Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Iraktan Türkiye'ye Askerini Çek Resti

Iraktan Türkiye'ye Askerini Çek Resti

Iraktan Türkiye'ye Askerini Çek Resti
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2382 Beğen : 0

PKK’ya yönelik sınır ötesi harekat izni veren yetkinin uzatılması için tezkere TBMM’ye sunulunca Irak’tan tepki geldi: İsyancılara yönelik kovalama adı altında asker girmesini reddediyoruz. Kuzey Irak’ta askeri üs (Bamerni Üssü) de kabul edilmeyecektir

Terörle mücadele kapsamında sınır ötesi harekat düzenlenmesiyle ilgili Meclis’ten alınan yetkinin uzatılması için Meclis’e Başbakanlık tezkeresinin verilmesinin ardından, Irak’tan sert tepki geldi. Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Türk askerlerini ve tanklarının da bulunduğu Kuzey Irak’ın Dohuk bölgesindeki Bamerni üssünü de kastederek, “Irak Bakanlar Kurulu, Irak’ta herhangi bir askeri üs veya varlığı kabul etmeyecektir” dedi.


Hükümet karar almış

Irak Bakanlar Kurulu’nun haftalık olağan toplantısından sonra yaptığı yazılı açıklamada, ”Irak’ta herhangi bir yabancı devlete ait askeri kuvvetlerin yer almasını ve bundan sonra da yabancı güçlerin ülkeye girmesini yasaklayan” bir karar alındığı açıklandı. Irak Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Ali Debbağ, Bakanlar Kurulu’nun ”Önceden Irak makamları ve yabancı devletler arasında imzalanmış ve bu devletlere ülkede askeri kuvvetlerini bulundurma hakkı veren anlaşmaların feshedilmesi ve sürelerinin uzatılmaması yönünde” Irak Parlamentosu’na tavsiyede bulunduğunu kaydetti. Açıklamada Irak Bakanlar Kurulu’nun, Türkiye Hükümeti’nin terörle mücadele kapsamında Irak’a sınır ötesi asker gönderme konusunda parlamentodan yetki talebinde bulunmasının kınadığı belirtildi. Sözcü Debbağ’ın ismiyle yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Anlaşmalar iptal

“Türk Hükümeti’nin bu talebi, komşuluk prensibine ve iki ülke arasındaki iyi ilişkilere aykırıdır. Irak’ın güvenliği ve egemenliğini çiğneme anlamına gelir. Irak Bakanlar Kurulu, Irak’ta herhangi bir askeri üs veya varlığı kabul etmeyecektir. İsyancılara yönelik kovalama adı altında Irak’a asker girmesini reddeder. Bakanlar Kurulu, Irak Parlamentosu’na bu hususla ilgisi olan ülkelerle daha önce yapılan anlaşmaları iptal etmesi veya uzatmamasını tavsiyede bulunacaktır.”

Terörle mücadelede sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan Başbakanlık Tezkeresi önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Tezkere, yarın görüşülecek.

Saddam döneminde izin verilmişti

Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK ile mücadele için Türk askeri varlığına ve askeri üssüne 1995 yılında Irak devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde imzalanan anlaşmayla izin verilmişti. Anlaşma sonrasında 1996’dan itibaren Bamerni askeri üssüne bir tank taburu konuşlandırıldı. Burada 1200 Türk askeri görev yapıyor. Türk askeri varlığı daha önceleri de gündeme gelmiş ancak ne Kürt yönetimi ne de merkezi yönetim üssün boşaltılmasını istemişti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler