Tekne faciasında 44 kaçak ve 2'si organizatör 46 kişi kurtulurken, 29'u çocuk ve 2'si de bebek olmak üzere 61 kişi yaşamını yitirdi.

Gözaltına alınan iki Türk organizatörden tekne kaptanı Burhan Yılmaz, jandarmada verdiği ilk ifade kan dondurdu. Kaptan Yılmaz'ın, teknenin alt bölmesindeki kilitli alanda bulunan kişilerden söz etmeyip teknede 61 kişi bulunduğunu, ayrıca teknenin tur teknesi olduğunu ve söz konusu kişileri mavi tura çıkarttığını söyleyerek insanın kanını donduran ifade verdiği ortaya çıktı.

Menderes İlçesi Ahmetbeyli Beldesi ile Yoncaköy arasındaki Baradan Koyu’nda bu sabah kıyıda tekne parçaları görenler durumu Sahil Güvenlik ve jandarmaya bildirdi. Jandarmanın kıyıda, Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizde yaptığı aramalar sonucunda 1’i kadın 2 çocuk ve 2 Türk organizatörün de aralarında bulunduğu 45 kişi kurtarıldı. Bir kaçak da olay yerinin açığında yüzerken bulundu. Böylelikle sağ olarak ulaşılan kişi sayıyı 46’ya çıktı. Kurtarılan kaçakların Filistin , Irak ve Suriye uyruklu oldukları belirlendi.

Kaçakların, Kürtçe bilen askerler aracılığıyla alınan ilk ifadelerinde, İzmir ’in Basmane Semti’ndeki otellerde kaldıkları, burada insan tacirleriyle irtibat kurduktan sonra da İngiltere ’ye gitmek üzere anlaştıkları belirlendi. Bir kısmı yüzerek kıyıya çıkarak faciadan kurtulanların teknenin güvertesinde bulundukları anlaşıldı.

İNSANIN KANINI DONDURAN İFADE
Olayın hemen ardından harekete geçen jandarma, kıyıya yüzmeye çalışan kişiler arasında bulunan tekne kaptanı Burhan Yılmaz ve makine sorumlusu Mustafa Mucuk'u gözaltına aldı.

Jandarmada işlemleri süren iki organizatörden tekne kaptanı Burhan Yılmaz'ın ilk ifadesinde teknenin alt bölümünde bulunan gizli alandaki kaçaklardan söz etmedi. İnsanın kanının donduran bu ifadede Yılmaz, teknede 61 kişinin bulunduğunu, teknenin tur teknesi olduğunu ve mavi tura çıkardığını da söyledi.

GERÇEK KISA SÜREDE ANLAŞILDI
Bu arada, 15 metrelik teknenin İstanbul ’daki bir balıkçı barınağından kiralayan insan tacirlerinin, deniz yoluyla İzmir ’in Ahmetbeyli beldesine geldikleri kısa sürede anlaşıldı.

Burada kaçakların tekneye bindirilmesinden kısa süre önce teknenin arıza yaptığı ve iki görevliden Mustafa Mucuk arızayı giderdikten sonra kaçakların tekneye alındığı bilgisine ulaşıldı.

Tekne, hareket edip kıyıdan yaklaşık 50 metre uzaklaştıktan sonra aşırı yük nedeniyle su aldı, ardından kayalıklara çarpıp battı. Sahil Güvenlik ekiplerinin yaptığı arama kurtarma çalışmalarında, teknenin alt bölmesindeki kilitli alanda ilk olarak 20’si çocuk 43 kişinin cesedine ulaşıldı. Sahil Güvenlik botuna alınan cesetler, Özdere Balıkçı Barınağı’na götürüldü. Balık adamların teknede yürüttüğü aramalarda, 17 kişinin daha cesedine ulaşıldı. Böylece toplam ölü sayısı da 61'a ulaştı. Tekne faciasında ölenlerin 11'inin erkek, 18'inin kadın, 29'unrun çocuk ve 2'sinin bebek olduğu açıklandı.

KURTBEYOĞLU: BU TÜR OLAYLAR YAŞANABİLİYOR
Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, olay yerinde yaptığı açıklamada, “Bugün saat 05.20’de tekne yola çıktıktan sonra battığını tespit ettik. Bu bölgede bu tür kaçak geçmeye çalışanlar olabiliyor. Ancak kısa süre içinde bize kaçak geçiş olacağı yönünde ihbar gelmedi. Araştırmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Öte yandan kurtulan kaçaklar, sağlık kontrolünden geçiriliyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler