Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Humeyni'nin kızından Rafsancani için çağrı

Humeyni'nin kızından Rafsancani için çağrı

Humeyni'nin kızından Rafsancani için çağrı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2394 Beğen : 0

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da, eski danışmanı ve dünürü İsfendiyar Rahim Meşai'nin adaylıktan men edilmesine itiraz için Hamaney'e başvuracağını söylüyor.Hamaney'e bağlı olarak çalışan 12 kişilik Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin kararlarına itiraz yolu bulunmuyor.

686 aday adayından sadece 8'ine vize veren konseyin kararını değiştirmenin tek yolu, her konuda son sözü söyleme yetkisine sahip olan Hamaney'in devreye girmesi ancak bu pek mümkün gözükmüyor.

'Kardeşçe tavsiye'

İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucu lideri İmam Humeyni'nin kızı Zehra Mustafavi, dini liderliği Humeyni'den devralan Hamaney'e gönderdiği mektupta, babasının Hamaney-Rafsancani ikilisinden övgüyle bahsettiğini hatırlattı.

Humeyni'nin, 1989'da ölümünden kısa süre önce, Hamaney'i kendisinden sonraki dini lider olarak işaret ederken, Rafsancani'yi de Cumhurbaşkanlığı'na layık gördüğünü hatırlatan Mustafavi, babasının "Bu ikili bir arada olduklarında iyidirler" dediğini aktardı.

Mustafavi'nin "kardeşçe bir tavsiye" diye tanımladığı mektubu, "İslam devrimi" için birlik vurgusu taşıyor.

BBC Farsça'nın aktardığına göre, Mustafavi mektupta Hamaney'den "halkın hevesini kıran" bu kararı düzeltmek için devreye girmesini istiyor.

Rafsancani ise men kararına itiraz etmeyeceğini duyurdu.

1989-1997 arasında Cumhurbaşkanlığı yapan Rafsancani, yarışın güçlü adaylarından biri olarak görülüyordu.

Ahmedinejad'ın da itirazı var

İki dönem üst üste oturduğu Cumhurbaşkanlığı koltuğunu zorunlu olarak terk etmeye hazırlanan Ahmedinejad da, eski danışmanı ve dünürü İsfendiyar Rahim Meşai'nin veto edilmesine tepkili.

Ahmedinejad, konuyu en kısa zamanda dini lider Ali Hamaney'e götüreceğini belirterek, "Sorunun çözüleceğinden umutluyum" dedi.

BBC muhabiri James Reynolds ise Hamaney'in kararları değiştirmesine pek ihtimal verilmediğini belirtiyor.

İran Cumhurbaşkanlığı seçimi adayları

Anayasayı Koruyucular Konseyi kararları, Hamaney'in kendisine sadık muhafazakârlar dışındaki isimleri yarışta görmek istemediği yorumlarına yol açıyor.

Bu isimlerin başında, İran'ın nükleer programı konusundaki çetin mükareleri yürüten ekibin başındaki Said Celili geliyor.

Celili'den önceki başmüzakereci Hasan Ruhani, eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti ve Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bekir Kalibaf diğer güçlü isimler.

Adaylığı onaylananlar arasında eski Devrim Muhafızları komutanlarından Muhsin Rızai, eski Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil, eski Telekomünikasyon Bakanı Muhammed Garazi ve reformist olarak tanınan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Asıf da bulunuyor.

BBC Farsça'dan Rana Rahimpur, men kararlarıyla birlikte, İran seçiminin "dostluk maçı" havasına bürünmesinin istendiğine dikkat çekiyor.

Diğer yandan sokak protestolarının yeniden gündeme gelmesi muhtemel ancak reformcuların bu kez gösterilere fazla istekli olmadığı belirtiliyor.

2009 yılındaki seçimlerde hile yapıldığı iddiaları üzerine patlak veren protestolar, "Yeşil Hareket" diye adlandırılan muhalefet dalgasını ortaya çıkarmıştı.

Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve hapse atıldığı protestoların ardından gözaltına alınan mağlup Cumhurbaşkanı adayları Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi halen ev hapsinde tutuluyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler