Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İslami Hareketi'nin lideri öldürüldü

İslami Hareketi'nin lideri öldürüldü

İslami Hareketi'nin lideri öldürüldü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2305 Beğen : 0

Özbekistan İslami Hareketi örgütünün lideri Adil Osman'ın öldürüldüğü bildirildi.

Özbekistan İslami Hareketi sözcüsü Yahya Hikmeti, Özbekçe yayın yapan örgütle bağlantılı bir internet sitesinde yaptığı yazılı açıklamada, örgütün eski kurucu lideri Tahir Yoldaş'ın Ağustos 2009'da öldürülmesinin ardından, hareketin liderliğine tayın edilen Adil Osman'ın öldürüldüğünü kaydetti.

Hikmeti, Yoldaş'ın aynı zamanda damadı olan Osman'ın ne zaman ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili açıklama yapmadı. Hikmeti, örgüt üyelerinin oybirliğiyle Osman Gazi'yi hareketin yeni lideri olarak ilan ettiklerini belirtti.

ABD ve AB ülkeleri dahil dünyanın bir çok ülkesinde faaliyeti yasaklanan Özbekistan İslami Hareketi, 1990'lı yılların başlarında Özbekistan'ın Fergana Vadisi'ndeki Namangan kentinde hükümete muhalif Tahir Yoldaşev ve 1980'lı yıllarda Afganistan'da bulunan eski Sovyet ordusunda komando olarak görev yapan Cuma Haciyev tarafından kuruldu.

Esas amaçları arasında silahlı mücadele yoluyla ülkedeki rejimi devirerek yerine İslam devleti kurmak olan Özbekistan İslami Hareketi, 1990'lı yıllarda konuşlandıkları Tacikistan ve Afganistan'da yapılandı.

Uzmanlar, hareketin son yıllarda büyük kayıplar verdiğini dile getirirken, örgütün faaliyet alanının, son yıllarda sığındıkları Pakistan ve Afganistan'ın bazı bölgeleriyle sınırlı kaldığını vurguluyor. Uzmanlar, hareketin giderek güç kaybettiğini ve örgüt üyeleri sayısında azalmaların olduğunu belirtiyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler