Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İncil’e el basmadı, piskopos katılmadı

İncil’e el basmadı, piskopos katılmadı

İncil’e el basmadı, piskopos katılmadı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 3608 Beğen : 0

Yunanistan’da sandıktan büyük bir zaferle ayrılan Tsipras, ‘Bağımsız Yunanlar’ partisi ile jet hızıyla koalisyon anlaşması yaptı. Dün öğle saatlerinde resmen Başbakan oldu. Ateist olan Tsipras, İncil üzerine yemin etmeyen ilk Yunan Başbakanı oldu.

Komşuda siyasi depreme imza atarak yüzde 36.3 oy alan Alexis Tsipras’ın liderlik ettiği Syriza, 300 sandalyeli parlamentoya 149 milletvekili sokmayı başardı. Tek başına iktidar için 151 rakamına ulaşması gerekiyordu. Bu nedenle küçük partilerden biriyle koalisyon kurması şarttı. Tsipras, gece yarısı parti genel merkezinden balkon konuşması yaptıktan sonra hiç vakit kaybetmeden sabaha kadar süren pazarlıklarla Bağımsız Yunanlar (ANEL) isimli partiyle uzlaşma sağladı. Zaten parti lideri Panayiotis Kammenos, seçim kampanyası sırasında kullandığı reklam filmlerinde ‘Alexis’ isimli genç bir çocuğa uzaktan kumandalı bir oyuncak treni vagonları devirmeden nasıl yöneteceğini öğretmiş, bu reklam ‘koalisyona hazırım’ mesajı olarak algılanmıştı. Komplo teorilerine olan ilgisi ile bilinen ve ‘AB ve IMF ile yaptığımız anlaşma bizi koloniye çevirdi’ diyerek eski BaşbakanSamaras’ın partisinden ayrılarak kendi siyasi hareketini kuran Yunansiyasetçi, sabah saatlerinde Syriza binasına gelerek Tsipras ile görüştü.
Başpiskopos kutsuyor
Kısa süren müzakerelerin ardından çıkışta, ‘Tsipras’a güvenoyu vereceğiz’ açıklaması yaptı. Syriza da 15:30’da Tsipras’ın Cumhurbaşkanı Papulyas’a çıkarak hükümet listesini sunacağını duyurdu. Ancak bir problem vardı...Başbakanlık yemini... Yunanistan geleneklerine göre sandıktan zaferle ayrılarak hükümet kurmaya hak kazanan başbakan adayı göreve başlamadan önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı içinde bulunan kilisede Yunan Ortodoks Kilisesi’nin Başpiskoposu’nun da katılımıyla yapılan törende İncil üzerine elini koyup yemin ediyor, ardından da istavroz çıkararak Başpiskopos’un kendisini kutsamasıyla göreve başlıyordu.
Ancak ateist olan Tsipras’ın nasıl bir tavır takınacağı merak konusuydu. İlk olarak Tsipras’ın Cumhurbaşkanı’ndan önce Kilise’yi ziyaret edip din adamlarıyla bir görüşme yapacağı açıklandı. Görüşmenin konusu yemindi. Tsipras, İncil üzerine yemin etmeme kararını Başpiskopos’a iletti. Böylece sadece siyasi yemin etti ve Başpiskopos’un huzuruna çıkmadı. Aynı zamanda Başpiskopos’a yeni hükümetin göreve başlaması sırasında kabinede dini yemin töreni yapılmasını istemediğini, kabine üyelerinin de aynı şekilde siyasi yemin edeceklerini de söyledi. Yeni hükümetin göreve başlama töreni yarın, Başpiskopos’un katılımı olmadan yapılacak.
Cumhurbaşkanı huzurunda
Tsipras, hükümeti kurma yetkisini almak üzere dün ziyaret ettiği Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ı ın huzurunda yemin ederek başbakanlık görevine başladı. Az sayıda kişinin katıldığı yemin töreninde yakın çalışma arkadaşlarından olan ve bugün açıklanacak kabinede önemli görevler üstlenmesi beklenen Nikos Pappas ve Panos Skurletis eşlik etti.
Yunanistan’da Başbakanlar ve kabine üyeleri geleneksel olarak Başpiskopos ve iki rahibin katıldığı törende yanan iki mum arasına yerleştirilen İncil’in üzerine el basarak “Tanrı, İsa ve Kutsal Ruh üzerine yemin ederim ki...” diye başlayan yemin metnini okuyor. Papandreu da bu şekilde yemin etmiş, Yunan medyasında bu fotoğrafları yayınlanmıştı.
Papandreu efsanesi bitti
Yunanistan’da 1920’li yıllardan bu yana siyasete damgasını vuran Papandreu ailesi 95 yıl sonra meclise veda etti. Ülkeyi ekonomik krize sürüklemekle suçlanan eski Başbakan Andreas Papandreu, istifasının ardından babasının kurduğu PASOK ile bağlarını koparmış, seçime kısa bir süre kala yeni bir parti kurmuştu. Fakat Papandreu’nun yeni partisi yüzde 2.5 oy alabildi. Yüzde 3’lük barajı aşamadığı için mecliste temsil edilmeyecek. Papandreu da bu nedenle milletvekili seçilemedi. Venizelos ailesi ise PASOK lideri Evangelos Venizelos ile temsil edilmeye devam ediliyor.
Yunanistan’ı geçen yıl ekonomik kriz günlerinde ziyarete gelen 31 yaşındaki İsveçli gazeteci Kajsa Ekis Ekman, İsveç gazetesi ETC adına Tsipras ile Yunan siyasetçinin evinde bir röportaj gerçekleştirmişti. Ancak röportajdan daha çok gazetecinin bacakları Yunan basınında yer almış, hatta Yunan tabloid gazetesi Proto Thema İsveçli gazeteci ile yine bol bacak fotoğraflı bir röportaj gerçekleştirmişti.
Zaferi işsiz genç oyları getirdi
Yunanistan’da seçim sonucunda ortaya çıkan harita, ülkenin ana karasının en kuzeyi ve en güneyi dışında kalan hemen hemen tüm bölgelerin Syriza’nın rengi kırmızıya boyandığını gösteriyor. Seçim uzmanlarının analizlerine göre Syriza’yı bu kadar yüksek bir oy oranıyla iktidara taşıyan gençler ve işsizler oldu. Yunanistan’da genel işsizlik yüzde 25, genç işsizliği ise yüzde 50 dolaylarında. İşsiz seçmenlerin yüzde 45.3’ünün Syriza’ya oy verdiği görülüyor. Yine işsizler içinde Nazi sempatizanı Altın Şafak’ın oy oranı yüzde 8.8 çıkıyor. 18-50 yaş arası seçmenin yüzde 37.9’u Syriza’yı desteklerken eski Başbakan Samaras’a destek ise yüzde 21.7’de kaldı.
CHP GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI: ‘Syriza’yı örnek alacağız’
CHP Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç, Yunanistan seçim sonuçlarından memnuniyet duyduğunu söyledi: “Syriza’nın yaş ortalaması 35’in altında. Gençlik örgütümüz de, bu umuda dönük halkın esas gündemleriyle hareket eden siyasal örgütlenmeyi partimize kanalize etmek için mücadele edecek. Hatta ülkemizde de bir Syriza modeli kurulmasının tohumlarını atmaya çalışacak. Şimdi bize düşen Syriza’nın cesaretinden bir pay çıkarmak.”
‘Bizce sonuçlar çok güzel’
Azınlıkların dini temsilcileriyle İstanbul’da görüşen Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Yunanistan’daki seçim sonucu sorması üzerine, “Bizce son derece güzel. Aynı dünya görüşünü paylaşan bir siyasal partinin Yunanistan’da seçimi kazanması elbette güzel” yanıtını verdi.
‘İlişkileri sürdürmek isteriz’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’daki seçimleri şu sözlerle değerlendirdi: “Bu ülkede seçimlerin demokratik bir ortamda geçmesinden mutluluk duyduk. Seçimlerde üç Türk de milletvekili seçildi. Bizim ilişkilerimizi daha ileriye götürmek için attığımız adımlar ortada. 5-6 Aralık’ta Atina’da 3. YDİK toplantısını gerçekleştirdik ve o çerçevede Syriza lideriyle de görüştük. Görüşme son derece verimliydi. Kendisiyle Avrupa, Türkiye ile olan ilişkiler, istifşaki görüşmelerin geleceği, Kıbrıs meselesini konuştuk. Biz tabii ki bu görüşmeleri devam ettirmek isteriz.”
HDP ve DSP’den Tsipras’a kutlama
HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, Tsipras’ı kutladı. Demirtaş ve Yüksekdağ gönderdikleri mesajda, seçimde elde edilen başarıyı “tarihsel zafer” olarak niteledi. Bir kutlama mesajı da DSP Genel Başkanı Türker’den geld: “Yeni dönemin DSP ve Syriza arasında verimli bir işbirliğine yol açmasını dilerim.”


Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler