Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Hayalet Şehir: Pripiat

Hayalet Şehir: Pripiat

Hayalet Şehir: Pripiat
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2962 Beğen : 0

Ukrayna’nin Pripiat şehri bir zamanlar 49 bin kişinin eviydi. Ancak takvimler 26 Nisan 1986'yı gösterdiğinde herşey değişti. Çernobil Nükleer Santrali’nde patlama meydana gelince, 10 kilometrelik ölüm alanına giren bu şehir 30 saat içinde boşaltıldı. Şehir olaydan 22 yıl sonra işte böyle görünüyor gün bugün hayalet şehir olan Pripiat, 900 yıl daha böyle kalacak. Bilim adamları, Çernobil’den sızan en zararlı radyoaktif partiküllerinin yok olması için en az 900 yıl geçmesi gerektiğini söylüyor. Bütün radyoaktif partiküllerinin tamamen yok olması için, 48 bin yıldan bahsediliyor.

Pripiatlılar ise yeni bir yerde, zor da olsa hayata yeniden başladılar. Tabii aralarından birçoğu radyoaktif etkiden kurtulamadı. Geriye kalanlar ise her şeye rağmen Pripiat’ı hasretle yadediyor.

Hiroşima ve Nagazaki’den Beter

Çernobil'deki 4 numaralı reaktörün patlaması sonucu Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bombalarının 100 katı kadar radyasyon havaya karıştı, radyoaktif bulutlar rüzgarın da etkisiyle Güney Afrika’ya kadar ulaştı. Yağan yağmurlar Karadeniz ve Edirne’de bulutları yere indirdi. En mütevazi rakamlara göre, üç ülkede 146 bin kilometre karelik bir alan radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Bu, İtalya’nın yarısı kadar bir alana denk düşüyor. 52 bin kilometre karelik Danimarka büyüklüğünde bir tarımsal alan da kirlendi. 380 bin kadar çocukta kan kanserleri, tiroid hastalıkları ve anemi tespit edildi.

Çernobil’den Ürkütücü Rakamlar

Kazanın sonuçlarıyla başa çıkılması, temizlik ve patlayan reaktörün üzerini örten lahidin inşaa edilmesi işlerinde çalışan 600 bin insanın radyasyona maruz kalmanın etkileri açısından sürekli olarak izlenmeleri gerekiyor.

Yetişkinlerde tiroid kanserine rastlanma oranı, kazadan sonra 10 kat artış gösterdi. 3 milyondan fazla insan faciadan doğrudan etkilenen Çernobil kurbanları statüsünde kayıtlı durumda...


2,5 milyon hektarı aşkın zengin tarım toprağında artık kullanılamıyor.

Şu anda bir milyonu çocuk olmak üzere 3,5 milyon insan, Ukrayna’nın radyasyonla kirlenmiş topraklarında yaşıyor.

Sakat doğumlar ve büyüme bozuklukları Ukrayna ile Beyaz Rusya’da arttı. Şiddetli bağışıklık sistemi bozuklukları görülen çocuklara, 2 ile 3,5 kat daha fazla rastlanmakta.

Aradan geçen bu kadar zamana rağmen 7,1 milyon insanın gelecekte ciddi sağlık problemleri yaşaması beklenmektedir.





Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler